Európai Bizottság;Navracsics Tibor;kompromisszum;tárgyalások;korrupciós ügyek;helyreállítási alap;

2022-06-16 21:32:00

Kell a pénz, Navracsics Tibor szerint az Orbán-kormány már hajlandó a kompromisszumokra az Európai Unióval

A területfejlesztési miniszter a „közbeszerzési kérdésekben és a korrupciós aggodalmakban” szeretne politikai megegyezést. Eredetileg 7,2 milliárd eurós támogatást kértünk, most már a 9,6 milliárd eurós hitel is kellene, kedvező feltételekkel.

Magyarország kész kompromisszumokra az Európai Unióval a gazdasági helyreállítási források feloldása érdekében, és a kormány reményei szerint az év végéig sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal (EB) – nyilatkozta az Euronewsnak Navracsics Tibor. A területfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy most már véget vetnének annak a régóta tartó patthelyzetnek, amely akadályozza az ország hozzáférését az EU-nak a koronavírus-járvány okozta károk enyhítésére létrehozott helyreállítási alapjához. 

A budapesti vezetés eredetileg 7,2 milliárd eurós, jelenleg árfolyamon már csaknem 2900 milliárd forintos támogatást kért az Európai Unió 750 milliárd eurós alapjából. Ahogy arról a Népszava is beszámolt, az elmúlt hónapokban az uniós tagállamok sorra hívták le a támogatásokat és a hiteleket, ebben azonban az Orbán-kormány a kivétel. Brüsszel ugyanis jogállamisági garanciákhoz, vagyis a korrupció megszüntetéséhez köti azok folyósítását, amelyekhez Magyarország egyelőre nem juthat hozzá.

Ugyan Magyarország jogosult lenne a 9,6 milliárd eurós, kedvező feltételekkel rendelkező hitel lehívására is, azt eleinte „ideológia okokból” elutasította a kormány, idén tavasszal azonban Orbán Viktor miniszterelnök jelezte az EB elnökének, mégis igényt tartanánk a helyreállítási alap hitel részére is.

Az Euronews azonban megjegyzi, az Európai Bizottság továbbra is elutasítja a magyar gazdaságélénkítési terv jóváhagyását a jogállamisággal, a korrupcióval, a közpénzek elosztásával, a közbeszerzési szabálytalanságokkal kapcsolatos  aggályok miatt. Magyarország például azon országok közé tartozik, ahol a legmagasabb az egyajánlatos közbeszerzési pályázatok aránya. A Transparency International jelentései, amelyek szerint hazánk továbbra is kitett a korrupciónak és a közpénzekkel kapcsolatos csalásoknak, szintén nem javítják a helyzetet. A források felszabadításához pedig egy sor reformot kellene végrehajtani.

A területfejlesztési miniszter azonban e téren is bizakodó, és szerinte „technikai szinten” már elég jó megoldások körvonalazódtak a háttértárgyalásokon.

Navracsics Tibor optimista értékelése napokkal azután született, hogy az EB jóváhagyta Lengyelország helyreállítási tervét, amelyet ugyancsak blokkoltak eddig a vitatott igazságügyi reformok miatt. Csakhogy a varsói kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy módosítja jelenlegi szabályozást az uniós normák szerint, igaz egyes jogi szakértők azt is csak „kozmetikázásnak” tartják, mert még mindig túl nagy hatalmat adnak a végrehajtó hatalomnak az igazságszolgáltatás felett.