Előfizetés

MÚOSZ: A Klubrádió engedélyét mielőbb meg kell hosszabbítani

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.04. 12:37

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége úgy látja, hogy az elmúlt évek sajátos frekvenciaosztási gyakorlata következtében mára a Klubrádió maradt az egyetlen olyan magyar közéleti adó, amelynek szerkesztésében nem érvényesül kormányzati befolyás.
Az elmúlt hetekben olyan hatósági lépések történtek a Klubrádió frekvenciapályázata ügyében, amelyek az érdemi döntés elhúzódását, és vele a Klubrádió elnémulását vetítik előre. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint a jog és a közérdek is amellett szól, hogy a – mielőbbi – végleges döntésig az adó engedélyét meg kell hosszabbítani – állapította meg a MÚOSZ közleményében. Ha a Fővárosi Törvényszék jövő kedden nem ad helyt a csatorna kérésének, akkor február 14-én le lehet húzni a rolót, mert akkor jár le a sugárzási engedély. Onnan kezdve legfeljebb az interneten működhet. Az NMHH Médiatanácsa ugyanis tavaly úgy döntött, hogy a médiaszolgáltató kérelme ellenére nem hosszabbítja meg a 92,9 MHz-es rádiós jogosultságot, hanem pályázatot ír ki a frekvencia újrahasznosítására. A pályázati eljárás viszont már az első körben elakadt, mivel két pályázó is jogorvoslattal élt a médiatanácsi határozatok ellen a Fővárosi Törvényszéken.   A MÚOSZ felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt évek sajátos frekvenciaosztási gyakorlata következtében mára a Klubrádió maradt az egyetlen olyan, viszonylag széles elérésű közéleti adó a magyar éterben, amelynek szerkesztésében nem érvényesül kormányzati befolyás.
„Ez a helyzet már önmagában sérti az állampolgárok sokszínű és pártatlan tájékozódáshoz való alapjogát, és megkérdőjelezi annak a kormányzati állításnak a hitelességét, amely szerint Magyarországon a média minden szegmensében kormánykritikus túlsúly érvényesül (a rádiózásban jelenleg is egyértelmű a kormánypárti adók hegemóniája - a Klubrádió elnémításával a súlyuk 100 százalékra nőne, ami teljességgel példátlan lenne Európában)”

– hangsúlyozta a MÚOSZ.

Emlékeztettek arra, hogy az alkotmány a sokszínű és pártatlan tájékoztatást nevezi a hazai médiarendszer legfőbb alkotmányos feladatának. Ezt a funkciót álláspontjuk szerint az szolgálná, ha a Klubrádió frekvenciapályázatáról még azelőtt születne végleges (pozitív) döntés, mielőtt a jelenlegi sugárzási engedély lejár.
Megjegyezték, hogy ha a Klubrádiót, vagyis az utolsó kormányfüggetlen közéleti adót a hatalom hatósági eszközökkel lekapcsolja, nem marad érve amellett az állítás mellett, hogy a magyar sajtó szabad, a kormányzat pedig nem törekszik a kritikus hangok elhallgattatására.    A Media1 pedig arról számolt be, hogy a sajtószabadságért folyamatos küzdelmet folytató International Press Institute közleményében jelezte, hogy a Fidesz-kormány a még megmaradt utolsó jelentősebb kritikus hangot is el akarja némítani. Az IPI megemlítette, hogy a döntéseket hozó Médiatanács tagjait kizárólag fideszes szavazatokkal választották meg, így a Klubrádió nehéz helyzete miatt a kormányzó Fidesz tehető felelőssé. Scott Griffen, az IPI igazgatóhelyettese közölte, hogy a Klubrádiót azért akarja elnémítani Orbán Viktor kormánya, mivel az gyakran kormánykritikus nézeteknek is teret biztosít. Griffen szerint a Médiatanács erőfeszítései a Klubrádió licencmegújításának blokkolására egy kiszámított kísérlet részét képezik azért, hogy szájkosarat tegyenek a megmaradt néhány magyarországi független média egyikének szájára.  A MÚOSZ elnöke, Hargitai Miklós lapunk szerkesztője. 

