Előfizetés

Megérkezett Magyarországra a kínai vakcina dokumentációja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.11. 13:57

Fotó: WANG ZHAO / AFP
Kezdődik a vizsgálat, ami alapján eldől, hogy engedélyezik-e a kínai oltóanyag magyarországi használatát.
Ma reggel megérkezett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez a kínai oltóanyag dokumentációja – jelentette be péntek reggel Szijjártó Péter Facebook-oldalán. A külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy a magyar szakemberek most nekiláthatnak annak a vizsgálatnak, amelynek eredményeként eldönthetik, hogy engedélyt adnak-e a kínai oltóanyag magyarországi használatára.
„Amennyiben a szakemberek pozitív döntést hoznak, azonnal megkezdjük az oltóanyag importjára vonatkozó szerződés megkötését”

– tette hozzá.

Szijjártó Péter csütörtökön a külügyi bizottságban tartott éves meghallgatásán azt mondta, nyugaton jelenleg öt vakcinafejlesztési projekt fut, Magyarország 17,5 millió darabot kötött le. Kijelentette, hogy a német-amerikai vakcina engedélyezése akár már az év végén is megtörténhet. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy pár napja az európai közös vakcina engedélyezést is megkerülő újabb import szabályokat hagyott jóvá a kormány egy friss rendeletmódosításban. 

Elvitték a rendőrök Gődény Györgyöt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.11. 12:41

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Felesége szerint hajnalban megszállták őket a nyomozók.
– Melinda vagyok, Gyuri felesége, én írok ma nektek megrendülve, és helyette. Biztos tudtok róla, hogy már jó ideje aljas támadásoknak vagyunk kitéve. De a mai nap ennél tovább mentek, és a családunk életébe már közvetlenül is beavatkozva, hajnalban megszálltak bennünket, majd házkutatás és lefoglalás után Gyurit elvitték a magukat „nemzetinek” mondó nyomozóiroda emberei – közölte Gődény György Facebook-oldalán a felesége. Az Operatív törzs pénteki tájékoztatóján Gál Kristóf, az ORFK szóvivője bejelentette, hogy péntek reggel a rendőrség négy hangadó vírustagadónál tartott házkutatást. Több hete indított eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya rémhírterjesztés miatt, de felmerül a hatóság elleni uszítás gyanúja is. A szóvivő nem említett nevet, de az egyik személy vélhetően a vírusellenes nézeteiről elhíresült, tüntetést is szervező Gődény György lehetett.
Felesége szolidaritást kért támogatóiktól.
„Szeretném nagyon, ha Gyuri így tőlünk távol is érezné az együvé tartozást és azt a mérhetetlen szeretetet, ami az elmúlt hónapok során erőt adott neki, ő pedig ez által nektek. De bármi is történjen, mi nem törünk meg, és ahogy ezt éppen a tegnap esti bejegyzésében megírta, mától egy új időszak kezdődik el”

– írta.

A „szakgyógyszerész” Gődény György, azaz Doktor Gődény volt a főszervezője annak a szeptember 11-re időzített tüntetésnek, amelyet a „normális élet érdekében” hirdettek meg. Gődény korábban egy pénznyelő kamupárt prominenseként mártózott meg a közéletben, az utóbbi időben viszont vírusrelativizáló nézeteivel iparkodott ismertségre és támogatókra szert tenni. Van olyan videója, amelyre már több mint egymilliószor kattintottak rá. Kijelentette, hogy a maszkviselést bohóckodásnak tartja, és nem hisz abban, hogy az új járvány nagyobb veszéllyel fenyegetne, mint egy átlagos influenza. 

Operatív törzs: Négy rémhírterjesztőnél razziázott a rendőrség péntek reggel

B. V.
Publikálás dátuma
2020.12.11. 12:07

Fotó: koronavirus.gov.hu
Kilenc percig sem tartott az Operatív törzs pénteki tájékoztatója, amelyen igen kevés szó esett újságírói kérdésekről.
– A maszvkiselési kötelezettség elmulasztása miatt országszerte 187 ember ellen intézkedtek a rendőrök – ismertette Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az elmúlt nap rendőrségi adatait az Operatív törzs rövid pénteki tájékoztatóján. A kijárási tilalmat csütörtökön 287 ember sértette meg, így a novemberi korlátozások bevezetése óta összesen 11 699 emberrel szemben intézkedtek. Az elmúlt napon 6681 hatósági házi karantént rendeltek el, és jelenleg 49 524 ember van elkülönítve az országban. Gál Kristóf egy folyamatban lévő, vírustagadók ellen indult nyomozásról is beszámolt. Elmondta, hogy a rendőrség minden olyan esetet megvizsgál, amikor álhír vagy vírustagadó cikk, közlés jelenik meg, de nem minden minősül bűncselekménynek. Több hete indított egy eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya rémhírterjesztés miatt, de felmerül a hatóság elleni uszítás gyanúja is. A rendőrség nem feljelentés, hanem saját észlelésre indította a nyomozást. Péntek reggel négy személynél tartottak házkutatást, adathordozókat, informatikai eszközöket foglaltak le. A szóvivő nevet ugyan nem mondott, de a négy ember egyike feltehetően Gődény György, akiről felesége írta meg Facebook-oldalán, hogy elvitték a rendőrök. Müller Cecília országos tisztifőorvos helyett ismét Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője ismertette a friss járványügyi adatokat. Elmondta, hogy újabb 6197 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 271 200-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 171, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6622-re emelkedett.
A gyógyultak száma jelenleg 78 700, az aktív fertőzötteké pedig 185 878. Kórházban 7841 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 610-en vannak lélegeztetőgépen. Felhívta a figyelmet arra, hogy elkezdték postázni a nyugdíjasoknak a vakcinához a regisztrációs lapokat, amelyekkel a nyugdíjasok a koronavírus elleni védőoltásra jelezhetik igényüket.  Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, hogy az egészséges táplálkozás és a sportolás sokat segíthet a fertőzés elkerülésében. Újságírói kérdésekről annyiban volt szó, hogy a szóvivő elmondása szerint több megkeresés is érkezett a koronavírus elleni vakcináról. Galgóczi Ágnes erről azt mondta, hogy elindult a vakcinainfo.gov.hu oldal, ahol igényt lehet jelezni a védőoltásra. A védőoltás önkéntes és ingyenes lesz.
Hozzátette, hogy ez még csak igényfelmérés. Amennyiben Magyarországon is elérhető lesz a védőoltás, akkor először egy oltási terv alapján történik majd a lakosság beoltása. Ettől függetlenül javasolják a regisztrációt a honlapon.