Borkai Zsolt;Szexvideós zsarolás;

2022-04-20 11:41:00

Vádat emeltek, letöltendő börtönt kértek a Borkai-féle orgiavideó miatt zsaroló társaságra

Sikerült kibogozni a szálakat, de még így sem egyszerű megérteni, miért és hogyan zsarolták meg a volt fideszes győri polgármestert. 

A Fővárosi Főügyészség az „ördög ügyvédje"-ként ismert ügyhöz kapcsolódó zsarolási ügyben összesen 6 személlyel szemben nyújtott be vádiratot a bíróságra - derült ki a vádhatóság lapunkhoz is eljuttatott közleményéből.

A vádirat szerint az ügy egyik nő vádlottja 2018 májusában, egy horvátországi tengeri hajóúton, az utazáson részt vevő több személyről szexuális tartalmú fénykép- és videófelvételeket készített. (Ez volt a Borkai-orgia - a szerk.)

A kompromittáló felvételek készítésére a nőt két vádlott-társa (a barátnője és annak férje) kérte fel, amiért cserébe 100 ezer forintot ígértek neki. A felvételek készítését kérő két vádlott célja az volt, hogy az egyik sértettet majd a felvételek nyilvánosságra hozatalával zsarolják. A kompromittáló felvételeket készítő nő a felvételeket továbbította a két vádlottnak. Ezt követően a felvételek a házaspártól a rokonaikhoz, az ügy másik két vádlottjához - akik szintén házastársak - kerültek. Mindkét házaspár személyes okokból haragos viszonyban állt az ügy egyik sértettjével, ezért a róla készült kompromittáló felvételeket jogellenesen fel akarták használni. A vádlottak közül ekkor hárman vettek részt - felbujtóként, illetve bűnsegédként - a zsarolásban (a negyedik később külön próbálkozott a sértett zsarolásával). Ehhez ügyvédi segítséget is próbáltak igénybe venni, azonban nem találtak olyat, aki képviselte volna őket a jogellenes fellépésben, ezért végül az egyikük egy barátját - aki az ügy hatodik vádlottja - kérte meg, hogy zsarolja meg a sértettet.

A zsarolás véghezvitelére felkért férfi 2019 márciusában felkereste a sértettet annak vidéki irodájában, és tudomására hozta, hogy megbízója csak abban az esetben nem hozza nyilvánosságra a róla készült kompromittáló felvételeket, amennyiben a sértett fizet 12 millió forintot. A sértett a fenyegetés hatására, tartva a felvételek nyilvánosságra hozatala esetén őt érő jelentős erkölcsi és pénzügyi érdeksérelemtől, 10 millió forint készpénzt ajánlott, amit a hajóúton részt vett több barátjával egyenlő arányban adtak össze. A sértett pár nappal később átadta a pénzt a közvetítőnek, aki annak nagy részét továbbította a megbízónak.

A sértett zsarolásával vádolt terheltek közül a negyedik - a fent írtak szerint - később külön próbálkozott a sértett zsarolásával, 10 millió forintot követelt tőle azért, hogy a hajóúton készült felvételek ne kerüljenek nyilvánosságra, a sértett azonban neki már nem fizetett.

Az ügynek 9 sértettje van; a fentiek alapján egyikük a különleges személyes adattal visszaélés mellett a zsarolásnak is sértettje.

A Fővárosi Főügyészség személyes adattal visszaélés, illetve különleges személyes adattal visszaélés vétsége, valamint zsarolás bűntette miatt a Győri Járásbíróságon emelt vádat. A főügyészség a szexuális tartalmú felvételeket készítő nővel szemben pénzbüntetés kiszabást indítványozza a vádiratban, a zsarolással is vádolt öt társával szemben pedig végrehajtandó börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés az ügyészi indítvány.