Előfizetés

Neves színészek az SZFE-t támogató levelek felolvasásával tiltakoztak Palkovics minisztériumánál

P. Szabó Dénes
Publikálás dátuma
2020.10.19. 15:07

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium másfél hónapja nem válaszol a színművészetisek követeléseire.
Hétfő reggel nyolc órakor a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói demonstrációt tartottak az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Szemere utcai épülete előtt, ahol a színházi és filmes szakma nagyjai olvasták fel az SZFE hallgatóit és oktatóit támogató leveleket. Azért tiltakoztak, mert az ITM, az egyetemet fenntartó alapítvány alapítói jogainak gyakorlója másfél hónapja nem válaszolt a követeléseikre. A pódiumon először Nagy-Kálózy Eszter, Bánsági Ildikó és Hernádi Judit olvasta fel azt a több mint negyven világhírű művész által írt nyílt levelet, mely az egyetem autonómiája mellett foglalt állást, és többek között Cate Blanchett, Helen Mirren és Eddie Redmayne színészek írták alá. Reisz Gábor és Nagy Zoltán filmrendezők, az SZFE volt hallgatói több magyarországi egyetem levelét tolmácsolták, köztük az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem üzeneteit.
„Elítéljük az SZFE helyzetének kihasználásával történő öncélú pártpolitikai tőkekovácsolást”

– idézte Nagy a Bibó István Szakkollégium levelét.

Nagy Zoltán és Reisz Gábor
Fotó: Béres Márton / Népszava
Szirtes Ági az ELTE BTK üzenetét olvasta:
„Mi az egyetemi autonómiában és az oktatás szabadságában hiszünk, és úgy látjuk, hogy az SZFE alapítványi intézménnyé való átszervezése során ezek az alapvetések súlyosan sérülnek”.

Pintér Béla színész-rendező a kaposvári színészképzés szolidáris hallgatóinak nevét olvasta fel, akik közül többen Vidnyánszky Attila és Eperjes Károly korábbi évfolyamainak osztályaiba jártak. Őt követte Pogány Judit, aki a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, és a Jogászok és joghallgatók nyilatkozatát olvasta fel, Enyedi Ildikó filmrendező pedig a bécsi Burgtheater, a Német Filmakadémia és a Német Színházi Szövetség vezetői által közösen írt nyilatkozatot idézte. A levelek között szerepeltek személyes hangvételűek is, Halász Judit és Polgár Csaba színművész nyugdíjasoktól kapott üzeneteket is felolvasott, például a nyolcvan éves Klára néni levelét: „Kedves fiatalok, az országban sok embernek adtok erőt és hitet. Ha fiatal lennék, ott lennék veletek”.
„A gondolat, a művészet és az oktatás szabadsága a nyitott társadalom legmagasabb értékei”

– idézte Kováts Adél a Staatstheater Nürnberget, aki mellett színpadra lépett még Szabó Győző, Bánfalvi Eszter, Lázár Kati és Jordán Adél, majd Székely Kriszta és Elek Ferenc is. A felolvasáson Tarr Béla hétvégén megjelent üzenetét Alföldi Róbert olvasta fel, amelyben a rendező az ellen tiltakozott, hogy Novák Emil új rektorhelyettes a Werckmeister Harmoniák című film operatőreként tünteti fel magát, míg Csákányi Eszter a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) levelét olvasta fel. 
Csákányi Eszter és Alföldi Róbert
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az üzenetek között aztán újabb civil hangok szólaltak meg, melyeket Ascher Tamás és Ötvös András tolmácsolt, míg Mucsi Zoltán Jászay Tamás újságíró-szerkesztő Szegeden elhangzott beszédéből olvasott fel részleteket, majd a "Nógrád megyei Melósok Szövetségének" üzenetét. Az eseményt végül Mácsai Pál zárta, akitől Schein Gábornak az SZFE hallgatóinak és oktatóinak számára írott versét hallhattuk, melyet a „Hej, a Titkos Egyetem” című, a tüntetések egyik jelképévé vált dal követett. A demonstrációt a szervezők azzal zárták, hogy legközelebb október 23-án a Műegyetem rakparton találkoznak.
Az eseményről készült képeinket itt találja.

Az egyik SZFE-es osztályt nem engedték be a tanterembe az őszi szünetre hivatkozva

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.19. 14:23

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A szünetet a járványhelyzetre hivatkozva Szarka Gábor kancellár rendelte el múlt pénteken.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem látványtervező osztályát nem engedték be hétfőn a Szentkirályi utcai épületben található tantermükbe – számolt be róla az ATV.
Az osztállyal azt közölték, hogy nem adhatják oda a termük kulcsát arra hivatkozva, hogy őszi szünet van. A szünetet a járványhelyzetre hivatkozva Szarka Gábor kancellár rendelte el múlt pénteken. A hallgatók azonban közölték, hogy nem ismerik el, hogy a héten szünet lenne az egyetemet; hiszen a tanév rendje szerint szünet a jövő héten lesz.  A diákok birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek a múlt héten az egyetem Vas utcai épülete miatt. Az ATV úgy tudja, hogy a kérelmet a Szentkirályi utcai és a Rákóczi úti épületre is kiterjesztik. Az SZFE Hallgatói Önkormányzata hétfő reggelre az Innovációs és Technológiai Minisztérium épülete elé szervezett demonstrációt. Azért tiltakoztak, mert az egyetemet fenntartó alapítvány alapítói jogát gyakorló ITM másfél hónapja nem válaszol az egyetemi polgárok követeléseire. Az eseményről készült képgalériánkat itt nézhetik meg.
Fotó: Erdős Dénes / Népszava

A színházi szakma krémje demonstrált Palkovics ablaka alatt - galéria

Köszönjük a támogatást! címmel az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé szervezett demonstrációt a Színművészeti Hallgatói Önkormányzata, ahol a magyar színházi szakma elismert tagjai az egyetemfoglaló diákok ügyét támogató leveleket olvastak fel. Azért tiltakoztak, mert az ITM, az egyetemet fenntartó alapítvány alapítói jogainak gyakorlója másfél hónapja nem válaszol az egyetemi polgárok követeléseire.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2020.10.19. 15:08
Lázár Kati, Nagy-Kálózy Eszter, Bánsági Ildikó, Básti Juli
Fotó: Béres Márton / Népszava
Székely Kriszta, Pelsőczy Réka és Rujder Vivienn
Fotó: Béres Márton / Népszava
Nagy Zoltán és Reisz Gábor
Fotó: Béres Márton / Népszava
Ónodi Eszter és Kis Hajni
Fotó: Béres Márton / Népszava
Bánsági Ildikó, Nagy-Kálózy Eszter és Hernádi Judit
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Pogány Judit és Lázár Kati
Fotó: Béres Márton / Népszava
Pintér Béla és Mucsi Zoltán
Fotó: Béres Márton / Népszava
Alföldi Róbert és Csákányi Eszter
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Bánsági Ildikó és Nagy-Kálózy Eszter
Fotó: Huszár Dávid / Népszava