Előfizetés

Visszakerült Balogh Ákos Gergely az Index vezetésébe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.13. 08:34

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Egy hónapig volt távol.
Visszakerült az Index vezetésébe a korábbi főszerkesztő-helyettes, Balogh Ákos Gergely. Ezúttal a tartalom- és üzletfejlesztési vezetői posztot kapta meg szinten napra pontosan egy hónappal azután, hogy Szombathy Pál kirúgta – vette észre a 24.hu. A változás már a lap impresszumában is látható.  Balogh Ákos Gergelyt novemberben bocsátották el az Indextől, épp mielőtt lejárt volna a próbaideje. Az akkori főszerkesztő, Szombathy Pál akkor azt mondta, hogy „az elmúlt három hónapban kiderült, nem egyformán gondolkodunk az Indexről és az Index-főszerkesztő-helyettesek szerepéről. Tárgyalunk vele ugyanakkor további lazább együttműködési formákról.”
Hamarosan azonban az Index átkerült a Magyar Fejlődésért Alapítványtól a Vaszily Miklós-Ziegler Gábor féle Indamediához, és Szombathynak is távoznia kellett. A lap megbízott főszerkesztője Fekete-Szalóky Zoltán lett, Szombathy Pál vezetése alatt főszerkesztő-helyettesként dolgozott. Kitzinger Szonja maradt főszerkesztő-helyettes, viszont az eddig a sportrovatot vezető Ilku Miklóst kinevezték megbízott főszerkesztő-helyettesnek.

Borús, ködös idővel búcsúzik a hét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.13. 07:48
A ködtakaróból kiemelkedő salgói vár Salgótarján közelében december 11-én
Fotó: Komka Péter / MTI
A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 7 fok között alakul.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult, párás, néhol ködös idő lesz, de északon, északnyugaton szakadozottabb lehet a felhőzet. Szitálás bárhol előfordulhat, emellett a Tiszántúlon néhol kisebb eső is kialakulhat. A többnyire mérsékelt északi, északnyugati szél a Győr-Szeged sávban időnként megélénkül. Borsod-Abaúj-Zemplén megyére az ónos eső veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.   A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 3 és 7 fok között alakul, késő estére -1, +5 fok közé hűl le a levegő.

„Ideje lenne pontot tenni európai ámokfutásának végére” – Orbán visszavágott Sorosnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.13. 07:41

Fotó: JOHN THYS / AFP
A miniszterelnök szerint „a világ legkorruptabb emberének és hálózatának” jó oka van a csalódottságra, mert Európa nem hódolt be.
Az Európai Unió megőrizte egységét és győzött, Soros György pedig vesztett, és itt lenne az ideje, hogy az európaiak végre hazaküldjék őt Amerikába

– írta Orbán Viktor miniszterelnök Európa nem hódolt be című, Soros György írására adott válaszában. Az MTI-hez is eljuttatott dokumentumban a kormányfő úgy fogalmazott: Soros György krokodilkönnyeket hullat, ami ugyan nem adja vissza a spekuláns által kifosztott emberek, családok, vállalkozások millióinak pénzét, de szerény elégtételnek jó. Úgy látja, „a világ legkorruptabb emberének és hálózatának” jó oka van a csalódottságra, mert Európa nem hódolt be, Soros grandiózus tervét az Európai Tanács ülésén megakasztották. A reflektorfény a költségvetési pénzekre, a helyreállítási alapra, a ki, mihez és hogyan férhet hozzá kérdésére irányul – írta a miniszterelnök, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy az unió költségvetésének pénzeit eddig is minden tagállamban szigorú és többszörös európai felügyelet alatt tartották.
„A kutya máshol van elhantolva”

– fogalmazott.

