Előfizetés

Legkorábban februártól nőhet a minimálbér, de még nem tudni, mennyivel

V. A. D.
Publikálás dátuma
2021.01.13. 11:48

Fotó: Shutterstock
Ma is tárgyaltak a minimálbéremelésről a szakszervezetek és a munkaadók, valamint a kormány képviselői, de továbbra sem jutottak dűlőre az idei összegről.
Továbbra sincs megállapodás az idei minimálbéremelésről, a szakszervezetek és a munkaadók a ma délelőtti egyeztetésen sem tudtak kompromisszumra jutni. Mindkét fél a korábbi álláspontját ismételte, a különbségeket nem sikerült áthidalni – mondta el érdeklődésünkre a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) délelőtti ülése után Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. Mint korábban megírtuk: a 2003-as év kivételével 1997 óta minden év január 1-jén emelkedett a minimálbér, a 24 évvel ezelőtti bruttó 17 ezer forintról így tavaly január 1-jére 161 ezer forintig kúszott fel a dolgozóknak kötelezően megfizetendő legkisebb havi összeg. Az idei január 1-je azonban úgy köszöntött be, hogy az összeg változatlan maradt. A munkáltatói és a munkavállalói szervezetek nem tudtak ugyanis tavaly év végéig megállapodni az emelés mértékéről: előbbiek álláspontja 3, utóbbiaké 5 százalékon merevedett be. A kormány erre hivatkozva nem hirdette ki tavaly év végén az idei összeget, hanem az egyeztetések januári folytatását javasolta. A VKF azóta ma ült össze először, de – bár a munkáltatói és a munkavállalói szervezetek közötti múlt pénteki kétoldalú egyeztetések után a felek konstruktív hangulatról számoltak be – továbbra is csak korábbi álláspontjukat ismételték el. Rolek Ferenc szerint a munkaadói oldal ugyanakkor hajlott volna arra, hogy kissé elmozduljon a 3 százalékról "a két ajánlat közé", ám ezt a szakszervezetek nem fogadták el. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint viszont a munkaadók hivatalos ajánlata továbbra is 3 százalék maradt, amit a munkavállalói oldal visszalépésként értékelt, hiszen a kétoldalú háttérbeszélgetéseken ennél kompromisszumkészebbnek tűntek. A kormány képviselője az egyeztetésen továbbra is azt szorgalmazta, hogy a munkaadók és a munkavállalók állapodjanak meg a kérdésben. A megállapodást mindkét fél szerint elősegítő járulékcsökkentési lépésekre ugyanakkor továbbra sem lát lehetőséget a kabinet – számolt be az ülésen elhangzottakról Kordás László. Azt viszont egyértelművé tette a kormány, hogy ha létrejön is egy megállapodás még januárban, akkor sem lehet már visszamenőleg emelni a legkisebb béreket. Azaz legkorábban csak február 1-től emelkedhetne a minimálbér és a garantált bérminimum összege. Márpedig a szakszervezetek éves szinten szeretnének 5 százalékos bérnövekedést elérni, nem 11 hónapra vonatkozóan. Ezért az idő előrehaladtával a munkáltatók és a munkavállalók egyre messzebb kerülnek a megállapodástól – vélekedett Kordás László, aki szerint ebben a helyzetben a kormánynak kellene előrukkolnia egy, a járulékcsökkentésre vagy adójóváírásra vonatkozó javaslattal, és a cafeteriaszabályok enyhítésével. A munkaadói és a munkavállalói oldal álláspontja között nincs áthidalhatatlan különbség, de a megállapodáshoz a kormány lépésére is szükség van – szögezte le a szakszervezeti vezető.    A VKF várhatóan a jövő héten tárgyal ismét a minimálbérről. 

Csökkentek a lakásárak és bővült a kínálat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 11:47

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A kedvezményes lakásépítési áfa visszaállításának köszönhetően.
Az ingatlanpiacon árcsökkenést és kínálatbővülést eredményezett az állami lakásprogram, azon belül a kedvezményes lakásépítési áfa visszaállítása: az intézkedés bejelentése után az új lakások és házak kínálata országosan 4 százalékkal nőtt, miközben a kínálati árak a fővárosban és vidéken is csökkentek- közölte az ingatlan.com szerdán. Az ingatlanhirdetési portál adatai szerint decemberben 127 százalékkal, tavaly október óta pedig éves összevétésben több mint 60 százalékkal nőtt az eladásra kínált új lakások és házak iránti érdeklődés. A közleményben Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője ismertette, az állami lakásprogram tavaly októberben bejelentett új, 2021-től elérhető elemei állnak a folyamat hátterében: elsősorban a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa újbóli bevezetése, valamint a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárlók áfa-visszaigénylési lehetősége miatt nőtt meg az érdeklődés az új lakóingatlanok iránt. Az új lakások és házak kínálatának bővüléséről megjegyezték, hogy míg a főváros legjelentősebb újlakás-kínálatával rendelkező XIII. kerületben kevesebb új lakás volt a piacon január elején, mint három hónappal korábban, a második helyen álló XI. kerületben 22 százalékkal, a harmadik helyen álló IX. kerületben pedig 17 százalékkal több új lakóingatlanból válogathatnak az új lakás vásárlását tervező háztartások. Balogh László szerint az 5 százalékos áfakulcs bevezetésének hatása már látszik a kínálati árakon. Példaként említette, hogy
a XIII. kerületi új lakások átlagos kínálati négyzetméterára szeptemberhez képest 1,1 százalékkal 900 ezer forint alá csökkent decemberre. A XI. kerületben 1,4 százalékkal 923 ezer forintra, a IX. kerületben pedig 2,9 százalékkal 866 ezer forintra csökkentek három hónap alatt a négyzetméterárak.

Közölték, hogy a vidéki nagyvárosok közül Kecskeméten 18 százalékkal nőtt az új lakóingatlanok kínálata, miközben az átlagos négyzetméterárak 10 százalékkal, 610 ezer forintra mérséklődtek. Debrecen az ingatlan.com szerint kivételnek számít, mert a 6 százalékos kínálatbővülés ellenére a négyzetméterárak 3 százalékkal, 634 ezer forintra nőttek tavaly szeptember óta. Ugyanakkor jelezték, az áfacsökkentés hatásaként számottevően bővült a kínálat Egerben, Győrben, Szegeden, Szombathelyen, Székesfehérváron és Veszprémben is.

Ismét drágul a benzin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 11:06

Fotó: Béres Márton / Népszava
Pénteken ismét változik az üzemanyagok ára a hazai kutakon
A gázolaj literenkénti átlagára 3 forinttal nő, míg a benzin ára 6 forinttal emelkedik.
  • A 95-ös benzin literenkénti átlagára 383 forintra nő.
  • A gázolaj literenkénti átlagára 399 forintra emelkedik.
Ekkora mértékű benzinár-emelkedésre legutoljára szerdán, azelőtt pedig tavaly júliusban volt utoljára példa. Ma egyébként a gázolaj literenkénti átlagára 3 forinttal nőtt, míg a benzin ára 7 forinttal emelkedett.