gabona;exporttilalom;Európai Bizottság;Orbán-kormány;Brüsszel;

2022-03-23 15:11:00

Brüsszelből kapott levelet a kormány: uniós jogot sérthet a gabonaexport korlátozása

Az Európai Bizottság (EB) belső piaci és mezőgazdasági biztosa levélben kért felvilágosítást Nagy István agrárminisztertől a magyar gabonaexport korlátozását bevezető jogszabályi rendelkezésekről. 

A brüsszeli testület véleménye szerint a döntés sértheti az uniós belső piaci szabályokat és a nemzetközi kereskedelmi előírásokat - közölte Valdis Dombrovskis, gazdasági és pénzügyi alelnök egy szerdai sajtótájékoztatón. A politikus szerint az EB világosan megfogalmazta az aggályait:

Janusz Wojciechowski, lengyel nemzetiségű mezőgazdasági biztos ehhez annyit tett hozzá, hogy a magyar intézkedés "nem segíti a megoldást”, az európai uniós szabad piacon “teljességgel elfogadhatatlan” ilyen kereskedelmi akadályokat állítani.

A magyar kormány március elején az elszálló gabonapiaci árakra és az élelmezés biztonságának garantálására hivatkozva exportkorlátozást vezetett be a hazai gabonákra. Május 15-ig minden külföldre szánt búza-, rozs-, árpa-, zab-, kukorica-, szójabab- és napraforgó-szállítmányt be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih), és amennyiben az állam úgy ítéli meg, élhet elővételi, vagy vételi jogával.