Előfizetés

Építőipari cégtől vett energiaszeletet Mészáros Lőrinc felcsúti focialapítványa

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.26. 07:55

Fotó: Népszava
A cégkivonat szerint a társaságnak még csak érintőlegesen sincs semmi köze az étrendkiegészítőkhöz.
Múlt héten az mfor.hu számolt be arról, hogy milyen termékkört szerzett be A Felcsúti Utánpótlás-neveléséért Alapítvány a TAO-támogatások egy részéből. A portál most azt vizsgálta, hogy milyen cégeket választottak hosszú távú vagy alkalmi beszállítóknak Felcsúton. A Demokratikus Koalíció évek óta próbálja elérni, hogy a miniszterelnök által alapított és Mészáros Lőrinc elnöklésével működő A Felcsúti Utánpótlás-neveléséért Alapítvány TAO-költései nyilvánosak legyen. Az alapítvány több mint 30 milliárd forint TAO-támogatáshoz jutott az évek alatt. A jogerős határozat ellenére a felcsúti alapítvány csak a végrehajtási eljárás megindítása után kezdte el kiadni a számlákat a DK-nak. Igaz, csak egy részét. A kiadott számlák összértéke töredéke a 2011 óta elköltött TAO-nak, csupán 70 millió forintnyi lehet tudni, mire ment el. Ez a teljes lehívott támogatásnak még a 0,5 százalékát sem éri el. Az élelmiszerek, gyógyszerek, sütemények és bizonyos szolgáltatások esetében a dokumentumok arra engednek következtetni, hogy fix partnerektől vásárol a Mészáros Lőrinc által elnökölt alapítvány. Például húst az elnök, Mészáros Lőrinc cégétől, a Búzakalász 66 Kft.-től, élelmiszert pedig a CBA-tól, a Metro-tól, a szegedi Hansa-Kontakt Kft.-től, valamint a balatonboglári Halker Kft.-től. Akadnak azonban olyan üzleti partnerek, amelyektől – a megismert számlák alapján – néhány hónapig, vagy esetenként vásároltak. Ilyen átmeneti partnernek tűnik a budapesti székhelyű Katona Konstruktőr Kft., amelytől a Felcsút 2014 augusztusa és 2015 novembere között nyolc alkalommal szerzett be táplálékkiegészítőnek tekinthető élelmiszeripari termékeket. A számlák összértéke 1,84 millió forint volt.  Ebben az időszakban a felcsúti focialapítvány Regener italporokat és Voltage-szeleteket vásárolt egészen nagy tételben: utóbbiból van számla 900 darabról. Mindkét termék az edzések után segíti a gyorsabb regenerációt. Ezek a beszerzések azért pikánsak kissé, mivel a cégkivonat szerint a társaságnak még csak érintőlegesen sincs semmi köze az étrendkiegészítőkhöz. 
A fő tevékenysége ugyanis lakó- és nem lakóépület építése, és a portál az Opten adatbázisában csak egy olyan feladatkört talált, amely kicsit kilóg a sorból: a vegyestermék-kereskedelmet. Ezzel is hivatalosan csak egyetlen évig foglalkozott a Kft., 2012 februárja és 2013 februárja között.

A focialapítvány 2015-ben vásárolt a pécsi székhelyű Sportital Kft.-től nagy mennyiségben Gatorade-italporokat, alkalmanként akár 200-300 darabot is. A számlák összértéke 2,026 millió forint volt. A Felcsút 2014 augusztusa és októbere között nagy mennyiségben rendelt fapelletet az ócsai székhelyű Kriszt Kft.-től.: 75 tonnát három egyenlő részletben. Ezért külön-külön 1,6-1,6-1,6 millió forintot fizettek ki. A Kriszt Kft. fűrészárugyártással foglalkozik. A cég többségi tulajdonosa pedig Kárpáti Zoltán Gábor, aki 2014 óta a Szekszárdi Utánpótlás-nevelő Football Club elnöke.

365,34 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.26. 07:20

Fotó: Shutterstock
A forint az euróhoz képest kissé erősödött, a dollárral és a frankkal szemben ugyanakkor gyengült hétfőn reggel a péntek kora esti szintekkel összevetve.
Az euró 7 órakor 365,34 forinton állt, alacsonyabban a péntek kora esti 365,48 forintnál. A svájci frank jegyzése 340,70 forintról 341,15 forintra emelkedett, a dolláré pedig 308,74 forintról 308,80 forintra nőtt. Az euró a péntek kora esti 1,1839 dollárról hétfő reggelre 1,1831 dollárra gyengült.

Meghalt a Samsung elnöke

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.25. 07:35
Li Kun Hi
Fotó: JUNG YEON-JE / AFP
Li Kun Hi 78 éves korában hunyt el.
Meghalt 78 éves korában a Samsung elnöke, Li Kun Hi – tudatta a dél-koreai óriásvállalat vasárnap. A konszern tájékoztatása szerint Li mellett volt családja, köztük fia, a Samsung alelnöke, a vállalatot már ténylegesen évek óta irányító Li Dzse Jong is. Linek kulcsszerepe volt abban, hogy apja tésztagyárából Dél-Korea egyik legnagyobb vállalata lett, amely ma már elektronikai termékek piacától a hajóépítésen át a biztosítási és építőipari szektorban is meghatározó. Lu Kun Hi hat éve kórházban volt, amióta szívroham érte. A halált bejelentő közleményben a vállalat azt írta róla, hogy valódi látnok volt, aki egy helyi vállalkozásból világraszóló, innovatív céget és a gazdasági egyik hajtóerejét hozta létre. „Öröksége örökkévaló” – húzta alá közleményében a Samsung. Li hatalmas vagyont hagy örököseire. A Forbes 2017-es becslése szerint a Li-örökség a 16 milliárd dollárt is elérheti.