családon belüli erőszak;Szél Bernadett;kapcsolati erőszak;

2021-05-13 15:32:06

Elképesztő mértékben nőtt tavaly a kapcsolati erőszak hazánkban

Emellett 27 százalékkal emelkedett a hozzátartozók közti emberölések száma.

Tavaly 88 százalékkal nőtt a kapcsolati erőszak bűncselekmények száma – közölte Szél Bernadett közösségi oldalán.

A független országgyűlési képviselő azt írta, hogy hosszas huzavona után kapta meg a rendőrségtől a családon belüli erőszak adatait. Eszerint tavaly

Hozzátette, hogy a hatékonyabb hatósági fellépéshez részletes adatgyűjtésre, a családon belüli erőszakra specializált rendőri felelősre, esetkonferenciákra, a rendőri munka rendszeres értékelésére és a magánindítványhoz kötöttség megszüntetésére lenne szükség.

Szél Bernadett azt írta, hogy a kormányhoz fordul azonnali cselekvést követelve.

A szakemberek már tavaly, a járvány első hulláma után azt mondták, hogy az összezártság nem a gyerekszületések, hanem a családon belüli bántalmazások és a válások számát növelte. Spronz Júlia, a női jogvédő szervezet, a Patent Egyesület jogásza szerint duplázódott, de volt olyan időszak, amikor megháromszorozódott azoknak a száma, akik segítséget kértek tőlük. A családon belül erőszak számának növekedése az egész világon megfigyelhető volt ott, ahol korlátozták az emberek szabad mozgását. A NANE és a Patent tavaly már a járvány kezdetén arra hívta fel a figyelmet, hogy sokak számára az otthon közel sem biztonságos hely, az áldozatoknak pedig komoly veszélyhelyzetet jelentenek azok az intézkedések, amelyek fontosak a vírus elleni védekezéshez.