Előfizetés

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint a Klubrádió az újabb elhallgattatott hang Magyarországon

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.09. 20:45

Fotó: Béres Márton / Népszava
A francia külügy is aggódik a magyar rádió sugárzásának felfüggesztése miatt.
Szomorú nap ez a média szabadsága számára – hangsúlyozta a Twitteren közzétett üzenetében kedden Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa annak kapcsán, hogy a Fővárosi Törvényszék kedden elutasította Klubrádió keresetét a frekvenciahasználat megújítására.  – Újabb elhallgattatott hang Magyarországon. Egy újabb szomorú nap a média szabadsága számára – fogalmazott Dunja Mijatovic.
A francia diplomácia keddi állásfoglalása szerint a Klubrádió felfüggesztése a médiafüggetlenség és a pluralizmus szempontjából nagyon nyugtalanító jel lenne.
– Nagy figyelemmel követjük a helyzetét ennek a független magyar rádiónak, amely komoly nehézségekbe ütközött a frekvenciára szóló jogosultság megújításának folyamatában

– mondta kedden Agnes von der Mühll francia külügyi szóvivő.

– A sugárzás felfüggesztése nagyon nyugtalanító jel lenne a tájékoztatási és a tájékozódási szabadság, a médiafüggetlenség és a pluralizmus szempontjából, amely értékekhez Franciaország nagyon ragaszkodik – hangsúlyozta napi sajtótájékoztatóján a szóvivő az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint.
– Felszólítjuk Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben európai kötelezettségvállalásait ezen a területen

– tette hozzá.

A Fővárosi Törvényszék ítélete kedden megerősítette, hogy a Klubrádió által használt frekvenciára szóló jogosultság megújítása iránti kérelmet jogszerűen, törvényi kizáró ok miatt utasította el a médiatanács. A Klubrádió hét évre szóló hatósági szerződése a Budapest 92,9 MHz használatára 2014. február 14-étől 2021. február 14-éig tart. A médiatanács a rádió megújítási kérelmét „a médiatörvény rendelkezéseinek megfelelően” 2020 szeptemberében elutasította. Arató András, a Klubrádió elnöke és Stock Richárd vezérigazgató kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy online folytatja az adó a műsorszolgáltatást.

Figyelmeztetéseket adtak ki: ónos esőt, havazást, hófúvást és erős szelet hoz a hidegfront

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.02.09. 20:25
Kerékpárosok a behavazott Szabadság téren Nyíregyházán még január 29-én
Fotó: Balázs Attila / MTI
Az ország északi felén 0 és plusz 6, a déli megyékben 7 és 11 fok közötti csúcsértékek várhatók szerdán.
Ónos eső, havazás, hófúvás és szél veszélye miatt is adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára. A hidegfront szerda este érkezik. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Győr-Moson-Sopron és Vas megyére a havazás és a hófúvás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Erős szél miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében figyelmeztetnek.
Azt írták: kedd éjfélig az északi tájakon további maximum 5 centiméter friss hó hullhat, a nagyobb hómennyiség elsősorban az északkeleti határvidéken gyűlhet össze. Az éjszaka második felére a csapadékzóna elhagyja az országot. Az éjszakai átmeneti csapadékszünetet követően szerda reggel délnyugat felől egy újabb mediterrán ciklon melegfronti csapadékzónája érkezik, amelyből az ország nagyobb részén eső várható. Észak-Dunántúlon reggel, délelőtt átmeneti vegyes halmazállapotú csapadék (ónos eső, havas eső) is hullhat, ezt eső vált majd fel.
Az Északi-középhegység területén kezdetben havazás lesz jellemző, és további maximum 5 centiméter friss, tapadó hó hullhat. Majd ottt is dél felől egyre nagyobb területen átmeneti havas eső, ónos eső, fagyott eső, végül eső várható. Legtovább Borsod északi felében tarthat ki a havazás. Ezzel párhuzamosan, az esti órákban északnyugat felől megérkezik a ciklon hidegfrontja, amelynek hatására a Dunántúlon az esőt, záporokat havazás, hózáporok válthatják fel. Az Észak-Dunántúlon éjfélig többnyire maximum 5 centiméter, intenzív hózáporokban helyenként ennél több friss hó is hullhat – írták, megjegyezve: „a várható hóvastagság meglehetősen bizonytalan”. A front mögött északira, északnyugatira forduló szél egyre nagyobb területen megerősödik, elsősorban a Dunántúl nyugati felén viharos lökések is lehetnek, ennek következtében a hóval borított északnyugati tájakon (a hóvastagság függvényében) hófúvás alakulhat ki. Az előrejelzés szerint szerdán hajnalban általában mínusz 2 és plusz 4 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, de az északi megyékben akár mínusz 7 fokig is hűlhet a levegő. Napközben az ország északi felén 0 és plusz 6, a déli megyékben 7 és 11 fok közötti csúcsértékek várhatók.

Dunaújvárosban napokra leállt a távhőszolgáltatás ebben a kellemes februári időben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.09. 19:39

Fotó: Népszava
A szolgáltató hétvégére időzítette a teljes, városi szintű leállást igénylő karbantartást, de a munkák elhúzódtak. A februári időjárást alkalmasnak ítélték meg a feladat elvégzésére.
Harmadik napja nincs rendes távfűtés Dunaújvárosban. A távhőszolgáltató hétvégére az esti órákra az egész városban lekapcsolta a szolgáltatást karbantartás miatt, de a munkák elhúzódtak – számolt be róla az RTL Híradó.
Az egyik helyi lakos, Fekete Zsófia azt mesélte a csatornának, nem számított arra, hogy negyedik napra se lesz fűtésük. Otthonukban jéghidegek a radiátorok, se fűtés, se meleg víz nincs náluk. Az asszony két kisgyerekkel van otthon. Úgy fürdenek, hogy vizet melegítenek, napközben pedig rétegesen öltöznek fel otthon, hogy ne fázzanak. A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. szerint csak most tudták elvégezni a karbantartást. Állításuk szerint eddig az önkormányzat és a lakossági fogyasztók tartozásai miatt nem volt rá pénzük, és az időjárás sem kedvezett a munkáknak. Múlt hétvégére viszont enyhe időt jósoltak a meteorológusok, ezért úgy tűnt, alkalmas az idő arra, hogy elvégezzék a teljes, városi szintű leállást igénylő karbantartást. A város polgármestere leszögezte, hogy ehhez nem volt joguk. Pintér Tamás azt közölte, hogy a távhőtörvény alapján karbantartást csak a fűtési szezonon kívül lehet elvégezni. Bejelentette, hogy hatósági eljárást indítanak, és azt cáfolta, hogy az önkormányzatnak tartozása lenne. A szolgáltató elismerte, hogy a karbantartás hosszabbra nyúlt, mint amire számítottak, és azt is, hogy a tegnapi nap valóban mélypont volt. Reményeik szerint ma már mindenhol lesz fűtés és meleg víz.