Előfizetés

Máté Gábor szerint nem éri meg nagy dobra verni a zaklatási ügyeket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.13. 20:10

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Indoklása szerint amint náluk megtette valaki, az egész színház bajba került.
Nem volt kár beleállni Gothár Péter zaklatási ügyébe, mert azért történtek változások, de senkit nem biztatna arra, hogy álljon ki ilyen problémával – ezt mondta Máté Gábor, a Katona József Színház főigazgatója a Belvárosi Színházban tartott keddi beszélgetésen. A színész-rendezőt Veiszer Alinda kérdezte arról, hogyan látja utólag az esetet.
– Úgy gondolom, hogy az ilyet nem szabad nagydobra verni, talán kisdobra sem

– jelentette ki Máté Gábor.

Ezt azzal indokolta, hogy amint náluk megtette valaki, az egész színház került bajba.  A másik interjúalany, Mácsai Pál színész-rendező, az Örkény Színház igazgatója azon gondolkozott, mi történt volna, ha nem Karácsony Gergely nyeri a tavalyi főpolgármester-választást. 
– Nagy lenne-e a pofánk? Hát ez az igazi kérdés

– állapította meg.

Mióta „védelem” alá kerültek, vagyis fővárosi fenntartású intézménnyé váltak, az foglalkoztatja, ebből a pozícióból hogyan lehet beszélni a politikáról. Úgy fogalmazott, hogy most szerinte kevesebb bátorság kell hozzá, de a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyében akkor is felemelték volna a szavuk, ha nincsenek biztonságban. A teljes beszélgetést Veiszer Alinda a saját oldalán tette közzé kedden fizetős tartalomként, Facebook-oldalán erről egy pár perces felvételt osztott meg.
Tavaly novemberben robbant a Katona József Színházban egy szexuális zaklatással kapcsolatos ügy, aminek következtében Gothár Péter november 20-án lépett a nyilvánosság elé, és elismerte bűnösségét. A színház azonnali hatállyal kirúgta a rendezőt, az SZFE etikai bizottságának javaslatára pedig megszüntették oktatói szerződését. Az üggyel kapcsolatban a kormány utólag kreált indokot arra, hogy kulturális vonatkozású törvényeket írjon át, többek között azért, hogy az önkormányzati fenntartású színházak feletti kormányzati hatalmat erősítse. Ebben a kommunikációs kampányban a kormány nekiesett az SZFE vezetésének is, többek között azzal vádolva az oktatási intézményt, hogy elhallgatta az ügyet. (A Magyar Hang nyomán.) 

A Mandiner főszerkesztője bevásárolta magát a Rubiconba és intézetet alapított

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.13. 18:25
Szalai Zoltán
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az új magyar történetkutató intézet célja „a színvonalas történelmi ismeretterjesztés, mégpedig annak is speciális szegmense: Trianon századik évfordulója kapcsán a Trianonhoz vezető út."
A Mandiner-főszerkesztő és MCC-főigazgató Szalai Zoltán 70 millió forintért megvásárolta a legnagyobb hazai történelmi ismeretterjesztő lap teljes archívumát, így részben magát a Rubicon brandet is. Emellett hétfő este bejelentette, hogy megalapította a Rubicon Intézetet – írja a Válasz Online. Az intézet ígérete szerint pártatlan, szakmai szemszögből tanulmányozzák a magyar történelmet. Pártatlan működésüket pedig rögtön a Bethlen Gábor Alapkezelő 300 millió forintos támogatásával kezdhetik. Az új magyar történetkutató intézet célja, hogy 
„a színvonalas történelmi ismeretterjesztés, mégpedig annak is speciális szegmense: Trianon századik évfordulója kapcsán a Trianonhoz vezető út, illetve az azt követő száz év történelmének minél alaposabb, mélyebb megismerése és megismertetése mind itthon, mind a nagyvilágban”.

Az idén 30 éves folyóirat igen népszerű, stabilan 10 ezer példány felett értékesítik. Az egyelőre kérdéses, hogy a most bejelentett Rubicon Intézet hogyan viszonyul a laphoz. Szalai Zoltán közleménye „stratégiai szövetséget” jelöl meg. A Szalai által idén januárban bejegyeztetett és egy személyben tulajdonolt Rubicon Intézet Nonprofit Kft. – a kozbeszerzes.hu-n olvasható adatok szerint –
70 millió forint nettó ajánlati áron megszerezte a nagyjából 2750 db cikkből álló Rubicon Tudástár felhasználási jogait. Ez a lap teljes archívumát jelenti: cikkek, tanulmányok, képek, térképek, ábrák

