Előfizetés

Kellemetlen meglepetés a moratórium után: többezer forinttal nőhet egyes hitelek törlesztője

V. A. D.
Publikálás dátuma
2020.10.12. 12:40

Fotó: Sóki Tamás / MTI
A bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt a moratórium lejárta után sokaknak megugorhat a havi törlesztőrészlete.
A koronavírus-járvány miatt tavasszal elrendelt hitelmoratórium lehetőségével élő mintegy 1,6 millió lakossági ügyfél nagyjából fele a kormány ígéretei szerint még jövőre is szüneteltetheti kölcsöne törlesztőrészleteinek fizetését. A gyermektelen és álláskeresőként nem regisztrált fiatalok számára azonban ez nem lesz opció. Annak ellenére sem, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a moratóriumot választó adósok kétharmada éppen a gyermektelen fiatalok közül kerül ki. Számukra hozhat kellemetlen meglepetést a január, ha változó kamatozású hitelük van. A törlesztőrészlet ugyanis esetükben a moratórium alatt is emelkedhet, a Bank360.hu számításai szerint pedig jócskán emelkedni is fog. Jelenleg nagyjából 100 ezer lakáshitel-szerződésnek egy évnél rövidebb a kamatperiódusa. Azaz 3 vagy 6 havonta változhat a kamat, attól függően, hogy nőtt vagy csökkent-e ezen időszak alatt a BUBOR, azaz a bankközi kamatláb. Az MNB egyhetes betéti kamata - amelynek mértéke az idei bevezetése óta mindig átszivárgott és meghatározta a BUBOR mértékét is - eddig együtt mozgott az alapkamattal. Szeptember végén azonban 15 bázisponttal magasabbra kerül nála, és ezt szinte azonnal lekövették a bankközi kamatok: a hathavi BUBOR mára 0,79 százalékra emelkedett. Márpedig a forintosított devizahiteleknél, illetve az éven belül változó kamatozású jelzálog- és vállalati hiteleknél a BUBOR a referenciaérték. Hogy mindez hogyan hat egy hitelre, az a kölcsön felvételének időpontjától és a kamatperiódustól is függ. A Bank360.hu példaszámításában egy 2017. október 1-jén 20 éves futamidővel és 3 hónapos kamatperiódussal folyósított, 15 millió forintos hitel esetében az induló havi részlet 83 490 forint volt. A moratórium előtt, az idén januártól márciusig 84 377 forintot fizetett az ügyfél havonta, az október-decemberi időszakra viszont 88 320 forint (lenne) a havi fizetendő. Vagyis mintegy 4 ezer forinttal emelkedett a moratórium alatt a havi részlet. Egy ugyanilyen kondíciókkal bíró, de 6 havi kamatozású hitel esetében 83 792 forintról indult, majd a moratórium előtti október-márciusi időszakra 85 003 forintra drágult a havi törlesztő. Ez októbertől 88 477 forintra ugrott. Itt tehát 2 ezer forinttal kell a moratórium lejártával többet fizetni. Veres Patrik, a Bank360.hu szakértője szerint több lépést is lehet tenni, ha túl magasnak tűnik már a törlesztő. Ha van némi megtakarítása az ügyfélnek, akkor szóba jöhet az elő- vagy végtörlesztés is. Egy adósságrendező hitel is megoldás lehet, persze csak akkor, ha az ügyfél megfelel a jövedelmi elvárásoknak. Ebben az esetben az adós az új hitelből kifizeti a régit, és az új kölcsön törlesztőjét fizeti tovább.     

Szárnyal a paksi távhő-üzlet, mióta Mészáros Lőrincék átvették az üzemeltetést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.12. 09:12

Fotó: Népszava
A taggyűlési jegyzőkönyv szerint az új tulajdonosok a teljes nyereséget kifizették maguknak osztalékként.
Mészáros Lőrincék tavaly megszerzett társasága, a Paks távhő üzemeltetéséért is felelős Duna Center Therm Üzemeltető Kft. remek évet zárt tavaly. Érdemben nőtt nemcsak az árbevétele, de a profit is szépen emelkedett előző évhez képest – írja az mfor.hu a cég éves beszámolója alapján.
Eszerint 2019-ben az előző évinél 61 százalékkal magasabb árbevételt könyvelhetett el a cég eredménybeszámolója szerint: 1,8 milliárd forint után 2,97 milliárd folyt be a kasszába.

A portál azt írja, az nem derül ki a kiegészítő mellékletből, hogy ez a növekedés minek köszönhető, de részben magyarázat lehet rá a beszállítói részvétel fokozódása is. A D.C. Therm Kft. ugyanis évek óta rendszeres bedolgozója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nek is, tavaly például egyetlen nap alatt majdnem félmilliárd forint értékű munkát nyertek el a Zrt.-től közbeszerzési eljárásban. A bevételek növekedése bőven fedezte a ráfordítások megugrását is. A 2019 márciusában Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, a V-Híd Vagyonkezelő Kft. tulajdonába kerülő cég ugyanis
  • anyagjellegű ráfordításként 1,4 milliárdot könyvelt el a korábbi 820 millió forint után,
  • személyi jellegűként pedig kicsivel több mint egymilliárdot a 2018-as 873 millió után.
A kiadások növekedése a létszám emelkedésével is magyarázható. Az átlagos statisztikai létszám 225 főről 240 főre nőtt tavaly, és kisebb mértékű bérfejlesztés is történhetett a cégnél 2019-ben: az átlagos bruttó bér 259 ezer forintról 291 ezer forintra nőhetett. A nyereség hatalmasat ugrott, mivel az előző évi 83,4 millió forint után tavaly már 487 milliós termelődött. Mivel a cég minimális pénzügyi műveletekből származó eredményt könyvelt el és „mindössze” 17 millió forintos adófizetési kötelezettsége volt, az adózott, tiszta nyereség alig kevesebb az üzemi szinten elért profitnál. Ez azt jelenti, hogy 
a 2018-as 75,2 millió forint után a társaságnál 469,1 millió forint tiszta nyereség maradt a tevékenység után.

Az mfor.hu közölte azt is, hogy a taggyűlési jegyzőkönyv szerint az új tulajdonosok, Mészáros Lőrincék a teljes nyereséget kifizették maguknak osztalékként. Nem ez az első cég, ami kivirágzik a felcsúti milliárdos keze alatt. Szeptemberben az alcsútdobozi golfpályákat és klubot üzemeltető Golf & Country Máriavölgy Zrt.-ről derült ki, hogy jó kezekbe került, hiszen tavaly olyan jó évet zártak, amire már egy évtizede nem volt példa.

356,25 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.12. 07:40
Illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő reggel: az euróhoz és a svájci frankhoz képest erősödött, míg a dollárral és a japán jennel szemben gyengült.
Az euró 356,25 forinton forgott reggel hét órakor, 16 fillérrel csökkent az árfolyama a péntek esti 356,41 forinthoz képest. A dollár árfolyama 301,33 forintról 301,45 forintra erősödött, míg a svájci franké 331,32 forintról 331,05 forintra csúszott le. A jent 2,8576 forinton jegyezték, szemben a péntek esti 2,8521 forinttal. Az euró 1,1820 dolláron forgott hétfő reggel, 0,04 százalékkal gyengült a pénteki záráshoz képest. A svájci frankhoz képest viszont 0,07 százalékkal erősödött az euró, 1,0761 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,9105 frankot adtak, 0,04 százalékkal erősödött az amerikai deviza. A jenhez képest viszont 0,09 százalékkal gyengült a dollár, 105,50 jenen jegyezték hétfő reggel.