Országos Roma Önkormányzat;közgyűlés;Lungo Drom;Agócs János;

2022-05-11 20:18:00

„Megfeledkeztek arról, hogy hétköznapi cigány emberek küldték őket oda, azért, hogy értük dolgozzanak”

Először vett részt az Országos Roma Önkormányzat közgyűlésén Lőcsei Lajos, a Momentum parlamenti képviselője. Nem sok öröme telt benne.

Rendhagyó módon indult az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése szerda kora délután: a komlói Chache Rom együttes eljátszotta a nemzetközi cigányság hivatalos himnuszát (Gelem, gelem...), majd azt a dalt (Zöld az erdő, zöld a hegy is…), amit a magyarországi romák himnuszaként szokás emlegetni.

Ennek köszönhetően az ORÖ székházába ünnepélyes hangulat költözött. Nem tartott sokáig. Agócs János, a testület elnöke közölte ugyanis, hogy a hivatalos nyilvántartás szerint öt – név szerint felsorolt – képviselőnek köztartozása van, ezért ők a szabályok értelmében nem szavazhatnak. Több érintett hevesen tiltakozott az intézkedés ellen, de az elnök hajthatatlan maradt. Agócs rögtön a közgyűlés elején feszültségoldó szünetet rendelt el.

A folytatásban szemmel látható volt, hogy a kormánypárti Lungo Drom és a vele közösen fellépő szervezetek ma már erős többséget alkotnak az ORÖ-ben. Ezzel a többséggel azonban nem tudtak élni.

A közgyűlés napirendjén 12 napirendi pont szerepelt, első helyen Dancs Mihály elnökhelyettes előterjesztése az Országos Roma Önkormányzat feloszlatásáról. Gyaníthatóan Dancs Mihály sem gondolta komolyan, hogy a testület felszámolja saját magát, mert bejelentette: szeretné, ha további 20, általa benyújtott napirendi pontról is szavazást tartanának. Ezek tartalmára nem derült fény, Agócs János – a szervezeti és működési szabályzatra (szmsz) hivatkozva – azonnal elutasította, hogy tárgyaljanak az új javaslatokról.

Mások eltérően értelmezték az szmsz-t. Úgy ítélték meg, van lehetőség arra, hogy – amennyiben a többség ezt akarja – napirendre tűzzék a helyszínen prezentált előterjesztéseket. Heves vita bontakozott ki, amely trágár kifejezésekkel fűszerezett ordibálásig fajult. Agócs János a hangzavarban is tartotta magát ahhoz, hogy törvénytelennek tartott szavazást nem hajlandó elrendelni.

A meghívóban lévő napirendi pontokat ellenben a többség nem szavazta meg, pedig közöttük szerepelt az ORÖ költségvetésének elfogadása is. Mivel nem volt jóváhagyott napirend, az elnök véget vetett az ülésnek.

Az ORÖ közelmúltban tartott rendkívüli közgyűlésén – ahogyan arról beszámoltunk – Csóka János (Lungo Drom) előterjesztésére a többség támogatta, hogy a bíróságon méltatlansági eljárást kezdeményezzenek az elnökkel szemben. Agócs János lapunknak elmondta, hogy válaszképpen eljárást indított a döntés ellen.

Vendégként jelen volt a momentumos Lőcsei Lajos, egyike annak a három ellenzéki roma képviselőnek, aki az áprilisi parlamenti választáson mandátumot szerzett az Országgyűlésben. Először vett részt ORÖ-közgyűlésen. Az ülés berekesztése után megkértük, értékelje a látottakat.

Az ellenzéki politikus szerint mintha mindenki megfeledkezett volna arról, miért is tagja az Országos Roma Önkormányzatnak. „Megfeledkeztek arról, hogy hétköznapi cigány emberek küldték őket oda, azért, hogy értük dolgozzanak. Úgy érzem, fontosabb az önös érdekük annál, hogy valóban érdemben tegyenek a hazai cigányságért” – állapította meg Lőcsei Lajos.

A Momentum politikusa elfogadhatatlannak minősítette, hogy az ORÖ képviselői több évvel a megválasztásuk után még mindig nincsenek tisztában a jogaikkal, nem tudják, mi a kötelességük, hogyan lehet felszólalni. Ugyanakkor az a meglátása, hogy a roma önkormányzat nem sokban különbözik a „nagy parlamenttől, a magyar Országgyűléstől, ott is hatalmas érdekek ütköznek egymással”. Lehet, hogy a törvényhozásban picit kulturáltabb körülmények között zajlanak az események, mert – jegyezte meg ironikusan – „van egy Kövér Lászlónk, aki milliós bírságokkal bünteti a képviselőket akár egy közbekiabálásért is”.

Lőcsei Lajos összességében méltatlannak nevezte azt a stílust, amit az ORÖ közgyűlésén tapasztalt.