Előfizetés

Éjfélig kérhetik a szülők gyermekük iskolakezdésének halasztását

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.15. 16:10

Fotó: Népszava
Pénteken éjfélkor jár le a határidő.
Péntek éjfélig nyújthatók be a tankötelezettség kezdő időpontjának halasztásáról vagy korábbi megkezdéséről szóló kérelmek az Oktatási Hivatalhoz (OH). A hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az érintett szülők vagy gyámok az Ügyfélkapun hitelesítve elektronikusan, vagy kinyomtatva, postán is eljuttathatják a kérelmeket a hivatalnak. Ajánlják az OH honlapján (https://ohtan.oh.gov.hu/) elérhető űrlap használatát, amelyen valamennyi, a kérelmezéshez szükséges adat kitölthető.
– A szülő bármilyen indok alapján vélelmezheti, hogy gyermeke számára az iskola megkezdése még nem indokolt

– közölték, jelezve: a kérelemhez bármilyen lényegesnek tartott dokumentumot mellékelhet.

A szükséges adatokról és csatolandó dokumentumokról bővebb tájékoztatás olvasható az OH honlapján: https://www.oktatas.hu/kozneveles/tankotelezettseg/tankotelezettseg_halasztasa Az OH tájékoztatása szerint január 15-én 10 óráig 14 334 kérelem érkezett, a beérkező dokumentumok feldolgozása folyamatos. A szülők legnagyobb része eddig szakmailag megalapozott, hiánytalan kérelmet nyújtott be. A Szülői Hang Közösség pár napja saját felmérése alapján azt közölte, hogy súlyos hiányosságok vannak a tankötelezettség elhalasztásával kapcsolatos eljárásban. Nagyon sok szülő nem kapott megfelelő tájékoztatást és támogatást az iskolahalasztási kérelmek megindításához.

Mégsem kötelező regisztrálni a koronavírus elleni oltáshoz?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.15. 15:25

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Egyre nagyobb a káosz a vakcinák remélt majdani tömeges beoltása körül.
Az is megkaphatja a vakcinát, aki nem regisztrál az oltásra – közölte „Vakcinainfó”, azaz a Miniszterelnöki Kabinetiroda által működtetett tájékoztató és regisztrációs portál a Magyar Hanggal. A lap érdeklődésére elmondták:
„a regisztráció elmulasztása senkit sem zár ki az oltás felvételéből. Mindenképpen ajánlott, de nem feltétele a vakcinának”.

Ugyanezt jelezte a Magyar Hang több olvasója is, akik hasonló kérdésre szinté azt a tájékoztatást kapták, hogy nincs szükség regisztrációra. A Népszava is beszámolt az ezzel szemben elhangzott illetve a fenti információt megerősítő állításokról is. Legutóbb a  Kelemen Erzsébet, helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos a 444 egyik olvasójának levelére válaszolva írta, hogy „Önmagát zárja ki az oltandók köréből, aki nem regisztrál” a kormányzati oldalon (vakcinainfo.gov.hu)” vagy akár a 60 év felettiként a neki küldött levélre a választ, a kitöltött űrlapot nem küldi vissza. Még december közepén szintén a 444 vette észre, hogy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter „figyelmeztetését” a Hír TV Bayer Show című műsorában:
„A koronavírus elleni oltásnál hátrébb kerül a sorban, aki nem regisztrál a kormányzati vakcinainfo.gov.hu oldalon”.

Arról viszont, hogy „nem kötelező regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n ahhoz, hogy az ember oltást kapjon”, nem más, mint Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője beszélt egy két nappal későbbi sajtótájékoztatón.

Elhunyt Munkácsi Miklós író

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.15. 15:18

Fotó: Shutterstock
Hetvenkilenc éves korában, hosszan tartó betegség után pénteken elhunyt Munkácsi Miklós író, forgatókönyvíró, újságíró - tudatta a család az MTI-vel.
Munkácsi Miklós 1941. december 15-én született Budapesten. 1969 óta publikált az Élet és Irodalomban, valamint más irodalmi folyóiratokban, tagja volt a Magyar Írószövetségnek. Kihívás című regénye alapján készült András Ferenc Dögkeselyű című, 1982-ben bemutatott filmje. Hosszú évekig játszották a Thália Színházban Mindhalálig Beatles című színdarabját. Elnyerte a Móricz Zsigmond-ösztöndíjat, valamint 2004-ben írt Tiberius című színdarabjával a Nemzeti Színház drámaíró pályázatának II. helyezését. A Holtak kalendáriuma című művéért 2008-ban megkapta a Gundel művészeti díjat. Művei között van továbbá a Saint-John hullái (elbeszélések, 1971), A késdobáló (elbeszélések, kisregény, 1974), A fattyú (regény, 1976), A mangófa negyedik gyümölcse (úti jegyzetek, 1979), A halálraítélt sziget (elbeszélések, 1981), a Briliánsok szombatja. Lisszaboni eső. Mindhalálig Beatles (színpadi művek, 1989), a Pánik a repülőtéren. A katasztrófa hat arca (történetek, 1989) A klán. Elátkozottak nemzetsége (regény, 1990), A sintér (bűnügyi regény, 1990) és a Ragadozók (tévénovella, 1991).