Előfizetés

Karácsony előtt ismét sorosozni kezdett a kormány a Facebookon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.20. 10:08
Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: JOHANNA GERON / AFP
Nem a tartalom, az időzítés az igazán érdekes.
Ideje lenne pontot tenni Soros György európai ámokfutásának végére – ezzel a szöveggel jelent meg vasárnap reggel a kormány Facebook-oldalán egy bejegyzés Orbán Viktor miniszterelnök fotójával. Bár a szöveg nincs idézőjelben, az szó szerinti idézet a kormányfőnek a miniszterelnok.hu oldalán december 13-án közzétett írásából.
Ebben Orbán Soros Györgynek ismét a Project Syndicate oldalára írt, a végül visszavont magyar-lengyel uniós vétóról szóló véleménycikkére válaszolt. Ám, hogy a miniszterelnök nem elégedett meg a válasszal, és újabb sorosozós kormányzati kampány kezdődött, jól mutatja, hogy ezt megelőzően szombat este egy hasonló tartalmú bejegyzés született. Abban a kormány nevében az áll:
„Elérkeztünk egy vízválasztóhoz. Soros György túlment egy határon, amit egy ország egy vállrándítással tudomásul vehet, Brüsszelben ott árt a magyaroknak, ahol csak tud. A magyar nemzeti érdeket az eddiginél hangsúlyosabban kell védeni.”

Ez a szöveg pedig Orbán Viktor legutóbbi pénteki, december 18-án a Kossuth Rádióban elhangzott interjújából kiollózott rész. Ugyan az efféle kampány egyáltalán nem szokatlan a magyar kormány részéről, mégis meglepő, hogy ezt karácsony előtt néhány nappal, a koronavírus elleni oltások megkezdése előtt alig egy héttel, valamint az újabb – leginkább az önkormányzatokat sújtó – legújabb „gazdaságvédelmi terv” bejelentése után néhány órával kezdődik.

Meghalt 185 beteg, 2967 új fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.20. 09:02

Fotó: Balázs Attila / MTI
7022 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 520-an vannak lélegeztetőgépen.
2967 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 302 989 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 185 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8099 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 97 443 fő, az aktív fertőzöttek száma 197 447 fő – közölték vasárnap a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 22 százaléka budapesti. 7022 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 520-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 41 445-en vannak, a mintavételek száma 2 504 837-re emelkedett. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (58 948) és Pest megyében (38 412) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (17 926), Borsod-Abaúj-Zemplén (17 557), Hajdú-Bihar (17 054) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (15 138). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (5817). 
Mint írják, egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. „A járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél” – fogalmaznak, hozzátéve: ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbított, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. Az egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány egy félévvel meghosszabbította a járványügyi készültséget is. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

Megtudakolják az egészségügyi dolgozóktól, ki kér koronavírus-elleni oltást

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.19. 19:14
Képünk illusztráció.
Fotó: VICTORIA JONES /
A kérdezősködés előre meghatározott sorrendben történik.
Megkezdődik a koronavírus elleni vakcina igényfelmérése az egészségügyi dolgozók körében

- tájékoztatta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szombaton az MTI-t. Az állami hírügynökség által idézett közlemény szerint az igényfelmérést azért kezdik, hogy "a frontvonalban helytálló, a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók elsőként részesülhessenek az oltóanyagból". Első körben az aktív és krónikus betegeket ellátó egészségügyi intézményekből várják az igényeket december 22-ig, majd folyamatosan bővül a kör. Azt írták: a várhatóan a két ünnep között érkező vakcina beadását a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szervezi, a NEAK az adatok feldolgozásával segíti a folyamatot.