Bicske;gyermekotthon;bicskei igazgató;

2021-07-06 17:24:38

Másodfokon, kényszerítés miatt is elítélték a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját

A volt vezető ellen korábban folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak és további bűncselekmények miatt jogerősen szabtak ki 8 éves szabadságvesztést.

A Székesfehérvári Járásbíróság kényszerítés hatósági eljárásban bűntette miatt 2 év 3 hónapi börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját, V. Jánost – közölte a bíróság honlapján.

A másodrendű vádlottat, az igazgató volt helyettesét bűnsegédként elkövetett kényszerítés hatósági eljárásban bűntette és vesztegetés hatósági eljárásban bűntette miatt – halmazati büntetésül – 3 év 4 hónapi börtönbüntetésre ítélte. Emellett öt évre eltiltották 18. életévét be nem töltött személyek nevelésével, felügyeletével, gyógykezelésével és gondozásával kapcsolatos valamennyi tevékenységtől és foglalkozástól, illetve 4 évre a közügyektől is.

A Székesfehérvári Törvényszék, mint másodfokú bíróság a vádlottak igazságszolgáltatás elleni cselekményét kísérletként elkövetettnek minősítette, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

Az irányadó tényállás szerint a bicskei gyermekotthon volt igazgatója – akit a Győri Ítélőtábla jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette és további bűncselekmények miatt 8 év szabadságvesztésre, végleges hatályú foglalkozástól eltiltásra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélt – az eljárás kezdetekor fenyegetéssel rávette az ügy egyik sértettjét, hogy visszavonja a gyermekvédelmi gyám előtt korábban megtett és a rendőrségnek elküldött, rá nézve terhelő előadását. Ehhez volt helyettese szándékosan segítséget nyújtott azzal, hogy elkészíttette a visszavonó nyilatkozatot a sértettel. Ezt követően a másodrendű vádlott átadta az iratot V. Jánosnak, aki azt a lakásán őrizte, és itt foglalták le aztán a nyomozók.

A fentieken túl a másodrendű vádlott készpénzzel arra akarta rávenni a volt igazgatóval szemben szexuális visszaélések miatt indult büntetőügyben tanúként kihallgatott másik kiskorút, hogy vonja vissza terhelő vallomását, de ő a pénzt nem fogadta el, és elutasította a kérést.

A törvényszék ítélete jogerős.