Előfizetés

Így hat a szervezetre a hideg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.11. 16:30
Illusztráció
Fotó: JEWEL SAMAD / AFP
Ábrán mutatja be a népegészségügyi központ, milyen hatásai lehetnek a rendkívüli időjárásnak, és mit tehetünk a kellemetlen következmények elkerülése vagy csökkentése érdekében.
A következő napok rendkívül hideg időjárása miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján közzétett egy ábrát, amelyen látható, milyen következményekkel járhat az, hogy a hőmérséklet nappal is mínuszban marad. A hideg hatására fokozott könnyezés, orrfolyás jelentkezhet, köhöghetünk és nehézlégzést is tapasztalhatunk. A kezünkön elfehéredhet a bőr, de akár zsibbadás és fájdalom is jelentkezhet. A jeges levegő egyébként is kiszárítja a bőrt, de viszkethet és be is gyulladhat. A mínuszok szó szerint ledermeszthetik az izmokat, az ízületek megduzzadhatnak és megmerevedhetnek, így aztán nehézzé is válhat a mozgás. A hideg idő súlyos esetben szívtáji fájdalmat és ritmuszavart is okozhat. Az NNK szakembereinek tanácsa szerint hideg idő esetén viseljünk sapkát, sálat és kesztyűt, és a kabát alatt is öltözzünk rétegesen. Azt is ajánlják, hogy az arcunkat és a kezünket E-vitaminban és olajokban gazdag krémmel kenjük. Mozogjunk, hogy élénküljön a vérkeringésünk. A kihűlt testrészeinket ne dörzsöljük, hanem langyos vízzel melegítsük át. Az átnedvesedett ruhát, cipőt pedig minél előbb cseréljük szárazra. Mínusz 10 Celsius-fok alatti hőmérséklet esetén fém tárgyat kesztyű nélkül ne fogjunk meg.  A szervezet belső felkészítéseként igyunk sok folyadékot, elsősorban vizet és teát, ne fogyasszunk viszont alkoholt, mert az fokozza a hőleadást, és kitágítja az ereket. Együnk magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöket és zöldségeket, például savanyú káposztát, céklát. 
Az egész napos, helyenként kemény fagyok nagy megterhelést, sokaknak intenzív panaszokat okoznak – olvasható a Meteo Klinika honlapján. Pénteken hajnalban mínusz 10 Celsius-fok alatti hőmérsékletekre kell számítani, nappal pedig kisüt ugyan a nap, tartósan 0 Celsius-fok alatt marad a hőmérséklet, ráadásul erős, viharos lesz a szél is. Mint megírtuk, mindez erősen megterheli az egyébként is megviselt szervezetet, az egészségeset is. Az ellenállóképesség gyengülése növeli a légúti megfertőződések kockázatát. Fejfájás mellett a keringési panaszok fokozódására kell számítani. Egész nap sajoghatnak a kopott ízületek, amelyeket a szakemberek tanácsa alapján fontos melegen tartani, és kíméletesen, túlterhelés nélkül ajánlott tornáztatni. A fagyos időben, ha lehet, ne töltsünk hosszabb időt a szabadban, mert nem megfelelő öltözet mellett akár fagyási sérüléseket is szenvedhetünk.

Két maszkkal hatékonyabban lassítható a koronavírus terjedése

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.11. 13:05

Fotó: Shutterstock
Nagyobb eséllyel kerülhető el a fertőzés, ha egy sebészi és egy textil maszkot is viselünk – derült ki az amerikai járványügyi központ vizsgálatából.
Két, egymáson viselt maszk hatékonyabb a koronavírus terjedésének lelassítására, mint egy maszk hordása – mutatták ki az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) szakemberei. Szerdán tették közzé annak a laboratóriumi kísérletnek az eredményeit, amelyben két mesterséges fejet hat láb (mintegy 180 centiméter) távolságra helyeztek el egymástól, és azt vizsgálták, hogy az egyikük köhögésekor a levegőbe került, koronavírus-méretű részecskékből mennyit lélegzett be a másik. Kimutatták, hogy ha egyetlen maszkot - legyen az sebészi vagy textilből készült - viselünk, az a felénk terjedő részecskék mintegy 40 százalékának belélegzését gátolja meg. Ha egy sebészi maszkra ráhelyeztek egy textil maszkot, a kettő a részecskék 80 százalékának a belélegzését tartóztatta fel. A kilélegző és a belélegző fejre helyezett két-két maszk a részecskék több mint 95 százalékának a belélegzését gátolta meg – mondta John Brooks, a CDC illetékese. „Az első kihívás az, hogy a lehető legtöbb embert vegyük rá a maszkviselésre. És a maszkot viselőket segítsük abban, hogy a lehető legtöbb előnyét élvezzék” – tette hozzá. A kutatásnak vannak hiányosságai: a kutatók csak egyfajta sebészi maszkot és egyféle textil maszkot használtak, így nem tudni, hogy ugyanezt az eredményt kapnák-e más termékekre. „A kísérlet azonban megmutatta, hogy a maszk viselése hatékony, és akkor a leghatékonyabb, ha jól fedi az arcot és helyesen viselik azt” – hangsúlyozta Rochelle Walensky, a CDC igazgatója. Ha helyesen viselik, a sebészi maszk fölött hordott textil maszk képes szűkíteni a maszk szélein lévő rést, ahol a vírusrészecskék bejuthatnak a szervezetbe – mutattak rá a szakemberek. 

Többfelé rossz a levegő minősége

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.11. 13:05

Fotó: Samir Jordamovic / AFP/Anadolu Agency
A szálló por miatt két városban egészségtelen, öt településen pedig kifogásolt a levegő minősége.
Többfelé rossz a levegő minősége a szálló por miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a helytelen tüzelés mellőzésével a lakosság is sokat tehet a környezetében élők egészségének megóvásáért.  A tájékoztatás szerint a szálló por miatt Putnokon és Sajószentpéteren egészségtelen a levegő. Miskolcon, Kazincbarcikán, Göncön, Nyíregyházán és Győrben kifogásolt a levegőminőség. Az érintett térségekben az NNK azt javasolja a keringési, légzőszervi betegségben szenvedőknek, főleg az időseknek, a légszennyezettségre érzékenyeknek, hogy kerüljék a szabadban tartózkodást, az aktív testmozgást. Az egészségtelen minősítésű településeken az egészséges embereknek is azt tanácsolják, hogy kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, a gyermekeket pedig óvják a megerőltető szabadtéri tevékenységtől. Azt írták: a meteorológiai előrejelzés alapján várhatóan javul a levegőminőség.