Előfizetés

Hiába érvelt Orbánnál az ellenzéki polgármester, lesöpörték a felvetéseit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.19. 17:57

Fotó: Népszava
Pécs első embere szombat délelőtt a Karmelita Kolostorban járt, de délután már látszategyeztetésnek tartja a megbeszélést.
Péterffy Attila szerint a miniszterelnök az önkormányzatokat gazdasági szempontból még inkább kiszolgáltató intézkedést jelentett be szombaton délután. Pécs polgármestere a Facebook-oldalán azt írta, "egyedüli ellenzéki városvezetőként az erről szóló egyeztetésen hiába soroltam érveket a helyi iparűzési adó 50%-os csökkentése ellen, azokat a kormány jelen lévő tagjai lesöpörték az asztalról." Hozzátette, hogy a gazdaságvédelminek nevezett, de valójában az önkormányzatokat bizonytalanságba taszító, nyíltan politikai célú rendelkezést Orbán Viktor miniszterelnök ismertette a szűkkörű egyeztetésen.
"Az akkor még tervezett, azóta bejelentett intézkedéssel szemben valójában csak én fogalmaztam meg határozott kritikát."

Jelezte, az ellenzéki vezetésű városok és a pécsiek védelme érdekében elmondta Orbán Viktornak, hogy a kormány ezzel a döntéssel az önkormányzatok kárára éppen azt a kis- és középvállalkozói kört támogatja, amely döntő többségében nem tervezi a bezárást a járvány miatt. Jelezte, kezdeményezte a szolidaritási adó mérséklését is.  Péterffy Attila egyértelműnek látja a helyzetet: 
"a kormány a járványügyi védekezés költségeit már eddig is erejükön felül vállaló önkormányzatokat a pandémiára hivatkozva megfosztja a helyi iparűzési adóbevételük jelentős részétől, amivel még kiszolgáltatottabb helyzetbe taszítja őket. A kormányfő tájékoztatása alapján az államtól kaphatnak ugyan kompenzációt a vidéki városok, de ennek mértéke kizárólag a kormány politikai szándékától függ, így ez teljességgel kiszámíthatatlan és elfogadhatatlan."

Hozzátette, ennek ellenére az  ellentételezésről szóló tárgyalásokon mindent megtesz azért, hogy se a pécsieket, se az ellenzéki városokat ne érje kár a mostani döntés miatt. "Célom, hogy az önkormányzat méltányos kompenzációt kapjon az államtól." - zárta bejegyzését Pécs polgármestere. 
Mint ahogy lapunk is megírta, több ellenzéki polgármester is tiltakozik a döntés ellen. Pikó András szerint a tanácsrendszert állítják vissza, Karácsony Gergely pedig az önkormányzatok kivégzéséről írt. Székesfehérvár fideszes polgármestere ugyanakkor látványosan visszavett eddigi harcias hangvételéből és már a kormánnyal való megegyezés lehetőségét domborította ki a bejelentés után. 

Zöld utat kapott egy koronavírus kezelésére szolgáló magyar gyógyszer

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.19. 17:52

Fotó: Bulent Teoman Uzun / 2020 Anadolu Agency
A készítmény a Remdesivir után a második, amit engedélyeznek a magyar hatóság.
Új, az Egis gyógyszergyártó vállalat által előállított, favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszert engedélyezett a koronavírus kezelésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)

- közölte az intézet szombaton az MTI-vel. A közlemény szerint a gyógyszert várhatóan január közepétől használhatják a koronavírusos betegek kezelése során, a készítményt az állami egészségügyi tartalék kezeli és juttatja el az egészségügyi szolgáltatókhoz. Az OGYÉI felidézte: az Egis gyógyszergyártó vállalat áprilisban indította el favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszerfejlesztését, amelynek eredményeként az OGYÉI pénteken engedélyezte a készítmény magyarországi alkalmazását. Az OGYÉI az Egis favipiravir-tartalmú készítményeinek elbírálását soron kívül, gyorsított eljárásban végezte el. A hatóság az engedélyezési dokumentáció áttekintését követően döntött a készítmény hazai engedélyezéséről. Az intézet hangsúlyozta, hogy az OGYÉI prioritásként tekint a koronavírus kezelésében alkalmazott, valamint a Covid-fertőzés megelőzésére szolgáló készítményekkel kapcsolatos feladatai ellátására. "Az utóbbi hónapokban soha nem látott ütemben kezdődtek meg és zajlottak a koronavírusos betegeknél alkalmazható szerekkel összefüggő fejlesztések mind hazánkban, mind más országokban" - írták. Az OGYÉI az Egis gyógyszerének fejlesztési folyamatát is többszörös tanácsadással segítette az engedélyezési folyamat során, amelynek célja az volt, hogy mielőbb forgalomba kerülhessen és eljuthasson a magyar betegekhez a megfelelő minőségű gyógyszer. Ezt a támogatást az OGYÉI minden magyar gyártónak biztosítja - szögezte le az intézet. 
Az OGYÉI a gyorsított eljárásban sem enged a szigorú minőségi követelményekből. A gyógyszerbiztonság tekintetében a magyar gyakorlat világszínvonalú, az OGYÉI fő célja, hogy a piacra csak megfelelő minőségű gyógyszerek kerülhessenek.

Az intézet számára kiemelten fontos a koronavírussal összefüggő fejlesztések támogatása, így - az Európai Gyógyszerügynökséghez hasonlóan - már a járvány első hulláma óta teljes mértékben elengedi a Covid-19 fertőzés megelőzését, vagy annak kezelését célzó gyógyszert vagy vakcinát fejlesztők számára a tudományos tanácsadási díjakat, valamint továbbra is kiemelten kezeli a koronavírus kezelésével kapcsolatos beadványokat annak érdekében, hogy a magyar lakosság számára biztosítható legyen a legmagasabb szintű ellátás. A favipiravir a remdesivir után már a második olyan gyógyszer, amelyet Covid-terápiában használnak és hazai használatbavételére az OGYÉI engedélyt adott.

Ha másnak nemis, legalább a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének tetszik Orbán új csomagja

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.19. 17:18

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Támogatja a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseit a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ). Szita Károly, a szervezet elnöke, Kaposvár fideszes polgármestere az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt is kiemelte, hogy az önkormányzatokkal együtt teremti meg a családok biztonságát a kormány.
Az MJVSZ vezetősége még a bejelentés előtt tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány több tagjával a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről. "A kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, s hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében" - fogalmazott a közleményben Szita Károly, hangsúlyozva, hogy "ezért azonban közösen kell tenni". Tájékoztatása szerint a miniszterelnök által bejelentett intézkedésekre azért van szükség, mert a gazdaság védelmével lehet elérni, hogy legyen hol dolgozni, és hogy a szülők el tudják tartani a családokat. A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét - értékelt az MJVSZ elnöke. Hozzátette: a cél elérése érdekében a hazai nagyvárosok is járványügyi költségvetést készítenek 2021-re, vagyis mindent annak rendelnek alá, hogy a családok biztonsága erősödjön. "Mindezt tesszük azzal a hittel és reménnyel, hogy az intézkedések végén, 2022-től egy erős gazdasági fellendülés következik, amelynek előnyei szintén a településeinken élőket szolgálja" - fogalmazott Szita Károly. Az Orbán által bejelentett gazdaságvédelmi csomag több ellenzéki polgármesternél is kiverte a biztosítékot, többen a magyar önkormányzatiság leépítéséről beszélnek. Felháborodásuk elsősorban az iparűzési adó mértékének megfelezésével kapcsolatos.