Előfizetés

Erzsébetváros: Nem fizet a tankerület, nem költözhet a zeneiskola a Damjanich utcába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.21. 18:41

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A pénzügyi vita miatt üresen maradhat a felújított épület, ahonnan az év elején rövid úton kellett távoznia a Freeszfe Egyesületnek.
Nem akar fizetni, ezért nem köt szerződést a tankerület – írta honlapján olvasható közleményében Erzsébetváros önkormányzata. Hangsúlyozták, a Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti jogára kiírt pályázatot a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyerte meg, amely saját irodái mellett, a Molnár Antal Zeneiskola elhelyezésére vállalt kötelezettséget az épületben.  Mint azt a közlemény leszögezi, a kerület az eredményhirdetés után mindent megtett annak érdekében, hogy a bérleti szerződés aláírásra kerülhessen, és a zeneiskola beköltözhessen az ingatlanba.
„Ezért a tankerület korábbi, több tízmillió forintos tartozására részletfizetési kedvezményt engedélyezett, a szerződéskötés határidejét a tankerület kérésének megfelelően többször is módosította, és minden vitás kérdésben nyitott volt engedményeket tenni az ügy megnyugtató lezárása és a zeneiskolás gyerekek elhelyezése érdekében. A Belső-Pesti Tankerületi Központ mindezek ellenére nem írta alá a pályázatukban vállalt feltételekkel a szerződést”

– fogalmaztak.

Megjegyezték, a tankerület június 17-én kelt levelében arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a pályázatukban vállalt kötelezettség ellenére nem kívánnak bérleti díjat fizetni. Indoklásként egy olyan törvényre hivatkoznak, amely rájuk, illetve erre az ingatlanra nem vonatkozik.
„A tankerület ezzel a lépésével megakadályozta, hogy a Molnár Antal Zeneiskola beköltözhessen az épületbe, hiszen pályázatával félrevezette az önkormányzatot”

– állítja a kerület, amelynek vezetése így a pályázat második helyezettjével tárgyal.

Emlékezetes, február elején a VII. kerület ellenzéki vezetése bejelentette, hogy Erzsébetvárosban hoz létre alkotóműhelyt a Freeszfe Egyesület. Akkori közlésük szerint a Damjanich utca 4. szám alatti, felújított épület bérleti jogát „a Várkonyi Zoltán Alapítvány egy nyitott alkotóműhelyről és kulturális központról szóló pályázattal nyerte el.” Ezt követően politikai botrány támadt az ingatlanhasználat körül, és Bajkai István fideszes parlamenti képviselő „brutális balliberális erőszaknak” nevezte, hogy az egyesület azt a Damjanich utca épületet kapta meg, amit az előző (fideszes) városvezetés „a kerületi Molnár Antal Zeneiskolának újíttatott fel”. A vita oda vezetett, hogy alig egy hét múlva a Freeszfe Egyesület bejelentette: lemond a Damjanich utcai épületről, az önkormányzat pedig azt, hogy az épület hasznosítására új pályázatot írnak ki.

Aggódnak és kiállnak a britek a magyar LMBT+ emberek jogaiért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.21. 18:04

Fotó: Béres Márton / Népszava
A hazai homfóbtörvény ellen egy londoni államtitkár is tiltakozik az Egyesült Királyság magyar nagykövetségének Facebook-oldalán és a Twitteren is.
Aggódunk az LMBT+ közösséget diszkrimináló intézkedések miatt, amelye a Magyar Országgyűlés által a múlt héten elfogadott törvényben szerepelnek – írja az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének hivatalos Facebook-oldalán Wendy Morton. A brit Külügy és Fejlesztési Minisztérium európai szomszédságért és Amerikáért felelős államtitkára Twitter-bejegyzésében is egyértelművé tette hazájának egyértelmű álláspontját a magyar homofóbtörvénnyel szemben.
– Az Egyesült Királyság világszerte kiáll az LMBT+ közösség jogaiért, és szolidárisak vagyunk a magyarországi LMBT+ emberekkel – szögezte le Wendy Morton. Amint azt a Népszava a hétvégén megírta, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő ombudsmanhoz fordul a hazai LMBT+ fiatalok alapjogsérelme miatt. Egy héttel ezelőtt pedig több ezer, javarészt huszonéves fiatal tüntetett a kormánypártok által benyújtott pedofilok elleni törvénycsomag melegeket megbélyegző kitételei ellen. A jogszabályt végül a Fidesz–KDNP és a jobbik képviselői szavazták meg.

Szijjártó: káros és veszélyes a sport és a politika összekeverése (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.21. 15:54

Fotó: FRANK HOERMAN / AFP
Mindezt annak a kormánynak a minisztere mondja, amelynek vezetője közpénzen, a saját háza mellé építtetett egy stadiont Felcsútra.
"Nézze, én rendkívül károsnak és veszélyesnek tartom azt, amikor akárkik politikát össze akarnak keverni sporttal"

- jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben egy újságírói kérdésre.

Szijjártó Péter arra a kezdeményezésre reagált, amely azt kéri az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA), hogy a Magyarország-Németország mérkőzésen legyen szivárványszínű a müncheni Allianz Aréna - ezzel tiltakozva az ellen a nemrég elfogadott törvény ellen, amely lényegében egyenlőségjelet tesz a pedofíliát és a homoszexualitást.  A tárcavezető emlékeztetett, hogy a sport és a politika összekeverésére már volt néhány ilyen kísérlet a világtörténelemben és 'azok nagyon rosszul sültek el." A miniszter úgy gondolja, ebben az esetben a politika belekeverésének szándéka mutatkozik meg. Megfogalmazása szerint a magyar gyermekek védelme érdekében elfogadott törvény ellen "Nyugat-Európában most "ágálnak". Utóbbit ráadásul úgy is kifejezésre akarják juttatni, hogy egy sporteseményre - aminek semmi köze nincsen a nemzeti törvényhozásnak - be akarják vinni a politikát.  
"Ez szerintem rendkívül káros, történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez rossz és azt gondolom, hogy ezt a németek is - ha valakik, akkor ők egészen pontosan jól tudják. Tehát sportnak és politikának az összekeverése az rossz"

- fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter szavai annak fényében is furcsán csengenek, hogy éppen Orbán Viktor volt az, aki közpénzen, a saját háza mellé építtetett egy stadiont Felcsútra - de elég, ha a sportági szakszövetségek vezetőire gondolunk, akik javarészt fideszes politikusok. Szijjártó Péter alighanem elfelejtette, hogy a napokban épp a miniszterelnök volt az, aki a mérkőzések előtti térdelés ellen szólalt fel, ezzel beemelve azt a politikai közbeszédbe.