Előfizetés

Tovább izmozik, és perre menne a Fidesz az Európai Néppárttal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.26. 15:11

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Min / MTI
Épp a volt magyar igazságügyi miniszter kéri számon a jogállamiságot a mérsékelt jobboldali pártcsaládon.
Az Európai Néppárt (EPP) új szabályai miatt több fideszes politikus is bajba kerülhetne Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő miatt, akinek jogosultságait tavaly decemberben vonta meg az EPP-frakció – derült ki az amerikai székhelyű, brüsszeli megjelenésű Politico írásából. Mint írták, Trócsányi László, a Fidesz–KDNP EP-képviselője kilátásba helyezte, hogy ha elfogadják az Európai Néppárt új működési szabályzatát, ami alapján egy párt valamelyik tagjának felfüggesztése automatikusan érvényes lenne az adott párt EP-ben lévő képviselőire is, a döntést megtámadnák az Európai Bíróságon. A volt magyar igaszágügyi miniszter szerint ugyanis az EPP ezzel a lépéssel „nem tisztelné a jogállamiságot”. Deutsch januárban lemondott minden európai parlamenti bizottsági tisztségéről és jelentéstevői megbízatásáról, miután tavaly 39 képviselő indítványozta Deutsch kizárását a frakcióból, mert elfogadhatatlannak tartotta, hogy a Gestapo szlogenjéhez hasonlította Manfred Weber EPP-frakcióvezető egyik megjegyzését a jogállam tiszteletben tartásáról. Manfred Weber péntek délutánra újabb találkozót kezdeményezett Brüsszelben az ügyben. (A hvg.hu nyomán)

Német egészségügyi miniszter: Túl sok vakcina van a hűtőszekrényekben

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.26. 14:44

Fotó: FRISO GENTSCH / AFP
Jens Spahn szerit a fő gond az oltási kampány szerkezetében keresendő.
Elsősorban szervezési, időpontkiosztási fennakadások miatt nem sikerült felhasználni a koronavírus elleni AstraZeneca-féle oltóanyag nagy részét – mondta Jens Spahn német egészségügyi miniszter a szövetségi kormány és a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) énteki berlini sajtótájékoztatóján. „Valóban túl sok vakcina van a hűtőszekrényekben”, és az is igaz, hogy ez részben azért alakult így, mert egyesek nem kívánnak AstraZeneca-vakcinát beadatni maguknak. A fő gond azonban az oltási kampány szerkezetében keresendő. A gondot orvosolja, hogy rövidesen a háziorvosi praxisokat is bekapcsolják a kampányba, így az oltások beadása így „dinamikusabb és gyakorlatiasabb” lesz – tette hozzá.
Az RKI vezetője arról beszélt, hogy
újabb járványhullám fenyegeti Németországot, ezért az eddiginél is nagyobb következetességgel be kell tartani az új típusú koronavírus terjedésének lassítását szolgáló szabályokat.

Lothar Wieler kiemelte, hogy a járványhelyzet regionálisan és korcsoportok szerint is igen erősen rétegzett. Vannak vidékek stabilan kedvező adatokkal, máshol viszont meredeken emelkedik az új fertőződések száma. Életkor szerinti bontásban főleg a legidősebbeknél, a nyolcvan éven felülieknél mutatkoznak pozitív trendek. A fertőződések, a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma is csökken, ami minden bizonnyal az oltási kampány beindulásának tulajdonítható. Ugyanakkor a fiatalok körében egyre több a fertőződés. Az ország egészét tekintve a sok kedvező fejlemény mellett „egy trendforduló világos jelei” is látszanak.
Még nem teljesen biztos, de nagyon valószínű, hogy az adatok romlása a fokozottan fertőzőképes vírusváltozatok szétterjedésének következménye

– fejtette ki az RKI vezetője.

