Előfizetés

Mégis lehet összefüggés az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződés között

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.19. 18:49

Fotó: MTVA - Varga György
Bár az Európai Gyógyszerügynökség szerint minden rendben van az oltással, német kutatók most mást állítanak.
Több német és osztrák kutató szerint is az AstraZeneca vakcinája okozhatott szokatlan vérrögképződést egyes betegek agyában - írja az Index a Norddeutscher Rundfunk német műsorszolgáltató közlésére hivatkozva. A szóban forgó betegség, az úgynevezett agyi vénás sinustrombózis (CVST) ritka, ám életveszélyes tud lenni. 
A szakemberek az érintett betegek vérét megvizsgálták, és azt állapították meg, hogy az AstraZeneca vakcinája aktiválta a vérlemezeket, amelyek a véralvadásban részt vesznek.

A vérlemezek a csontvelőben termelődnek és a vérben keringenek, sérülés esetén összetapadnak, elősegítve a vérzés abbamaradását és így a seb összezáródik. A kutatók szerint azoknál a betegeknél, akik megkapták az AstraZenecát ezt a mechanizmust aktiválta az oltóanyag, és emiatt keletkeztek vérrögök az érintettek szervezetében. A kutatás eredményeit még egyetlen tudományos lapban sem publikálták.
Oltás az AstraZeneca készítményével Debrecenben.
Fotó: MTVA - Czeglédi Zsolt
Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy komoly aggályok merültek fel a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, azt követően, hogy egy 49 éves osztrák ápolónő agyi trombózisba halt bele, miután megkapta az AstraZeneca-oltást. Az Európai Gyógyszerügynökség csütörtöki közlése szerint biztonságos a vakcina és nem növeli a vérrögképződés kockázatát. Világszerte több millióan megkapták már az oltást és Magyarországon is százezrek jutottak hozzá. Noha több ország ideiglenesen felfüggesztette az alkalmazást, az operatív törzs ezt idehaza nem tartotta szükségesnek.

Párbeszédnek szánták, szócsata lett az amerikai-kínai találkozó

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2021.03.19. 18:40

Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP
Vihar lett a párbeszédből: Kína úgy látja, hogy eljött az ő ideje, de Blinken szerint korai lenne leírni Amerikát.
Nem tettek jót a tévékamerák az USA és Kína magas szintű tárgyalásainak. Az eredetileg két-két percesre tervezett bevezetőkből több mint egy órás adok-kapok lett. Az amerikaiak a kínaiak szemére vetették a hongkongi demokráciapárti ellenzék elnyomását és az ujgurok ellen alkalmazott embertelen módszereiket, Tajvan fenyegetését, a számítógépes kalózkodást és gazdasági partnereik zsarolását. A kínaiak erre azzal feleltek, hogy az USA biztonsági szempontokra hivatkozva korlátozza a kereskedelmet és más országokat is Kína-ellenes támadásokra ösztönöz. Különben is, „maguknál meg lemészárolják a feketéket” – hangzott a magyar fülnek Hofi Géza óta ismerősen hangzó ellenérv. A felek úgy belejöttek a szócsatába, hogy nem küldték ki az újságírókat: mindkét oldal a nyilvánosság előtt akarta bizonyítani a keménységét. A kétnaposra tervezett Anchorage-i megbeszéléseken amerikai részről Antony Blinken külügyminiszter és Jake Sullivan nemzetbiztonsági főtanácsadó vesz részt, míg Kínát a külpolitikát a kommunista párt részéről irányító Jang Csie-csi és Vang Ji külügyminiszter képviseli. A felütés arra utal, hogy Kína hangnemet vált, már elégnek érzi gazdasági, politikai és katonai erejét ahhoz, hogy kihívást intézzen az amerikai hegemónia ellen. Peking szerint az Egyesült Államok nem beszélhet a világ közvéleménye nevében, például nem szabhatja meg, milyen a kívánatos sajtószabadság. Jang Csie-csi több mint negyedórán át tartó tirádájában képmutatással és lekezelő magatartással vádolta Amerikát. A New York Times ennek kapcsán Kevin Rudd volt ausztrál kormányfőt idézte, aki most az amerikai Ázsia Társaságot vezeti. Szerinte Peking már hosszabb ideje egyre keményebb és élesebb nyelvezetet használ, mert úgy tartja, hogy a Nyugat és az USA gyengülésével eljött az ő ideje. Ahogyan Hszi Csin-ping kínai elnök fogalmazott két hete egy zárt párttanácskozáson: a Kelet feljövőben, a Nyugat hanyatlóban van. Blinken ugyanakkor Anchorage-ban is megjegyezte, hogy korai lenne leírni az Egyesült Államokat. Kína nem csak Amerikával szemben agresszív, az elmúlt időszakban halálos határvillongásokba keveredett a szintén atomhatalom Indiával, a partjaihoz közeli vizeken pedig vietnámi, malajziai, Fülöp-szigeteki és japán hajókat fenyegetett. Amerikai értékelés szerint a következő hat év során nem zárható ki, hogy Kína megpróbálja elfoglalni Tajvant. A BBC szerint a csütörtöki tárgyalási fordulóban figyelmen kívül hagyták a diplomáciai szokásokat. Az amerikaiak szerint ezért a kínaiak a felelősek, amiért teátrálisan viselkedtek, drámával próbálták elterelni a figyelmet a lényegről. Az utóbbi végül mégiscsak az, hogy a küldöttségek pénteken folytatták a megbeszéléseket.     

