Előfizetés

A magyar konzervativizmus és kereszténydemokrácia elfoglalta helyét egy brüsszeli ereszcsatornán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 21:03

Fotó: Népszava
Jávor Benedek, volt EP-képviselő szerint az uniós költségvetés vétója csak az elől kívánja elhárítani az akadályokat, hogy az EU adófizetőinek pénze zavartalanul áramolhasson a futtatók és a dealerek zsebébe.
Kedves barátaim, alaposan túlgondoltam én ezt a Szájer-ügyet. Egy pillanatra feltételeztem, hogy van politikai stratégia, vízió, egymással csatázó értékek és elképzelések a Fideszben Magyarország és az EU jövőjéről, és ezek mentén húzódó konfliktusok – írta Jávor Benedek Facebook-oldalán. A volt európai parlamenti képviselő, Budapest Brüsszeli Képviseletének vezetője vasárnap úgy reagált Szájer lemondására EP-mandátumáról, hogy az „szánalmas, gyáva eloldalgás a süllyedő hajóról, amibe nagy-nagy lékeket vágott személyesen Szájer József”, egyúttal távozása egy radikálisan új Európa-politikának az előhírnöke.
„De kiderült, hogy csak drog van, gangbang partik, fiúk-lányok, jachtok, ibizázás és piszkos pénz van. Az ún. keresztény nemzeti politika pedig, migránsokkal, sorosozással, szabadságharccal, miegyébbel egészében semmi más, mint ennek a finanszírozása. Az uniós költségvetés vétója csak az elől kívánja elhárítani az akadályokat, hogy az EU adófizetőinek pénze zavartalanul áramolhasson a futtatók és a dealerek zsebébe”

– írta már kedden Jávor Benedek.

Hozzátette, hogy „legalább a magyar konzervativizmus és kereszténydemokrácia elfoglalta az őt megillető helyet egy brüsszeli ereszcsatornán”.
Kedden gyors egymásutánban a belga sajtó beszámolt arról, hogy Brüsszelben a rendőrség péntek éjjel egy illegális szexpartin ütött rajta, ahol a Fidesz EP-képviselője is ott volt, majd az ereszcsatornán menekült. Pár órával később Szájer József elismerte, hogy részt vett az általa házibuliként emlegetett eseményen. A jelenlévő 25 embert, főleg férfiakat, mind pénzbírsággal sújtották a járványügyi korlátozások megszegése miatt. A brüsszeli ügyészség közölte, hogy a fideszes politikus hátizsákjában drogot találtak.
Szájer József vasárnap jelentette be, hogy lemond EP-mandátumáról. A Fidesz akkor úgy emlegette pártalapítóját, mint akinek „döntő szerepe volt abban, hogy a magyar polgári konzervativizmus és kereszténydemokrácia elfoglalhassa az őt megillető helyet az európai politikai színtéren”. Jávor Benedek erre utalt posztjában.

Szájer után a gestapózása miatt Deutsch is bajban van

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.12.01. 20:17

Fotó: Michel Christen / Európai Parlament
Rájár a rúd a Fidesz EP delegációjára: néppárti képviselők a gestapózó Deutsch Tamás kizárását javasolják a frakcióból.
A fideszes Deutsch Tamás kizárását kezdeményező aláírásgyűjtés kezdődött az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójában. A Népszava által látott levelezésből kiderül, hogy az egyik kezdeményező Othmar Karas osztrák EP-képviselő. A Manfred Weber frakcióvezetőnek címzett levélben az indítványozók leszögezik: döbbenettel és növekvő türelmetlenséggel figyelik a Fidesz EP-képviselőinek radikalizálódását és verbális támadásait. Felidézik, hogy Deutsch Tamás delegációvezető nemrégiben a Gestapo és az ÁVÓ érveléséhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését. A bajor politikus újságíróknak nyilatkozva azt állította, hogy Orbán Viktornak nem kell tartania a jogállami szabályoktól, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média. Deutsch erre úgy reagált: a Gestapo és az ÁVÓ jelszava volt az, hogy ha nincs takargatnivalód, akkor nem kell félned. Ezt a véleményét két interjúban is megismételte. A fideszes politikus kizárásának kezdményezői szerint a frakció minden egyes tagját sérti, hogy a jogállam tiszteletben tartásához való ragaszkodásukat a nácizmushoz, illetve a kommunizmushoz hasonlítják. Ez a történelmi tények kirívó és tűrhetetlen eltorzítása és a totalitárius rendszerek áldozatainak megcsúfolása. A nácizmus és a kommunizmus sötét napjainak Európája és a mai Európai Unió között éppen az a különbség, hogy ma jogállam van, a bírák függetlenek, a szólás és a média szabad. Az aláírásgyűjtők sokkolónak és szégyenteljesnek nevezik Deutsch nyilatkozatait, és azt javasolják, hogy kizárásáról a politikai csoport december 9-iki ülésén szavazzanak a tagok.  

Heten meghaltak a nagykanizsai idősotthonban koronavírus következtében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 20:03

Fotó: SAJJAD HUSSAIN / AFP
Tízen továbbra is kórházban vannak.
Két hét alatt heten haltak meg koronavírus fertőzés miatt a nagykanizsai szociális otthonban – számolt be róla az ATV Híradó.  Az idősek otthonában két hete járt a csatorna stábja, akkor még annyit lehetett tudni, hogy 18 személy – köztük négy dolgozó – tesztje lett pozitív. Az elmúlt két hétben azonban több beteg állapota súlyosra fordult, heten pedig meghaltak.  
– Új koronavírusból eredően hét halálesetről tudok beszámolni. Tízen továbbra is kórházban vannak, és a napokban kezdődik meg az intézménybe való visszaküldésük, a visszaengedésük azoknak, akiknek olyan az állapota, hogy nem szorul kórházi kezelésre

– mondta Schauta Marcell társulási elnök.

Nagykanizsán be kellett zárni egy óvodát, mert szinte az összes dolgozó tesztje pozitív lett. Már korábban is karanténba helyeztek több csoportot, de akkor még csak néhány dolgozó volt fertőzött.