Előfizetés

„Nem követtem el semmilyen bűncselekményt” – Reagált mentelmi jogának felfüggesztésére Simonka

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 10:08

Fotó: Béres Márton / Népszava
A képviselő közzétette a mentelmi bizottságnak írt levelét.
Egyetlen egy bűnöző 4 évvel ezelőtti vallomására alapozva adták ki a mentelmi jogomat, mely vallomásával ez a szélhámos mentesült a korábban elkövetett bűncselekményeinek felelőssége alól – nehezményezte Simonka György honlapján a parlament hétfői döntését. A Fidesz országgyűlési képviselőjének mentelmi jogát hétfőn függesztették fel, miután a legfőbb ügyész kezdeményezte azt vesztegetés hatósági eljárásban bűntett miatt. Simonka György saját honlapján reagált az ügyben.
„Bár kértem a mellékelt levél alapján, hogy jelen lehessek a bizottsági ülésen és megvédhessem magam, ennek ellenére a február 22, 10 órára szóló meghívót csak késve kaphattam meg. Nem követtem el semmilyen bűncselekményt és ahogy eddig is tettem, ezután is mindenben együttműködök a hatóságokkal annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön az igazság”

– írta a politikus.

A képviselő közzétette a mentelmi bizottságnak írt levelét. Ebben azt írta, hogy amikor korábban, 2018-ban kérték a mentelmi joga felfüggesztését, ő maga is arra szavazott, „mert bíztam a tisztességes eljárás alapelvében, és bíztam abban, hogy a nyomozást végző Központi Nyomozó Főügyészség pártatlan és tisztességes nyomozás során tisztázza a körülményeket”.
„Most utólag már tudom és a nyomozati anyagok birtokában látom, hogy velem kapcsolatban a tisztességes és a pártatlan eljárás a Központi Nyomozó Főügyészség tekintetében a nyomozás ideje alatt nem valósult meg”

– állítja a képviselő.

Simonka mentelmi jogát először 2018 őszén függesztették fel. Az ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot ellene és 32 további vádlott ellen. A büntetőper tavaly októberben kezdődött. Simonka György minden vádat tagadott a tárgyaláson. (A hvg.hu nyomán.) 

Mészáros Lőrincék megszüntetik Kovács Ákosék korábbi éttermét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 09:20

Fotó: Google Street View
A Mészáros Csoport részben a koronavírus-járvány szektort érintő negatív hatásaival indokolta a döntést.
Alig egy évvel azután, hogy Mészáros Lőrinchez került Kovács Ákos egykori I.kerületi borozója és étterme, az új tulajdonosok megszüntetik a céget – vette észre az mfor.hu a cégkivonatban. A felcsúti milliárdos érdekeltsége, a Talentis Group Zrt. 2020. március 9-én szerezte meg az I. kerületi Andante Borpatikát, amelyet korábban Kovács Ákos énekes és Tiffán Zsolt borász, a Fidesz volt parlamenti képviselője üzemeltetett. Amikor kiszálltak a társaságból Kovács Ákosék, akkor átmenetileg egy ügyvéd lett az üzemeltető cég tulajdonosa. A Talentis tőle vásárolta meg a Kft.-t, amelyet a megszerzése után szűk egy évvel végelszámolnak. Az Andante Borpatika Kft. jogutód nélküli megszűnését 2021. január 28-án határozták el, a végelszámolási eljárás pedig néhány nappal később, február elsején indult el. A Mészáros Csoport a portál érdeklődésére azt válaszolta, hogy a háttérben részben a koronavírus-járvány szektort érintő negatív hatásai is állnak.
„Az Andante Borpatika Kft. megvásárlása után megvizsgáltunk számos üzleti lehetőséget, egyebek közt a társaság reorganizációját is. Végül azonban – a többi között a COVID-járvány szektort érintő negatív hatásai miatt is – az a döntés született, hogy végelszámolással megszüntetjük a társaságot, természetesen az eljárásra vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartása mellett”

– tájékoztatták az mfor.hu-t.

Az Andante Borpatika a cég éves beszámolói alapján már a világjárvány előtt sem volt a legjobban prosperáló étterem. 2017-ben 3 milliós veszteséget mutattak ki, 2018-ban 1 millió volt a mínusz, 2019-ben pedig mindössze 721 ezer forintos nyereséget termelt az étterem.

Meghalt 103 Covid-beteg az országban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 08:57

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Kórházban 4582 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen.
Újabb 1628 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 407 274-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 103, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 450-re emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu. A gyógyultak száma jelenleg 310 848, az aktív fertőzötteké 81 976 fő. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (76 075) és Pest megyében (51 444) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (23 164), Hajdú-Bihar (22 769) és Győr-Moson-Sopron megye (22 694). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (9117). 
Kórházban 4582 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen.  Eddig 457 096 fő kapott oltást, közülük 205 720 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer-vakcinával) és a háziorvosoknál (Sinopharm-vakcinával). Az AstraZeneca-vakcinával a háziorvosok folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását. Újabb orosz vakcina szállítmány érkezett, ma Pfizer-szállítmány is várható, a kínai vakcinát pedig ma reggel megkezdték kiszállítani a háziorvosokhoz.