Ugyanakkor a Rubicon nyomtatott lap megjelentetésére továbbra is kizárólagosan a főszerkesztő, Rácz Árpád által önállóan képviselt RUBICON-HÁZ Kft. jogosult. Rácz a megalakuló „think tank” társelnöke is lett, és a Válasz Online-nak azt mondta, hogy a Rubicon Intézet és a lap lényegében azonos brand alatt működik. Közölte, hogy az intézet teljes szakmai programját ő irányítja, és az ugyanolyan szellemiségben fog működni, mint az újságja. Az intézet főigazgatója Hahner Péter történész, a Pécsi Tudományegyetem volt tanszékvezetője. Az intézet munkatársa lett Szarka László történész, egyetemi tanár, a Selye János Egyetem Tanárképző Karának volt dékánja, Gali Máté, a Veritas Intézet volt munkatársa, Tarján Tamás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, Sokcsevits Dénes történész és Szilvay Gergely, a Mandiner főmunkatársa.

Megelégelte az SZFE új vezetése a „tanköztársaságot”

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.13. 15:04

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Szarka Gábor kancellár és a két rektorhelyettes által aláírt közlemény szerint az egyetem valamennyi munkavállalójának, oktatójának és hallgatójának a nevét vállalva nyilatkoznia kell a kialakult helyzetről.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése a „tanköztársaságot” keddtől befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja – tudatta az SZFE vezetése az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. A Szarka Gábor kancellár, Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Zalán János megbízott oktatási rektorhelyettes által aláírt kommüniké kiemeli: a kialakult helyzet átfogó rendezése érdekében az SZFE vezetése által október 4-én bejelentett nyolcpontos válságkezelési csomagot, beleértve a komplex párbeszédre tett kezdeményezést a hallgatók és az egyetem sztrájkbizottsága egységesen elutasították, ez az ajánlat nem léphetett érvénybe.
„Az Upor László volt általános rektorhelyettes által a 2020. szeptemberi tanévnyitón bejelentett tanköztársaság elnevezésű oktatási modell mostanra teljes egészében szétzilálta az egyetem belső működését és lehetetlenné tett minden párbeszédet. Amennyiben a tanköztársaság a mostani bejelentés ellenére sem fejezi be tevékenységét, úgy az SZFE azt immár az egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekinti, képviselőjeként pedig a további tájékoztatásig az azt meghirdető Upor Lászlót és a hallgatókat képviselő Csernai Mihályt tekinti”

– fogalmaz a közlemény.

Mint írták, az egyetem valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját a következő napokban levélben keresik meg, hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról. 
„Az egyetem létesítményei fokozatosan a tanköztársaság bejelentése előtti működési rendre állnak vissza, amelyről az egyetem kancellárja az üzemeltető útján gondoskodik”

– olvasható a tájékoztatóban.

A közlemény hangsúlyozza: az SZFE vezetése kiáll az egyetemi autonómia alaptörvényben rögzített értéke mellett. Hozzáteszi: miután az SZFE szenátusa a modellváltáskor saját elhatározásból és minden külső kényszer nélkül mondott le, ezzel a cselekedetével önmaga sodorta veszélybe az egyetem autonómiáját.
„Az egyetemi autonómia alaptörvényben rögzített elveit figyelembe véve a lehető legrövidebb időn belül orvosolni fogjuk a szenátus autonómiát sértő lépését és a megújulás jegyében legkésőbb 2021. január 30-ig megtartjuk a szenátusi választásokat”

– írta az SZFE vezetése.

Az SZFE belsős oktatóinak 60 százaléka és sok egyetemi munkavállaló két héttel ezelőtt sztrájkba lépett. Közben az intézmény új kinevezett vezetősége váratlanul közleményt adott ki, ami szerint teljesítik a sztrájkoló egyetemi oktatók és munkavállalók két követelését. Mi több, nemcsak az elvárt 10 százalékos béremelést adják meg, hanem januártól 15 százalékkal emelik meg a fizetéseket. Csató Kata mesteroktató, a sztrájkbizottság tagja ugyanakkor a Népszavának elmondta, hogy erre jogszabály kötelezi az összes modellváltó intézményt, a lépés tehát nem a dolgozók követelésének teljesítése. A diákok később közölték, hogy „az illegitim vezetés által” a sajtóban nyilvánosságra hozott dokumentumot nem ajánlatnak tekintik, hanem ultimátumnak. Az új kancellár ezután múlt csütörtökön megpróbált bejutni az egyetem épületébe, de élő sorfal állta útját.