Operatív törzs: Bezáratott a rendőrség egy sörözőt hat hónapra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.04. 12:03

Fotó: koronavirus.gov.hu
Eddigi talán legrövidebb tájékoztatóját tartotta csütörtökön az Operatív törzs.
Megtörtént az első vendéglátóhely ideiglenes bezáratása hat hónapra – jelentette be Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az Operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei sörözőben nyolc fő italt fogyasztott az ott dolgozó alkalmazotton kívül, és egyikük sem viselt maszkot. A hatóság ezért közigazgatási hatósági intézkedésként bezáratta a helyiséget, és közigazgatási bírságot is kiszabott az üzemeltetővel szemben. Szerdán a rendőrök 210 emberrel szemben a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, 347 emberrel szemben pedig a kijárási tilalom megszegése miatt intézkedtek. Tegnap 2886 hatósági karantént rendeltek el, így jelenleg 19 633 ember van elkülönítve az országban.   Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy mától kezdődik az oltási kampány új szakasza, legidősebb regisztrált személyek beoltása a koronavírus elleni vakcinával. A kórházi oltópontokon Pfizer-vakcinával, a háziorvosoknál a Moderna oltóanyagával oltják be őket.
A járványügyi adatokat ismertetve közölte, hogy újabb 1652 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 371 988-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 93, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 832-re emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 274 308 fő, az aktív fertőzötteké 84 848. Kórházban 3648 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 289-en vannak lélegeztetőgépen. Emlékeztetett arra, hogy február 4. a rákellenes világnap, ezért hangsúlyozta a megelőzés és szűrés fontosságát. Közölte, hogy a világon 9,6 millió ember hal meg évente daganatos megbetegedés következtében, Magyarországon pedig 33 ezer ember. A nőknél az emlőrák, a férfiaknál pedig a tüdőrák a vezető daganatos halálok. Kérte, hogy akit behívnak szűrővizsgálatra, az éljen a lehetőséggel, és mindenki figyeljen magára, próbáljon olyan életmódot folytatni, ami megelőzi a daganatos megbetegedéseket. Újságírói kérdések: Mi történik azokkal az idősekkel, akik éppen akkor betegednek meg, amikor oltásra kell menniük? Galgóczi Ágnes azt felelte, hogy mindenki csak akkor kapja meg a vakcinát, amikor oltható, egészséges. Akut beteget nem oltanak be. Akik most kimaradnak, azok később megkapják a vakcinát, amint az rendelkezésre áll, és a páciens állapota megengedi, hogy megkapja az oltást. A Moderna vakcinájával 10800 embert tudnak beoltani a héten, mert hétezer adaggal kevesebb érkezett a vártnál. Akiket korábban értesítettek, hogy jelentkezzenek oltásra, de most mégis kimaradnak, azok később kapják meg az oltást, újabb szállítmány érkezését követően.

Varga Judit férje polgármester akart lenni Balatonhenyén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.04. 11:17

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A miniszter férje végül nem indult a választáson az összeférhetetlenségi szabályok miatt.
Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója, Varga Judit igazságügyminiszter férje nem sokkal a 2019-es önkormányzati választások előtt, független jelöltként indult volna Balatonhenyén a polgármesteri tisztségért. Nyilvántartásba vették, de mivel az összeférhetetlenség lett volna állami megbízásával, végül nem indult a választáson – írja a hvg360. Vargáknak Balatonhenyén van házuk, amire felvették a 10 milliós falusi CSOK-támogatást. A CSOK-ot nyaralóra nem lehet igénybe venni, csak családi házra, azzal a feltétellel, ha abban legalább 10 évig gyermekeivel együtt él a támogatást igénylő család. A miniszter magyarázata szerint azért nem költöztek végül oda, mert férjével együtt Budapesten kaptak munkát. Ígérete szerint ha az ötéves moratórium leteltével sem költöznek a faluba, akkor kamatokkal együtt visszafizetik a 10 milliós támogatást. A településen a választást végül a függetlenként induló Kulin Miklós György nyerte. Ő azt mondta, hogy „a miniszter családjával csak ritkán találkozik, akkor is csak az utcán beszélgetnek, a sikeres pályázatokat pedig a Belügyminisztériumnak köszönheti, ahol Kontrát Károly államtitkárhoz szokott fordulni segítségért”. A falu 2020-ban többek között útfelújításra is kapott állami támogatást, illetve a Kisfaludy programból hat kiadó szobát alakítanak ki a polgármesteri hivatal épületében.