Előfizetés

Megelőzhető lett volna a 2017-es manchesteri robbantás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.17. 20:36

Fotó: JONATHAN NICHOLSON / AFP/NurPhoto
Egy most megjelent vizsgálati anyag szerint a Manchester Arena mindig potenciális célpontja lehet egy támadásnak, amivel mindenkinek tisztában kell lennie.
A Manchester Arena öngyilkos merénylőjét, Salman Abedit már a szörnyűség éjszakáján fenyegetésként kellett volna azonosítaniuk a biztonságért felelős személyeknek

- állapította meg a 2017-es támadással kapcsolatos nyilvános vizsgálat. Ennek vezetője, John Saunders megállapította, elszalasztották a lehetőséget, hogy megelőzzék a pusztítást, igaz, ha a merénylő lebukott volna, akkor is működésbe hozza a pokolgépet.
Helyszínelők a Mancehster Arena egyik folyosóján
Fotó: PAUL ELLIS / AFP
Ahogyan az ismert, 2017. május 22-én pokolgép robbant Ariana Grande koncertjének végén, a Manchester Arena előcsarnokában. A detonáció 22 ember - köztük sok tinédzser - életét követelte. A nyilvános vizsgálat 2020 szeptemberében kezdődött, az elkészült három jelentés közül ez az első, amely kritikával illette a brit rendőrséget, az arénát üzemeltető céget és a velük szerződésben álló biztonsági szolgálatot.  Saunders kitért arra is, hogy a terrorfenyegetettség ugyan nem vonatkozott konkrét helyszínekre, ám a koncertnek helyt adó aréna mindig is lehetséges célpontja volt egy támadás elkövetésének. Úgy fogalmazott: "mindenkinek, aki a létesítmény biztonságával foglalkozott, annak tudatában kellett volna dolgoznia, hogy azon az éjszakán is bekövetkezhet egy terrortámadás. Ám ez nem így volt, ugyanis senki sem hitte el, hogy ez megtörténhet". A közönség egyik tagja - aki meglátta a merénylőt és aggasztotta a jelenléte - ugyan megkeresett két tizenéves stewardot, akik azonban nem reagáltak "olyan határozottan és hatékonyan, ahogyan kellett volna." A vizsgálatot vezető elnök ezt nevezte a legnagyobb elszalasztott lehetőségnek.
A merénylő, hátizsákjában a pokolgéppel.
Fotó: - / Manchester Arena Inquiry
Emellett megállapították:  
az előcsarnokban nem volt jelen a brit rendőrség egy tisztje sem, amire azóta sincs megfelelő magyarázat. A robbanás időpontjában két ügyeletes éppen kétórás szünetet tartott, hogy kebabot vegyenek maguknak.

A vizsgálat kitért arra is, hogy a terrorista egy olyan helyen rejtőzött el, amely a biztonsági kamerák számára évek óta "vak" területnek számított. Pedig ha észlelték volna a jelenlétét, akkor meg lehetett volna zavarni, vagy el lehetett volna riasztani. Az üzemeltető ehhez azonban nem biztosított elegendő személyzetet.

Nemzetbiztonságra veszélyes cikkek - Újabb újságírók elleni razziát tartottak Hongkongban

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2021.06.17. 19:58

Fotó: ANTHONY WALLACE / AFP
Egy éven belül másodszor csaptak le a hongkongi hatóságok a metropolisz leghíresebb Peking-kritikus újságjára, az Apple Dailyre. Tegnap reggel otthonaikban őrizetbe vették a szerkesztőség és a kiadó öt vezetőjét, valamint ezzel párhuzamosan átkutatták a bulvárlap irodáját is. Az összehangolt rendőrségi akcióban 500-an vették részt. A más országokban jellemzően szervezett-bűnözői csoportok vagy merényletre készülő terrorszervezetek ellen alkalmazott markáns fellépést Hongkongban néhány tucat nyomtatásban és interneten megjelent cikk váltotta ki. A hatóságok azt állítják, hogy az Apple Daily több mint harminc, hongkongi vagy kínai tisztségviselő elleni szankciókat szorgalmazó írást közölt le, muníciót adva ezzel más országoknak büntetőintézkedések meghozatalára. A gyanú szerint a tartalmak publikálásakor a szerkesztőség “külföldi erőkkel játszott össze” megsértve ezzel a nemzetbiztonsági törvényt. A tavaly júliusban bevezetett jogszabályt úgy látszik, minden korábbi ígéret ellenére visszamenőlegesen is alkalmazzák, hiszen az eljárás során “2019 óta megjelent” cikkeket kifogásoltak.
A nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva tavaly augusztusban már razziáztak az Apple Dailynél, őrizetbe véve a lap akkori vezetőségét, köztük az alapító-tulajdonos Jimmy Lait. A 72 éves médiamogult azóta más bűncselekményekért elítélték, 14 hónap börtönbüntetést szabtak ki rá, amiért 2019 augusztusában részt vett két, engedély nélkül megtartott demokráciapárti tüntetésen.

