NATO;Svédország;csatlakozás;Törökország;Finnország;

2022-06-29 12:39:00

Törökország 33 embert kér Svédországtól és Finnországtól a NATO-csatlakozás támogatásáért

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és Fethullah Gülen mozgalmának az embereiről van szó.

Törökország általa terroristának tartott 33 ember kiadatását fogja kérni Svédországtól és Finnországtól – jelentette be szerdán Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter, akit a helyi média idézett.

Ennek előzménye, hogy Törökország belegyezett kedden Svédország és Finnország NATO-felvételébe, a szövetség madridi csúcstalálkozóján aláírták az erről szóló megállapodást. Valamint kérdésre válaszolva a NATO főtitkára azt mondta: a finn és a svéd kormány vállalta, hogy együttműködik Törökországgal a terroristagyanús személyek kiadatásában a jogállamiság keretein belül, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően.

Az új megállapodás keretében kérni fogjuk Finnországtól, hogy adja ki a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a Fetö hat-hat tagját, Svédországtól pedig a Fetö tíz tagját és a PKK tizenegy tagját - mondta a miniszter.

A PKK-t nemcsak Törökország, hanem nyugati szövetségesei is terrorszervezetnek tekintik. A Fetö a Fethullah Gülen muszlim prédikátor által alapított, amerikai székhelyű mozgalom nevének rövidítése, és Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal vádolja néhai szövetségesét, ma már ellenségét, hogy ő és szervezete állt a 2016. júliusi török puccskísérlet mögött.