Előfizetés

Bűnügyi felügyelet alatt a korrupcióval gyanúsított volt helyettes államtitkár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.03. 19:17
Nagy János
Fotó: Youtube
Négy hónapig lesz nyomkövető Nagy Jánoson, akinek felmentését csütörtökön alá is írta Orbán Viktor.
A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) négy hónapra – 2021. április 1-ig – elrendelte annak a két férfinak a bűnügyi felügyeletét, akiket vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával és más bűncselekménnyel gyanúsítanak – olvasható a bírósági portálon. A két gyanúsított egyike – amint azt az Agrárminisztérium szerdán közölte – Nagy János, a tárca földügyekért felelős helyettes volt államtitkára, akit Nagy István miniszter kezdeményezésére már fel is mentett Orbán Viktor miniszterelnök. Erről pedig Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a csütörtöki kormányinfón.
A megalapozott gyanú lényege szerint az egyik terhelt vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó, aki tervezett új cégében jogtalan előnyként tulajdonrészt ajánlott a magas rangú minisztériumi tisztségviselőként dolgozó másik terheltnek, hogy az hivatali helyzetével visszaélve segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez. A vezető beosztású személy az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban megszerezte. A vállalkozó cselekménye bizonyítottság esetén hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettének, míg a másik terhelté vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének megállapítására lehet alkalmas. Az ügyészség a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt kérte a terheltek bűnügyi felügyeletének elrendelését. A nyomozás jelenleg kezdeti szakaszban van, a tényállás tisztázása érdekében további nyomozási cselekmények elvégzése szükséges. Az eljárás elsődleges érdeke a bizonyítás zavartalan, a terheltek befolyásától mentes lefolytatása.
„A bíróság szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítást – tanúk vagy az eljárásban érintett más személyek befolyásolásával, értesítésével, bizonyítékok eltüntetésével vagy megsemmisítésével – megnehezítenék vagy meghiúsítanák, ezért az ügyészi indítványnak megfelelően elrendelte bűnügyi felügyeletüket.”

A végzés végleges.

BKK: Meghosszabbodik a díjmentes kerékpárszállítás időszaka

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.03. 18:38

Fotó: Béres Márton / Népszava
A döntés további három hónapig marad érvényben.
További három hónappal meghosszabbodik a díjmentes kerékpárszállítás tesztidőszaka – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Hétköznapokon a fővárosban és az agglomerációban jelenleg egy vonaljegy érvényesítésével vagy kerékpárosbérlettel vehető igénybe a bicikliszállítás az arra alkalmas vonalakon. Hétvégenként, szombaton és vasárnap továbbra sem kell külön a kerékpárszállításért fizetni azoknak, akik rendelkeznek az utazásukhoz szükséges jeggyel vagy bérlettel. Az intézkedés minden, kerékpárszállításra alkalmas vonalat érinti, így tehát nem kell kerékpárbérletet váltani, illetve külön jegyet lyukasztani szombaton és vasárnap a kerékpárszállításért a H5-ös, a H6-os, a H8-as, a H9-es HÉV vonalán, a fogaskerekűn, minden Tátra-típusú villamoson a budai fonódó 17-es, 41-es, 56A, az 59-es, és a 61-es vonalán, a 65-165-ös és a 212-es buszon, a 77-es trolibuszon, továbbá a D14-es, Csepelt Soroksárral összekötő átkelőhajón. Kivételt képez a hétvégi díjmentesség alól a H7-es HÉV, ahol a Kvassay híd felújítási munkái miatt jelenleg nehezebb körülmények között lehet utazni, ezért a szolgáltatók nem szeretnék többletforgalommal terhelni a vonalat.   „A cél továbbra is az, hogy még több ember számára tegyük elérhetőbbé és kényelmesebbé a kerékpározást és a közösségi közlekedést. A környezetbarát intézkedés a járványhelyzethez is igazodik. A közlekedési szolgáltatók arra ösztönzik ügyfeleiket, hogy kombinálják a közlekedési eszközöket, és használják ki a bringaszállítási lehetőségeket a HÉV-vonalon is. A hétköznap továbbra is használható kerékpárbérlet egyébként igen kedvező, havi 540 forintos áron vásárolható meg” – áll a közleményben. A meghosszabbított próbaidőszakban ugyanazok a biztonsági szabályok érvényesek, amelyeket eddig is követni kellett a biciklivel történő utazáskor, és amelyek részletesen megtalálhatók a BKK és a MÁV-HÉV honlapján

Nyílt levélben követeli a PDSZ az iskolák bezárását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.03. 18:01

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A szakszervezet szerint a kormányzati ígérettel szemben egy koronavírussal fertőzött pedagógus sem kap száz százalékos táppénzt.
Hétfőtől rendeljenek el azonnali, előrehozott téli szünetet az élet és az egészség védelme érdekében, és haladéktalanul fizessék ki a Covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket a fertőzött pedagógusoknak és kontaktjaiknak is – követeli immár a kormányhoz írt, a Népszavához eljuttatott nyílt levelében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az érdekvédők által szerdán még csak javaslatként megfogalmazottak sürgősségére külön is felhívják Orbán Viktor miniszterelnök, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, illetve a Maruzsa Zoltán, a tárca köznevelésért felelős államtitkára figyelmét.
Szerintük ha a kormánypártok „nem csak politikai termékké akarják lealacsonyítani” a politikai közösségük által vallott „keresztény értékeket”, ezt az értékvilágot, akkor teljesítik a követeléseiket, és azonnal bezárják a közoktatási intézményeket.

A PDSZ továbbra is azt javasolja, hogy a kiesett napokat, csaknem két hetet, jövő június 16-ától 30-áig lehessen bepótolni.
„Ezzel a lépéssel nem csak az oktatásban dolgozókat védenék, hanem mindazokat az egyéb, termelő ágazatban dolgozókat is, akinek a gyermekei így nem hordják haza a vírust”

– fogalmaztak.

A megdöbbentő csütörtöki halálozási adattal, a járvány egy nap alatt elhunyt 182 áldozatával hasonlítják össze a szeptemberi számokat, amikor összesen 162-en haltak meg. A szakszervezethez – mint írják –  tömegével érkeznek a visszajelzések, hogy igazolt fertőzések esetén sem történik napokig semmiféle intézkedés a járvány terjedésének megakadályozására.    A PDSZ állítja, hogy az illetékesek megtévesztik a közvéleményt, és a bevallottan pontatlan tesztelések eredményével bűvészkednek. Felvetették azt is:
a kormány által korábban ígért száz százalékos táppénz igénylésének rendkívül bürokratikus a folyamata, és az összeghez a valóságban senki sem juthat hozzá.

Emlékezetes, Kásler Miklós a kormányzati tájékoztató oldalon 2020. szeptember 16-án megjelent írásban kijelentette: „minden tanár, aki iskolában betegedett meg, teljes összegű táppénzben részesül”.