Az Apple Daily újságíróit tömörítő szakszervezet közleményében a “sajtószabadság botrányos megsértésének” minősítette a tegnapi rendőrségi akciót. Az érdekképviselet felháborodásának adott hangot, hogy a rendőrök “bűnözőként kezelhették a szerkesztőség tagjait, bűncselekményként az újságírói munkát és tetthelyként a szerkesztőséget”, mindössze azért, mert felmerült a gyanú, hogy néhány korábbi cikk megsértette a nemzetbiztonsági törvényt. A szakszervezet arra is figyelmeztetett: aláássa a médiába vetett közbizalmat, hogy a rendőrség újságírói munkaanyagok legfoglalására is engedélyt kapott. Mindez azért problémás, mert például a jegyzetekből kiderülhet egy-egy névtelenül nyilatkozó informátor személyazonossága, ami eltántoríthatja az embereket attól, hogy a jövőben bizalmas információkat osszanak meg a sajtóval.
A rendes újságírói munka ellehetetlenítése azonban aligha van ellenére a kínai és a hongkongi vezetésnek, amely érzékelhetően a kritikus hangok elhallgattatására törekszik a metropoliszban.

A nemzetbiztonsági törvény ehhez tökéletes eszköznek bizonyult, hiszen az abban megnevezett bűncselekmények nincsenek pontosan körülhatárolva, ami öncenzúrára ösztönzi a sajtó munkatársait. A hongkongi rendőrség illetékese tegnap többszöri riporter kérdésre sem volt hajlandó tisztázni, hogy a média hogyan felelhet meg a jogszabálynak, ahogyan azt sem árulta el, hogy Apple Daily mely cikkei sértették meg a törvényt. Steve Li, a nemzetbiztonsági főosztály felügyelője azt tanácsolta az őt faggató újságíróknak, hogy határolódjanak el a bulvárlap őrizetbe vett vezetőitől, mert különben bánni fogják. 

Putyin szerint nincs köze a valósághoz a Bidenről alkotott képnek

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.06.17. 19:23

Fotó: ERIC BARADAT,PAVEL GOLOVKIN / AFP
Az orosz elnök lényegében megdicsérte amerikai kollégáját.
Nincs köze a valósághoz annak a "kissé elkedvetlenítő képnek", amelyet a média fest Joe Biden amerikai elnökről

- jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön Moszkvában, egy videokonferencián. Az orosz elnök profinak nevezete amerikai hivatali partnerét, akivel szerinte "a jószándék légkörében" megtartott szerdai genfi csúcson a kulcskérdésekben megértették egymást, és megtalálták azokat a pontokat, amelyekkel kapcsolatban együttműködni mindkét fél számára prioritást jelent. "Nagyon figyelmesen kell vele dolgozni, hogy ne maradjunk le valamiről. Ő nem marad le semmiről, biztosíthatom önöket. Biden frissnek néz ki. Két és fél órán át beszélgettünk vele, és teljesen benne van az anyagban. Időről időre beletekintett a jegyzeteibe, de mindannyian így teszünk" - hangoztatta. Felhívta a figyelmet arra, hogy a genfi csúcsot megelőzően az amerikai elnök már egy hete utazgatott Európában, egy eltérő időzónában. Azzal kapcsolatban, hogy Biden néha összekever dolgokat, azt mondta, hogy a szóvivője, Jen Psaki ezt sokkal gyakrabban megteszi. Úgy vélekedett, ez nem azért van, mert Psakinak nincs megfelelő képzettsége vagy rossz az emlékezőtehetsége, hanem azért, mert "amikor valaki úgy gondolja, hogy valami másodrendű, akkor nem is összpontosítja rajta a figyelmét".
"Az amerikaiak meg úgy gondolják, hogy maguknál nincsen fontosabb. Ilyen a stílusuk" -

- fogalmazott az orosz vezető. "Még egyszer megismétlem: ő (Biden) összeszedett, és tudja, hogy mit akar elérni. És ezt nagyon ügyesen teszi. Ez egyből érződik". Kifejezte reményét, hogy az amerikai elnököt "hagyják majd nyugodtan dolgozni", nem úgy, mint az elődjét. Putyin kifejezte készségét az Egyesült Államokkal való további együttműködésre, olyan mértékben, amilyenben erre az amerikai fél hajlandó. Hangsúlyozta, hogy a maga részéről az orosz érdekeket fogja védelmezni. Emlékeztetett rá, hogy Oroszország már évek óta szorgalmazza a párbeszédet a kiberbiztonságról, s nehezményezte, hogy az Egyesült Államok elzárkózott ez elől és vádakkal illette Moszkvát. Mint mondta, a világon a legtöbb kibertámadás amerikai területről indul ki, Oroszország pedig a top ötben sem szerepel. Úgy vélekedett, hogy a torzsalkodás helyett inkább egyesíteni kellene a két országnak a kiberbűnözéssel szembeni erőfeszítéseit. Fontosnak nevezte az Afganisztán és az északi sarkvidéki területek ügyében való együttműködést is. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön közölte, hogy az orosz diplomáciai tárca már megkezdte a munkát a genfi csúcson a két elnök által kijelölt témákban. A RIA Novosztyi hírügynökség külügyminisztériumra hivatkozva azt írta, hogy Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet a következő munkahetét már az állomáshelyén fogja eltölteni.