Előfizetés

Karácsony: Demeter Szilárd hétfő reggel 8 órától már nem viselhet semmiféle közhivatalt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 17:51
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester egy felhívásához csatlakozva követeli a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának kivonulását a magyar közéletből.
Demeter Szilárd hétfő reggel 8 órától már nem viselhet semmiféle közhivatalt. Van még pár órája a miniszterelnöknek – adott „ultimátumot” Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktornak, hogy eltávolíttassa állami pozícióiból – a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói székéből és az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosi posztjáról. Demeter Szilárdot az Origón szombaton megjelentetett, és nemzetközi botrányt kavart „Európát Soros György gázkamrájának” nevező, majd a Magyar Nemzetben visszavont cikke miatt – amint arról a Népszava is beszámolt – elítélte már a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az izraeli nagykövetség is.  Karácsony Gergely mindezek után hangsúlyozta:
„Az aljas és alantas írással, annak visszavonása után is, és annak írójával a miniszterelnöknek van dolga. Az ő embere, az ő kultúrpolitikusa, az ő Európa-politikáját akarta megalapozni, az ő szégyene.”

A főpolgármester egyben bejelentette, csatlakozik a nyílt levélhez, melyben a leghatározottabban visszautasítják Demeter Szilárd említett írását, amelyben Soros Györgyöt Hitlerhez, a liberális, azaz szabadelvű embereket pedig a nácikhoz hasonlítja: 
„A holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve európa- és nemzetellenes szövegével, tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít.”

A dokumentum szerint a miniszteri biztos és múzeumigazgató „alkalmatlannak és méltatlannak bizonyult, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa, azt képviselje”.
„Az alapvető emberi és isteni törvények, parancsolatok, a jogállamiság és a Magyarország által is elfogadott európai és nemzetközi rendelkezések alapján követeljük, hogy azonnal mondjon le minden közéleti funkciójáról, vonuljon ki a magyar közéletből! Ezt elvárjuk minden olyan politikustól és képviselőtől is, aki ezzel az életellenes és embertelen szöveggel azonosulni tud”

– olvasható a nyílt levélben.

Müller Cecília: Veszélyes a plázákban céltalanul fel-alá járkálni

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.29. 17:34

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Aki teheti, vásároljon az interneten, aki pedig mégis személyesen veszi meg az ajándékokat, otthon találja ki, mit szeretne, hogy tudatosan, a lehető legrövidebb idő alatt el tudja intézni a vásárlást – mondta a tisztifőorvos.
Tudatos vásárlásra kéri a lakosságot az országos tisztifőorvos az adventi időszak beköszöntével a koronavírus-járvány miatt. Müller Cecília vasárnap a közmédiának azt mondta, hogy
a plázákban céltalanul fel-alá járkálni veszélyes, ezért aki teheti, vásároljon az interneten, aki pedig mégis személyesen veszi meg az ajándékokat, otthon találja ki, mit szeretne, hogy tudatosan, a lehető legrövidebb idő alatt el tudja intézni a vásárlást.

Az országos tisztifőorvos emellett fontosnak tartja azt is, hogy az emberek időben kezdjék el a bevásárlást, amíg még nincs tömeg. Közölte, hogy szombaton minden eddiginél több új fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak száma pedig 156 volt. Emiatt rendkívül fontos, hogy például a higiénés szabályok betartásával vigyázzunk azokra a családtagokra, akik a veszélyeztettek közé tartoznak – hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: ez alól a fiatalok sem kivételek, mivel a napokban közülük is haltak meg a koronavírus miatt, rájuk is oda kell figyelni. Müller Cecília továbbra is arra kér mindenkit, hogy kerülje a csoportosulásokat, és a szabályok fegyelmezett betartásával segítse az egészségügyi ellátórendszert, hogy bírja a jelenlegi extrém terhelést. A kormány tavasszal lélegeztetőgépeket szerzett be, jelenleg folyamatosan érkeznek az országba gyógyszerek, az egészségügyi személyzet pedig kiváló, ezért senki ne ijedjen meg, ha kórházba kell mennie: a kórházban a legmagasabb szintű ellátást biztosítják mindenkinek, rendelkezésre állnak a szakemberek, gyógyszerek, lélegeztetőgépek, beavatkozási lehetőségek, amelyeket szükség esetén gyorsan igénybe lehet venni – jelentette ki. Beszélt arról is:
a járvány dinamikája azt mutatja, hogy a következő hetekben még hasonló fertőzöttségi adatokra kell számítani. Az, hogy milyen lesz az idei a karácsony, az emberek fegyelmezettségén múlik

– vélekedett.

Az országos tisztifőorvos emlékeztetett: jövő héten regisztráció indul, a lakosok jelezhetik igényüket az oltás iránt. Ez azt a célt szolgálja, hogy jobban meghatározhassák az oltópontokat, és kiszámíthassák azok várható terheltségét – mondta. Hozzátette:
a regisztráció pontos módjáról jövő hét elején tájékoztatnak, de várhatóan az internetes regisztráció mellett lehetőség lesz telefonon vagy akár írásban is jelentkezni.

Müller Cecília kitért arra is: a népegészségügy egyik fontos feladata, hogy a lehető legszélesebb körben tájékoztassa az embereket az oltásról, hogy ezáltal mindenki eldönthesse, szeretné-e beoltatni magát.
Magyarországon a lakosság széles körében bizalom övezi az oltásokat, ezt a bizalmat pedig semmiképp sem szabad felborítani, ezért garantálni kell a koronavírus elleni vakcina hatékonyságát és biztonságosságát

– emelte ki.

Ismertette, hogy várhatóan kedden indul egy többi között virológusokból, kutatókból, oltóanyaggyártókból, klinikai szakemberekből álló magyar delegáció Oroszországba, hogy az orosz oltóanyagról tájékozódjon. A delegáció tagjai minden kérdésre választ kapnak majd, ha pedig a vakcina valóban hatásos és biztonságos, a magyarok rendelkezésére bocsájtják – mondta. Hozzátette: az orosz vakcina van leginkább elérhető közelségben, de a többi vakcináról is azt hallani, hogy az engedélyeztetési eljárás vége felé járnak.

Hatos lottó – Mutatjuk a nyerőszámokat

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.29. 16:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 5 (öt) 9 (kilenc) 14 (tizennégy) 20 (húsz) 25 (huszonöt) 36 (harminchat) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt. 5 találatos szelvény 73 darab, nyereményük egyenként 215 290 forint; 4 találatos szelvény 2 715 darab, nyereményük egyenként 5 790 forint; 3 találatos szelvény 39 030 darab, nyereményük egyenként 1835 forint.