Biden borzasztóan elfoglalt

Az amerikai elnöknek egyelőre nincs ideje Vlagyimir Putyinra, mivel sok a dolga, például még rengeteg külföldi vezetővel nem sikerült beszélnie. Ezt a Fehér Ház szóvivője jelentette be, miután az orosz államfő azonnali, vagy legalábbis néhány napon belüli megbeszélést javasolt. Biden korábban egy interjú során egyetértett a kérdezővel abban, hogy Putyin gyilkos, amire Oroszország konzultációra hazahívta washingtoni nagykövetét. Putyin rövid reagálásában a nála tíz évvel idősebb Biden életkorára célozva „jó egészséget” kívánt, az orosz állami média pedig az amerikai elnök hanyatló értelmi képességeiről értekezett. A Védomosztyi című lap pénteki címe szerint „Biden rágyújtotta a házat a világra”, ám a kását talán mégsem eszik ilyen forrón. Oroszország és az Egyesült Államok előbb-utóbb tárgyalni fog, a felek most csak „bemutatkoztak”.   

Görögország áprilistól fogadja az uniós országokból érkező turistákat

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.19. 18:00

Fotó: MICHAEL RUNKEL / AFP
A görög turisztikai miniszter szerint a világjárvány közepette is lehet biztonságosan működtetni a turizmust.
Görögországban az idén hivatalosan május 14-től kezdődik az idegenforgalmi szezon, határait azonban várhatóan már április közepétől megnyitja az Európai Unióból érkező turisták előtt - jelentette be pénteken Bukarestben Harisz Theoharisz idegenforgalmi miniszter Claudiu Nasui román gazdasági és turisztikai miniszterrel folytatott tárgyalásai után.
Az országba azok léphetnek majd be, akiket már beoltottak a koronavírus ellen, akik ellenanyagteszttel bizonyítják, hogy átestek a betegségen, vagy akik negatív Covid-teszttel igazolják, hogy nem fertőznek. A tíz év alatti gyerekek esetében nincs szükség tesztre. A beutazókat szúrópróbaszerűen antigén gyorstesztekkel ellenőrzik a határon (tehát nem kell már olyan sokáig várniuk az eredményre, ahogy tavaly történt), ha pedig a teszt eredménye pozitív, akkor elkülönítésbe kerülnek egy görög szállodában, amelynek költségeit a görög fél fedezi a karantén idejére - idézte a görög minisztert az Agerpres hírügynökség. Theoharisz elmondta: Románia az első ország, amelyet felkeresett a 2021-es turisztikai szezonra vonatkozó protokoll kidolgozása óta, látogatása pedig egyebek mellett azt célozta, hogy kétoldalú megállapodással tegyék lehetővé a román turisták beutazását, akik szívesen töltik Görögországban a húsvéti ünnepeket. Az ortodox egyház az idén május 2-án ünnepli Jézus feltámadását. A görög miniszter úgy vélekedett: a világjárvány közepette is lehet biztonságosan működtetni a turizmust, és kifejezte reményét, hogy az Európai Unió mielőbb bevezeti a közös uniós egészségügyi igazolást, az úgynevezett "zöld tanúsítványt". Addig is könnyíteni akarják a román turisták beutazását, ezért Görögország kész elfogadni a román állam által románul és angolul kiállított igazolásokat. Görögországban jelenleg még szigorú járványügyi korlátozások vannak érvényben azokban a térségekben, ahol magas a fertőzöttek száma. Athénban és más piros besorolású fertőzöttebb övezetekben március 22-ig fenntartják a korlátozásokat, csak a létfontosságú termékeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, és március 29-éig zárva maradnak az iskolák. A csaknem 11 millió lakosú országban eddig 230 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, csaknem 7300 halálesetet jelentettek, és a lakosság 8,7 százalékát oltották be. A Népszava is írt arról, hogy Görögország azt reméli, az idén a koronavírus elleni oltásoknak köszönhetően magára talál a turizmus.