Orbán-kormány;végkielégítés;állami vezetők;Süli János;Mager Andrea;

30 milliós végkielégítéssel távozik a két tárca nélküli miniszter

Vajon ezt a 2010 előtti Fidesz „pofátlan végkielégítésnek” tartaná?

Harminc millió forintot utalnak hamarosan a két tárca nélküli miniszter, Süli János és Mager Andrea számlájára - írja a 24.hu. A két politikusnak nem jut szerep az új Orbán-kormányban, ők hat havi illetményükre jogosultak a kormánytagok jogállásáról szóló törvény alapján. Ekkora összeget még soha nem fizettek ki távozási pénz gyanánt egyetlen kormánytagnak sem.

Süli János a paksi bővítést vitte, Mager Andrea pedig az állami vagyonért felelt - posztjuk jogutód nélkül szűnik meg. 

A két tárca nélküli miniszter fizetését 2018 augusztusában emelték meg az akkori 1,1 millió forintról 5 millió forintra, hogy igazodjon az általuk irányított állami cégek és intézmények vezetőinek fizetéséhez.

A többi miniszter ehhez képest jóval szerényebb emelésben részesült, illetményük még most sem éri el a 2 millió forintot.

Emiatt Kásler Miklósnak és Benkő Tibornak be kell érnie 11,9 millió forint bánatpénzzel, mely 1 millió 979 ezres miniszteri fizetésük után járt nekik. 

A Fidesz 2010 előtt a „pofátlan végkielégítés” jelzővel illette a 2 millió forintot meghaladó juttatásokat a munkaviszony megszűnése esetén a köztisztviselői karban és az állami vállalatok dolgozói esetében. Azonban az ezekre kivetett különadót 2018-ban szép csendben visszavonták.