Lothar Wieler és Jens Spahn
Fotó: HANNIBAL HANSCHKE
Hangsúlyozta: különösen az először Nagy-Britanniában regisztrált, B 1.1.7 jelzésű mutáció előretörése miatt minden eddiginél fontosabb a járványlassító rendszabályok betartása. Kellő fegyelmezettség nélkül „belefuthatunk egy újabb, harmadik hullámba” – mondta. Lothar Wieler és Jens Spahn egyaránt kiemelte, hogy tartósan együtt kell élni a SARS-CoV-2-vel. A vírus feletti teljes, végső győzelemről szóló elképzelések „naiv gondolatok”, a SARS-VoV-2 „nem tűnik el” – húzta alá az RKI vezetője. Ugyanakkor a kanyaróvírus példája is mutatja, hogy biztonságban együtt lehet élni veszélyes vírusokkal – tette hozzá az egészségügyi miniszter. A legjobb védelmet a védőoltás biztosítja, és a december végén elindított kampány révén már a lakosság 4,5 százaléka kapott legalább egy adag oltást, bő 2 százaléka pedig két adagot. Naponta átlagosan 160 ezer oltást adnak be, és március első napjaiban meghaladja a tízmillió adagot a tartományi oltóközpontokba kiszállított oltóanyagok száma – ismertette Jens Spahn. Az RKI pénteki adatai szerint
az utóbbi 24 órában 9997 új fertőződést regisztráltak. Ez növekedés az egy héttel korábbi 9113-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 424 684 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 394 halálesetet regisztráltak – ez csökkenés az egy héttel korábbi 508-hoz képest –, a járvány áldozatainak száma így 69 519-ra emelkedett.

Washingtonban végre minden a régi

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2021.02.26. 11:30

Fotó: ANDREW HARNIK /
Távolról úgy tűnhet, hogy az Egyesült Államokat már több mint egy hónapja Joe Biden kormányozza.
A január 20-án beiktatott elnök kormányzati jelöltjeinek azonban még a felét sem nevezték ki és egyik-másik esetében igencsak rezeg a léc. Az adminisztratív és költségvetési hivatal élére szánt Neera Tandenről el is halasztották a bizottsági szavazást, mert az 50-50 arányban megosztott szenátusban még egy-két demokrata párti voks is kétséges, a republikánusok pedig egy emberként ellenzik a kinevezését. Arra hivatkoznak, hogy Tanden régebben durva internetes bejegyzésekben támadta némelyiküket. Valójában az a bajuk, hogy az indiai származású jogász a Clinton-házaspár szövetségese. Az egészségügyi miniszternek jelölt Xavier Becerra ellen azt hozzák föl, hogy nem orvos – ez négy éve nem számított, amikor Donald Trump a jogász-menedzser Alex Azart állította a posztra. Becerrával az a jobboldal legnagyobb baja, hogy nem ellenzi a művi terhességmegszakítást. A következő napokban Deb Haalandnak van a legjobb esélye a szenátusi megerősítésre. A város- és vidékfejlesztésért felelős belügyminiszterként ő lenne az amerikai kormány első őslakos (indián) tagja. A republikánusok azt vetik a szemére, hogy tiltakozott a lakota-sziú indiánok temetkezési helyén keresztülvezető észak-dakotai gázvezeték ellen. A kinevezések körüli csatározás voltaképpen a normál washingtoni ügymenet részének tekinthető. Barack Obama utolsó kormányzati jelöléséről például csak április végén szavaztak, ahhoz képest még van idő Biden minisztereinek jóváhagyására. Az eddig félmillió amerikai életét követelő koronavírus-járvány miatt annyi azért elvárható lenne, hogy legalább az egészségügyi posztot mielőbb betöltsék. Az sem meglepő, hogy a republikánusok megpróbálják megakadályozni Biden 1900 milliárd dolláros kárenyhítő és gazdaságélénkítő csomagjának elfogadását. Kevin McCarthy képviselőházi frakcióvezető szerint a tervezet „túl drága, túl korrupt és túl liberális”. A legnagyobb vita akörül folyik, hogy a törvény része maradhat-e a minimális órabér szakaszos, 2025-ig tartó felemelése 15 dollárra (4400 forintra). Ez az összeg már több mint egy évtizede 7.25, a borravalós szakmákban pedig csak 2.13 dollár (2140, illetve 630 forint). A republikánus ellenjavaslat csak 10 dollár, a kőkonzervatív Nyugat-Virginia demokrata párti szenátora, Joe Manchin 11-et tartana helyesnek. Ha Manchin megmakacsolja magát, akkor Bidennek a republikánusok között kellene találnia legalább egy támogatót, különben nem tudja betartani egyik legfontosabb választási ígéretét. A republikánusoknak van egy belső frontjuk is. Donald Trump egy konzervatív konferencián vasárnap várhatóan bejelenti, hogy indul a 2024-es elnökválasztáson. McCarthy helyesnek nevezte, hogy Trump szót kapjon a rendezvényen, Liz Cheney konzervatív képviselő szerint viszont a bukott elnöknek többé sem a pártban, sem a közéletben nem kellene szerepet játszania.