Előfizetés

Több mint 100 milliós kár keletkezett a leégett szentendrei Sparban (videó)

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.08. 15:48

Fotó: Lakatos Péter / MTI
Úgy tudni, az első riasztást lemondták a dolgozók, mivel sehol sem láttak lángokat.
Több 100 millió forintos kárt okozott a Spar Magyarországnak a szentendrei áruházuk raktárában szerdán este keletkezett tűz

- közölte Maczelka Márk kommunikációs vezető az MTI kérdésére csütörtökön. A katasztrófavédelem korábbi tájékoztatása szerint a tüzet szerdán éjjel fojtották el. A tűz az épület áruátvételi raktárában keletkezett, majd továbbterjedt az áruház belső terére és a tetőszerkezetére egyaránt, az épület teljesen leégett. A lángok fellobbanásakor az épületet 17 ember elhagyta. A Spar tájékoztatása szerint két munkatársukat az eset miatt elővigyázatosságból szerdán este kórházba szállították, de azóta már kiengedték őket. A szentendrei áruházban 37-en dolgoznak, a Spar csütörtökön mindenkinek ajánlott munkát.  Közben a Telex Szentendre polgármesterére hivatkozva azt írta, néhány perccel este hét óra után szólalt meg a tűzjelző az áruházban. 
A dolgozók ekkor körbejárták az épületet és sehol sem észlelték tűznek vagy füstnek a nyomát, így lemondták a riasztást. Végül egy beérkező HÉV-szerelvény utasai látták, hogy lángol az épület, ők rohantak be a boltba szólni.

Eközben ismét megszólalt a tűzjelző. A rendőrök egy polgárőr segítségével ellenőrizték, nem maradt-e senki az épületben.   „A vasszerkezet is megrogyott, és minden kiégett. Az a szerencse, hogy a környező kis üzleteket sikerült megmentetni” – mondta Fülöp Zsolt polgármester. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, ennek okát csütörtök délelőtt még vizsgálják. A katasztrófavédelem azt közölte, senki sem sérült meg az eset során.

Katasztrófavédelem: nem volt személyi sérültje a szentendrei áruháztűznek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 13:35

Fotó: Lakatos Péter / MTI
A szentendrei áruháztűz megfékezése és az oltási munkálatok után a kutatómentők kutyás egysége átvizsgálta az épületet, és nem talált sérültet az üzlet maradványai között - mondta a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője csütörtökön
Darázs Ágnes közlése szerint megkezdődött a tűzvizsgálat, amely napokig is eltarthat. Szentendre város hivatalos oldala szerint az üzlet két munkatársát füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak, de komolyabb bajuk nem esett. A leégett épület közvetlen környékét lezárták, így a gyalogosforgalmat elterelik, de a parkolókat továbbra is lehet majd használni.
A honlap beszámolt arról, hogy Szentendre polgármestere, Fülöp Zsolt a helyszínen beszélt az élelmiszerüzlet vezetőivel, akik arról biztosították, hogy az áruház valamennyi dolgozójának tudnak munkát biztosítani. A polgármester csütörtökre egyeztetést hívott össze az épület tulajdonosával, a Pikk-Terc Kft.-vel és az élelmiszerüzlet vezetőivel - tudatták.

Súlyosabb bűncselekményekkel gyanúsítják a honvédkórházi szurkálót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 12:56

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az ügyészek további három hónapig elmegyógyintézeti letartóztatásban tartanák a kínai férfit.
A honvédkórházi betegként szurkáló kínai férfi letartóztatásának három hónapos meghosszabbítását indítványozták – derült ki a Fővárosi Főügyészség lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Az eredetileg „csak” védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsított férfival a BRFK életvédelmi nyomozói súlyosabb bűncselekmények megalapozott gyanúját is közölték.
„A gyanúsított cselekménye közfeladatot ellátó személy sérelmére, több ember sérelmére, és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlete, valamint súlyos testi sértés bűntett kísérlete megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas”

– írták.

A megalapozott gyanú szerint a 37 éves külföldi férfi 2021. március 13-án a délutáni órákban egy VI. kerületi kórházban először egy betegtársát fojtogatni kezdte, és többször mellkason ütötte, támadásával csak a sértett segítségért kiáltása miatt érkező ápolók láttán hagyott fel. Ezután a szomszéd kórteremben, sebészeti ollókkal súlyosan bántalmazott egy védekezésre képtelen állapotban, altatásban lévő nőt. A sértett a bántalmazás következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett, azonban orvosi beavatkozás ellenére négy nap múlva meghalt.
A férfi a támadást követően az őt megfékezni próbáló egyik ápolónőre támadt, megkísérelte mellkas tájékon megszúrni, aki a szúrásokat egy maga elé tartott kukatetővel el tudta hárítani. A dühöngő gyanúsítottat a kórház biztonsági őreinek sikerült megfékeznie, ennek során egyikük a kezén szúrt, könnyű sérülést szenvedett.

A Fővárosi Főügyészség indítványa alapján a bíróság korábban elrendelte a külföldi férfi letartóztatását 2021. április 16-ig és annak végrehajtását az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte el, és ugyanott indítványozzák most a hosszabbítás letöltését is.