Orbán-kormány;gázár;hatósági ár;áramár;rezsicsökkentés;kkv-k;

2022-06-27 15:15:00

Megnégyszerezik a cégek gázdíját

A hatósági energiaártól augusztust követően eleső önkormányzatoknak és vállalkozásoknak július 1-ig még jelentkezniük is kell az MVM-nél, hogy az év végéig, több mint négyszeres áron, egyáltalán kapjanak fűtőanyagot.

Azok az energiafogyasztók, amelyek a kormány két héttel ezelőtt péntek esti rendelete értelmében augusztus 1-től elesnek a hatósági energiatarifától - az összes önkormányzat és a cégek egy része -, ezt követően „végső menedékesként” megajoule-onként 13,17 forintot kell fizessenek a földgázért – derül ki az MVM most pénteki hirdetményéből, amire az illetékes Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) aznap este hívta fel a figyelmet. Ugyanez a tarifa vonatkozik a hatósági áras (más néven egyetemes szolgáltatási) jogosultságukat megtartó cégek évi 1489 köbméteren felüli fogyasztására is. Az összeg számításunk szerint a jelenleg hatósági díjra jogosult, a gázt legfeljebb óránként 20 köbméteres mérővel vételező cégek gázdíjának több mint négyszerese, a lakosság 2014 óta változatlan, „rezsicsökkentett” hatósági díjainak pedig közel hatszorosa. A köbméterenként mintegy 460 forintnak megfelelő új díj nem tartalmazza az áfát, a jövedéki adót és a földgáz biztonsági készletezési tagi hozzájárulást sem.

Az MVM villamosenergia-díjakról kiadott, hasonló hirdetménye szerint a végső menedékesek, illetve az jogosultságukat megtartó cégek évi 4606  kilowattórás (kWh) fogyasztása feletti, legelterjedtebb, „VM A”-tarifája kWh-nként 106,17 forint lesz. Az arányok érzékeltetése végett, a hatósági árra változatlanul jogosult, „nem lakossági” fogyasztók egész napos bruttó tarifája most 61,7, a lakosságé pedig 36,4 forint kWh-nként.

A TIM-közlemény eme eltérésekre nem tért ki. Ellenben közlik, hogy a végső menedékesek tarifái a tőzsdei szinteknél mintegy harmadával alacsonyabbak. Az érintett vállalkozások és önkormányzatok augusztus 1. és december 31. között választhatnak egy számukra megfelelő piaci szolgáltatót, amellyel az azt követő időszakra szerződnének - teszik hozzá. Az MVM múlt hét hétfői közleménye mindemellett a végső menedékesi besorolás megszerzésének feltételéül szabja, hogy a hatósági áras körből kieső fogyasztók ezt július 1-ig jelezzék a számukra. Ellenkező esetben „az MVM Next többé nem köteles az érintett energiaellátását biztosítani” – szögezik le. A kormányrendelet értelmében egyébként augusztus 1-től évi 1489 köbméter gáz- és 4606 kWh áramfogyasztásig csak a legfeljebb óránként 20 köbméteres gáz-, illetve háromszor 63 amperes árammérőn keresztül vételező mikrovállalkozások hatósági áras jogosultsága marad meg. Így az összes önkormányzat mellett akár több tízezer egyéb vállalkozás is elesik a lehetőségtől.

Rezsicsökkentés nélkül augusztus 1-jétől több mint háromszorosára emelkedne az önkormányzatok rezsiszámlája - szögezte le a 24.hu tudósítása szerint egy pénteki konferencián Schmidt Jenő, Tab fideszes polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke. A megemelkedő számla állami ellentételezése nélkül decemberre már "elég nagy bajban lesznek" a helyhatóságok - fűzte hozzá.

Rezsicsökkentés nélkül a gáz a jelenlegi, köbméterenkénti 115 helyett 565, az áram pedig a kWh-nkénti 37 helyett 148 forintba kerülne a lakosságnak - fejtette ki az MTI tudósítása szerint Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A TIM és Németh Szilárd ezeken túlmenően a kormány ismert propagandafordulatait ismételte meg.