Előfizetés

Megbízhatósági vizsgálat: törvénymódosítást követelnek a szociális terület szakszervezetei

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.07. 11:04

Fotó: Béres Márton / Népszava
Pintér Sándor belügyminiszterhez fordultak az érdekvédők.
A rendőrségi törvény módosítását kezdeményezi a szociális és gyermekvédelmi terület hét szakszervezete – derült ki az érdekvédelmi szervezeteknek a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezet (BDDSZ) honlapjára feltett közös közleményéből. Eszerint a BDDSZ mellett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete, valamint a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete közös levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez. Emlékeztettek:
„2021. január 1-jétől a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által fenntartott intézmények valamennyi dolgozójával szemben is lefolytatható az eredetileg a korrupció elleni harc eszközeként bevezetett megbízhatósági vizsgálat. (...) Felháborító, hogy a törvényt mérlegelés nélkül kiterjesztették mintegy húszezer szociális és gyermekvédelmi dolgozóra, miközben túlnyomó részük munkája során nem kerülhet korrupciós helyzetbe.”

Álláspontjuk szerint az intézkedés nem tesz különbséget a dolgozók között státuszuk vagy munkakörük alapján, így rendkívül aránytalan, és minden észszerű indokot nélkülöz, hogy velük szemben súlyosan jogkorlátozó intézkedéseket helyeznek kilátásba.
„A szakszervezetek felszólítják a kormányt, hogy a védett állomány személyi körét a törvényben megfelelő körültekintéssel határozza meg, és a dolgozók széles körét érintő jogszabálytervezetek előkészítésébe a szakszervezeteket vonja be”

– olvasható a közleményben.

Amint arról a Népszava beszámolt, a gyakorlatban már történtek lépések az ügyben, amikor április végén kiderült:
„Mégsem kell nyilatkoznia a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) alá tartozó intézmények több tízezer dolgozójának, hajlandóak-e alávetni magukat a titkosszolgálati eszközöket is felvonultató megbízhatósági vizsgálatnak, ugyanis az SZGYF visszavonta az ezzel kapcsolatos rendelkezést.”

Jövő csütörtökön újraindulhatnak a tervezett műtétek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.07. 10:36
Képünk ilusztráció
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Védettségi igazolványt vagy negatív teszteket kérnek majd a betegektől.
Május 13-tól, azaz jövő csütörtöktől újraindulnak az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások – közölte Facebook-oldalán Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Kiemelte, hogy ezeket a halasztható, ütemezett műtéteket az egészségügyi szolgáltatók előre egyeztetett időpontokban, „a már bevált egészségvédelmi óvintézkedések” végezhetik.
„A betegek felvételének feltétele, hogy érvényes védettségi igazolvánnyal vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR teszt eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigén gyorsteszttel rendelkezzenek”

– hívta fel a figyelmet Kásler Miklós.

Hozzátette, fertőzésgyanú esetén a fekvőbeteg-intézetekben megtörténik az izoláció és az érintettek esetében antigén gyorstesztet végeznek a diagnózis felállításához.

106-an meghaltak, 1541 új koronavírus-fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.07. 09:36

Fotó: Rosta Tibor / MTI
Jelenleg 3855 koronavírusos beteget ápolnak a magyar kórházakban, közülük 445-en vannak lélegeztetőgépen.
A péntek reggeli adatok szerint 1541 új fertőzöttet regisztráltak, és ezzel a járvány kezdete óta összesen 789 188-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 106 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 403-ra emelkedett – írja a kormányzati tájékoztatóoldal. A gyógyultak száma elérte az 553 836-ot, az aktív fertőzötteké pedig 206 949-re csökkent. Jelenleg 3855 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 445-en vannak lélegeztetőgépen.
Kiemelték: folyamatosan zajlik az oltás, és a beoltottak száma már 4 203 873, közülük 2 406 684 ember már a második oltását is megkapta. Több mint 4,8 millióan regisztráltak oltásra és 80 százalékuk meg is kapta azt. Az online időpontfoglalóban jelenleg Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokra lehet jelentkezni. Arra pedig felhívják az oltást kérő 16 és 18 év közötti fiatalokat illetve szüleiket, hogy ha még nem tették, akkor május 7. péntek éjfélig regisztráljanak az oltásra a vakcinainfo.gov.hu honlapon. Ugyanis csak érvényes regisztrációval tudnak majd időpontot foglalni a jövő héten kezdődő Pfizer-oltásukra. A kórházi oltópontokon pénteken és szombaton az április elején oltott pedagógusok ismétlő oltása is zajlik, szintén Pfizer-vakcinával.