Magyarország;botrány;tenger;Orbán Viktor;Horvátország;Zoran Milanovic;

2022-05-11 11:51:00

Diplomáciai botrány: a horvát elnök csak legyintett, szerinte Orbán Viktor „háztáji rögeszméi” nem veszélyesek

Érezhető kétértelműen, de megvédte Orbán Viktort a magyar-horvát diplomáciai botrányban Zoran Milanović horvát államfő. 

A magyar miniszterelnök még pénteken, a Kossuth Rádiónak adott interjújában tett egy megjegyzést, hogy az Oroszország elleni olajembargóval Ursula von der Leyen „fittyet hány” Magyarország földrajzi adottságaira, az olajszállítást megkönnyítő tengereink ugyanis nincsenek, de „lennének , ha nem vették volna el őket”. Utóbbi miatt hatalmas felháborodás tört ki, a horvát külügyminisztérium bekérette a zágrábi magyar nagykövetet.

Úgy tűnik, Zoran Milanovićot ez nem zavarja túlságosan, az N1 hírtelevízióban is megjelent nyilatkozata szerint elég ártalmatlannak találja Orbán Viktor kijelentéseit.

– Orbán Viktor színes személyiség, egy baráti szomszéd ország miniszterelnöke, akinek az efféle kis provinciális obszessziók a tengerrel a repertoárjához tartoznak. Nem venném őket túl komolyan. (...) Ő csak az országáért harcol (...), nem kérte a tengert – intézte el néhány szóval a magyar miniszterelnök félmondatát a horvát államfő, aki ezen túl az ellenzéki szociáldemokraták politikusaként inkább Andrej Plenković horvát miniszterelnök és pártja, a Demokratikus Közösség (HDZ) bírálatára használta fel a diplomáciai botrányt. Állítása szerint amikor ő maga bírálta Orbánt, Plenković hallgatott, a HDZ EP-képviselői pedig mindig a Fidesszel szavaztak az Európai Parlamentben.

Zoran Milanović egyébként deklaráltan bohócnak tartja Orbán Viktort.