Előfizetés

Majmok és madarak fagytak halálra egy texasi rezervátumban

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.17. 15:06

Fotó: Reginald Mathalone/NurPhoto / AFP
Egyelőre nem lehet tudni, hány állat pusztult el, akkor tudják megszámolni a tetemeket, ha elolvad a hó. Az igazgató az emberek segítséget kérte a többek között 33 csimpánz megmentéséhez.
Majmok és számtalan madár fagyott halálra a texasi rekordhidegben az áramszünet miatt egy főemlős-rezervátumban San Antonio közelében. Hétfő reggel 6 óra körül szűnt meg az áramszolgáltatás a 28 hektáron elterülő, több mint 400 majomnak otthont adó rezervátumban – mondta a Primarily Primates elnevezésű nonprofit szervezet igazgatója, Brooke Chavez a San Antonio Express-News helyi lapnak. 12 munkatársával és önkéntesekkel generátorokat, fűtőtesteket, gázpalackokat és takarókat szereztek, hogy lakóik életét megmentsék. Ahogy a fagypont alatti hőmérséklet még tovább csökkent, az állatokat elkezdték átszállítani a San Antonió-i állatkertbe és észak-texasi rezervátumokba, de ekkor már tetemeket találtak a terület sok részén.     
„Soha nem jutott volna eszembe, hogy az irodámból halottasház lesz.

Valaki azt kérdezte, hány állatunk hullott el. Nem tudom még. Sok majmot, lemurt és trópusi madarat veszítettünk el. Csak akkor fogjuk tudni megszámolni a tetemeket, ha melegebb lesz és olvadni kezd a hó” – magyarázta az igazgató. Mivel a nagy hideg várhatóan még kitart néhány napig, és további áramkimaradásokra kell számítani az állam legtöbb részén, Chavez és kollégái arra kérték az embereket, segítsenek megmenteni a rezervátum lakóit, amelyek nagy része idős korú. Sok állat, köztük 33 csimpánz is helyben maradt, mert nehéz lett volna elszállítani őket.

Kezdetét veszi a karbonböjt is

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.02.17. 13:18

Fotó: Sofie Delauw/Cultura Creative / AFP
A nagyböjt mellett energiatakarékossági otthonzöldítő kihívás is indul.
A keresztény nagyböjttel párhuzamosan február 17-én, idén 9. alkalommal egy energiatakarékosságot segítő karbonböjt is kezdetét veszi, amely az EnergiaKözösségek program második feladata. Az egymással versenyző háztartások elsősorban viselkedésváltozással csökkenthetik az energiafogyasztásukat és a karbonlábnyomukat – írta a ZIP magazin. A kihíváshoz a versenytől függetlenül is lehet csatlakozni. A feladatok között szerepel a mérőórák rendszeres leolvasása, húsmentes napok beiktatása, de a résztvevők vállalhatják azt is, hogy a hét egy bizonyos napján autójuk helyett alternatív közlekedési módot választanak. A kezdeményezést kiíró szervezet, a GreenDependent Intézet böjti naptárában sok ötlet és javaslat található, amelyből mindenki annyit vállalhat, amennyi a családja, háztartása mindennapjaiba belefér. Így a karbonböjt a kezdő és a haladó energiamegtakarítóknak és háztartászöldítőknek jelenthet kihívást. Minden héthez tartozik egy rövid ellenőrző lista, amely segít felderíteni, mit sikerült megtenni a hálóban, a fürdőszobában, a konyhában és a nappaliban a takarékosság és a zöldítés jegyében, azaz egyfajta zöld önvizsgálatra is lehetőséget ad. 
Szerdán kezdődik a nagyböjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. Elnevezése (quadragesima) negyvenet jelent, azt a negyven napot jelöli, ami hamvazószerdán kezdődik és húsvétvasárnap ér véget. A keresztények ebben az időszakban hitük elmélyítésével, kiengesztelődéssel és böjttel készülnek húsvét ünnepére – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményében. A XI. századig a böjt olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit nem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig egyáltalán nem fogyasztottak. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, csak hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő szigorú böjtöt: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. Ekkor és a nagyböjt többi péntekén a 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy ne fogyasszanak húst.

Fekete párducot keresnek Bari környékén (videó)

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.16. 13:57
Illusztráció
Fotó: JOHN THYS / AFP
Sokan látták és le is filmezték a valószínűleg élelmet kereső nagymacskát.
Egy fekete párducot keresnek a hatóságok Olaszország Puglia tartományában, Bari környékén, miután az elmúlt két hétben többen állították, sőt videóra is vették, hogy egy nagymacska szabadon kószál a környéken.      A The Guardian beszámolója szerint a hatóságok járőröznek a környéken. Acquaviva delle Fonti polgármestere a veszélyre figyelmeztetve óvatosságra intette a helyieket, és arra szólította fel a lakókat, hogy ne menjenek arra a környékre, ahol a ragadozót látták. A régióban megtiltották a sportolást és a mezőgazdasági munkákat is. Az állattartókat pedig arra kérték, zárják el a jószágokat, hogy megvédjék őket a párductól.    A videók és fotók alapján a szakemberek hétfőn megerősítették, hogy valóban egy fekete párduc tűnt fel a környéken. Valószínűleg élelmet keres, és nagyon gyorsan mozog. Azt azonban nem tudták megállapítani, hogy hogyan került oda.       Nem először vadásznak párducra a hatóságok: 2020 januárjában Foggia tartományban, San Severo területén kerestek egy nagymacskafélét. A nyomozás kiderítette, hogy a párduc egy helyi gengsztertől szökött meg, aki háziállatként tartotta. A hatóságok nem zárták ki annak lehetőségét, hogy ugyanarról az állatról van szó, mert akkor nem találták meg.