kínai vakcina;orosz vakcina;nyomozás;Hadházy Ákos;Hadházy;

2022-02-11 11:18:00

Nyomoz a rendőrség a kínai és orosz vakcinák engedélyezésének ügyében

A büntetőeljárás Hadházy Ákos feljelentésére indult el. Az ellenzéki politikus szerint az engedélyezők százezrek életét veszélyeztették.

Hivatali visszaélés és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a kínai és orosz vakcinák engedélyezésének ügyében – írja Facebook-oldalán Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. 

Az ellenzéki politikust, aki az év elején tett feljelentést az ügyben, a rendőrség minderről hivatalos levélben tájékoztatta. Emlékezetes, ahogy arról a Népszava is beszámolt, a Transparency International Magyarország (TI) által – hosszú pereskedés után – megszerzett engedélyeztetési dokumentumok egy része alapján már tavaly decemberben kiderült, hogy sok aggályuk volt a magyar szakértőknek a keleti, így a kínai és az orosz koronavírus elleni vakcina alkalmazásával kapcsolatban. Ugyanakkor a kiadott, korábban titkos iratokban elrejtették, kitakarták a lényeges információkat, ami miatt a TI hiába perelt, az ő feljelentésüket elutasították. A kitakart dokumentumok nyilvánosságra kerülése után Falus András immunológus-professzor, aki egyike volt azoknak a szakértőknek, akik hivatalosan is véleményezték a Szputnyikot, karácsony előtt fordult a nyilvánossághoz, és mondta el, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél (OGYÉI) „felülről érkező nyomás miatt engedélyezték az orosz vakcinát”.

Az ellenzéki politikus szerint manapság már a nyomozás elrendelésének puszta ténye is azt mutatja, hogy a gyanú nagyon erősen megalapozott. Hozzátette azt is, hogy az oltások életeket menthetnek. – A nyugati vakcinák bizonyítottan jók. A keletiek is lehetnek hasznosak, de erről a használat előtt meg kellett volna győződni, illetve utólag is nyilvánosságra hozni a hatékonyságukat bizonyító adatokat – fűzte hozzá.

A helyzet fonákja, hogy miután Hadházy Ákos megtette – mint kiderült eredményesen – a feljelentését, a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) arra hivatkozva Hadházyt jelentette föl „személyiségi jogok megsértése és nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás” miatt, mondván a politikus lejáratja őket, és továbbra is csak a kormányzati szlogent ismételgették, amely szerint „a Magyarországon alkalmazott valamennyi oltóanyag hatékony és biztonságos”.