Hozzátette, a brüsszeli ülés valódi tétje az volt, ki fogja irányítani Európát a jövőben: a tagállamok polgárai által megválasztott kormányok és a belőlük álló tanács vagy Sorosnak sikerül felépítenie egy új hatalmi struktúrát. Egy hálózatot – folytatta –, amely a liberális, posztnemzeti és posztkeresztény ideákat terjesztő NGO-kból, az eszméiket szállító és felerősítő, nemzetközi fősodratú bal- és jobboldali médiából, az európai parlamenti képviselők jelentős csoportjából, az Európai Bizottságba bejuttatott „Soros-megbízottakból” és az ezeket összekapcsoló, jogállamiságinak nevezett mechanizmusból áll.
„A terv olyan egyszerű, mint amilyen grandiózus”:

egy pénzügyi központ, Soros György központja NGO-k, kutatóintézetek, elemző műhelyek és aktivisták ezreit finanszírozza, akik befolyásolják a mainstream média irányvonalát. Összevásárolja és hálózatba szervezi parlamenti képviselők kritikus mennyiségét, az Európai Bizottság kulcspozícióiba juttatja a neki dolgozó embereket, mint Frans Timmermans és Vera Jourová. Végül elfogadtat egy jogszabályt, amely politikai előfeltételeket – gender, migráció, nyitott társadalom, liberális demokrácia – szab ahhoz, hogy a tagállamok hozzáférjenek az EU-s forrásokhoz – fejtette ki Orbán Viktor. E terv szerint – írta – a nemzeti szuverenitásukhoz, keresztény gyökereikhez és a hagyományos családmodellhez ragaszkodó országokat, mint Lengyelország és Magyarország „erre a jól megfont kötélre kell felakasztani”. A vonakodókat pedig, mint a jobb sorsra érdemes közép-európai országok és a renitenskedő skandinávok, ki kell rendelni a nyilvános autodaféra, hogy megérthessék a liberális érvelés lényegét – tette hozzá. A kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Európa kormányai az utolsó pillanatban felébredtek:
elolvasták azokat a jogállamisági országjelentéseket, amelyeket „Soros György és Frans Timmermans íratott Jourová asszonnyal”, és hirtelen mindenki megértette, hogy az ítélet már a bírósági tárgyalás előtt elkészült, és Magyarország és Lengyelország után mások is sorra kerülnek majd.

Orbán Viktor ezért nyílt ellenszegülésnek tartja az Európai Tanács döntését „Soros György hatalomátvételi kísérletével szemben”. Politikai kérdéseket nem lehet összekötni pénzügyi kérdésekkel, szubjektív kritériumok nem lehetnek pénzügyi döntések alapjai, és
„az unió alapszerződésében rögzített jogi eljárásrend nem cselezhető ki Soros-módra”

– írta.

Úgy értékelt: az EU megőrizte egységét és győzött, Soros György pedig vesztett, és itt lenne az ideje, hogy az európaiak végre hazaküldjék Amerikába.
„Nincs magyarázat arra, hogy mi, európaiak miért tűrjük, hogy egy amerikai spekuláns amerikai pénzzel uniós befolyásolási rendszert építsen és vásároljon”

– mutatott rá a miniszterelnök.

Jelezte, hogy amíg az európai vezetők ezt az utolsó lépést nem teszik meg, újra és újra hatalomátvételi kísérletekkel kell szembenézni a jövőben is. Megjegyezte: máris itt van az asztalon Soros György műhelyéből a migrációs és a gender akcióterv.
„Ideje lenne pontot tenni Soros György európai ámokfutásának végére”

– zárta írását Orbán Viktor.

Soros szerint Orbán az EU-ból való kilépést akarhatta bejelenteni

Soros György korábban a Project Syndicate oldalára írt ismét egy véleménycikket. Ebben bírálja az Európai Unió költségvetési megállapodását, amit a német kancellár hozott tető alá, miután sikerült a jogállamisággal kapcsolatos kompromisszumot kötni. Szerinte Európa egzisztenciális fenyegetéssel néz szembe, amire az EU vezetése rossz választ adott. Orbán Viktor „kleptokratikus rendszere szemtelenül vitatja” az Európai Unió által vallott értékeket. Utóbbi megállapítás véleménye szerint kisebb részben igaz a lengyel kormánypártra, a Jog és Igazságosság kormányára is. Megjegyezte, Angela Merkel óriási nyomás alatt dolgozik és megérti, miért nem akarja, hogy egy másik ország az ő felügyelete alatt jelentse be az Európai Unióból való távozási szándékát. Mert Soros szerint Orbán Viktor állítólag a napokban erre készült, mivel nem engedheti meg magának azt, hogy korrupciójának mértékét leleplezzék.