Előfizetés

Poszt-Covid részleget adtak át a Budapesti Szent Ferenc Kórházban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.17. 12:32

Fotó: Szent Ferenc Kórház Facebook-oldala
Kásler Miklós miniszter szerint az intézményben nagy a terhelés, de a dolgozók állják a sarat.
Átadták a Budapesti Szent Ferenc Kórház új, poszt-Covid-szindróma ellátó részlegét – közölte az emberi erőforrások minisztere szombaton közösségi oldalán. A bejegyzéshez feltöltött videóban Kásler Miklós beszámolt a kórházban tett látogatásáról: a kórház főigazgatójával, illetve a dolgozókkal – orvosokkal, nővérekkel, gyógytornászokkal, pszichológusokkal – beszélgetett a járványhelyzetről. Kiemelte: az intézményben tájékoztatták arról, hogy a kórház felszerelése a járványban végig megfelelő volt, munkatársaik sokat dolgoznak, nagy a megterhelés, de állják a sarat, és hiánytalanul ellátják a betegeiket. A miniszter örömét fejezte ki, hogy az intézményben kialakítottak a poszt-Covid-szindrómás betegek ellátására a már létrehozott irányelveknek megfelelően egy kiválóan felszerelt, korszerű részleget.
Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy a Covid-fertőzés akkor sem hagy el, ha már elmúlt, és a második hullám óta egyre több beteg szorul intenzív rehabilitációra. Krónikus fáradtság, ízületi, mellkasi fájdalom, lelassult, ködös agyműködés, tompaság, depresszió – ezek a panaszok egyre gyakrabban jelentkeznek a gyógyultnak nyilvánított koronavírusosoknál.

Kunhalmi: fontos a gyerekek tesztelése az iskolanyitás előtt

MTI.hu
Publikálás dátuma
2021.04.17. 12:07

Fotó: BURGER/Phanie / AFP
A gyermekek iskolanyitás előtti tesztelésének fontosságára hívta fel a figyelmet Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő szombaton a XVIII. kerületből közvetített online sajtótájékoztatóján.
Az ellenzéki politikus üdvözölte, hogy a kerületi önkormányzat a hétvégén koronavírustesztet végeztet az óvodába és iskolába menő gyermekek, valamint a pedagógusok számára. Azonban megjegyezte: a tesztelés alapvetően a kormány feladata lenne. A gyermekek tesztelését preventív intézkedésnek nevezve kiemelte: a magyar társadalomban az átoltottság még nem tart ott, hogy kockázatmentes legyen az iskolák nyitása. Kunhalmi Ágnes javasolta, hogy külföldi példára a kormány az iskolákban is nyisson tesztelőpontokat szakképzett személyzettel. Emellett a szocialista politikus az kérte: a tanórákat online is közvetítsék, hogy ne maradjanak le azok a gyermekek, akik otthon lesznek azért, mert a családjuk túl kockázatosnak érzi, hogy iskolába menjenek. Kőrös Péter XVIII. kerületi alpolgármester bejelentette, hogy a kerület szűrési programot hirdetett az iskolába és óvodába menő mintegy 7000 alsó tagozatos és óvodás gyermeknek, valamint 1600 oktatási dolgozónak. A programmal azt szeretnék elérni, hogy minél kevesebb fertőzött vagy beteg ember menjen az intézményekbe. Szombaton az A-K, míg vasárnap az L-Zs betűvel kezdődő vezetéknevűeket várják a kerület három tesztelési pontjára, a pestszentlőrinci és a pestszentimrei szakrendelőkbe, illetve a Havanna lakótelepi Kondor Béla sétányon levő gyermekorvosi rendelőbe. Az MSZP-s politikus hangsúlyozta: a tesztelés önkéntes, a gyermekek teszteléséhez szülői jelenlét szükséges. Sáfrány Ágota, a helyi egészségügyi szolgáltató ápolási igazgatójának tájékoztatása szerint hatéves korig gyermekorvos, felette szakdolgozó végzi a teszteket.

Zsoldoscsapat akarta elfoglalni pénteken a dunaújvárosi vasművet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.17. 11:48

Fotó: Béres Márton / Népszava
A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot a hatóságok feltartóztatták.
Az éjszaka zsoldoscsapattal akarta elfoglalni a Dunaferrt az ukrán kisebbségi tulajdonosi kör – tudatta a vállalatcsoport közleményében, amelyet a dunaujvaros.com tett közzé. Péntek este Dunaújvárosban hatalmas volt a rendőri készültség, mert egy több tucat emberből álló csoport be akart menni a gyárba. A Telexnek Pintér Tamás polgármester azt mondta, hogy egy 50 fős biztonságiakból álló csoport akart bejutni a városba, de a rendőrök visszafordították őket. A Dunaferr azt közölte, hogy az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója – valamint számos fenyegető üzenet – után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata.
„Mikó a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a Dunaferr információi szerint toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták”

– olvasható a cég közleményében.

A Dunaferr megköszönte a rendőri és állami szerveknek, Dunaújváros vezetésének, hogy megakadályozták az erőszakot és megvédték a várost, illetve a dolgozókat és a Dunaferrt „ettől a Magyarországon példa nélküli, önkényes és agresszív csapat által végrehajtott támadástól”. Hozzátették, hogy hatalmas köszönettel tartoznak minden egyes kollégának, akik helyt állnak ebben a rendkívüli helyzetben és biztosítják a gyárban a folyamatos termelést, amely a Dunaferr fennmaradásának kulcsa. A közleményt azzal zárták, hogy a támadás ellenére zavartalan a termelés. A Dunaferr válsághelyzete évek óta tart. Az ország legnagyobb kohászati-gépészeti komplexuma korábban 3-400 milliárdos árbevétel mellett több tízmilliárdos nagyságrendű veszteséggel gazdálkodott, a cég 2020 júniusától fokozatosan csökkentette termelését, majd felmondta a dolgozók kollektív szerződését. Az 1954 óta vasat csapoló dunai vasművet 2004-ben ukrán befektetői csoport vásárolta meg, ám később orosz tulajdonosoké lett a cég részvénytöbbsége. A fő tulajdonos az egyik legnagyobb orosz bank, aki a zrt. igazgatóságából fél éve visszahívta három delegáltját, így a grémium működésképtelen. Az igazgatóság negyedik tagja, egy örmény vállalkozó börtönben ül, az ötödik pedig az Ukrajnában befolyásos Taruta-csoport, akivel az orosz többségi tulajdonos harcban áll. A gyár helyzetével múlt héten ebben a cikkünkben foglalkoztunk.