Marosvásárhely;illegális szemétlerakó;határontúli magyarok;levélszavazatok;választás 2022;

2022-07-04 14:39:00

Még nyomoznak a Marosvásárhely melletti szeméttelepre került levélszavazatok ügyében

A Maros megyei ügyészség szóvivője lapunknak megerősítette, hogy 13 kitöltött szavazólapról és néhány üres borítékról van szó. 

A Marosvásárhely melletti Koronka település határában lévő illegális szeméttelepen kidobott levélszavazatok ügyében még folyik a nyomozás, amely során a Maros megyei rendőrség, az ügyészség együttműködik a magyarországi ügyészséggel – mondta a Népszavának Mircea Galina, a Maros megyei ügyészség szóvivője.

Mint arról korábban többször írtunk, a tavaszi magyar parlamenti választás előtt találtak kidobott, részben elégetett levélszavazatokat az illegális szemétlerakóban. A helyszínen készült felvételeken a hulladékkupacok mellett látható volt több, a levélszavazatok elküldésére szolgáló a Nemzeti Választási Irodának (NVI) címzett boríték, néhány szavazólap, valamint olyan boríték is, amelybe a szavazatot kell belehelyezni. Az NVI ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. A Nemzeti Választási Bizottság ugyanakkor arra hivatkozva nem vizsgálat az ügyet, hogy a választási eljárási törvény Magyarország területére terjed ki.

A Maros megyei ügyészség szóvivője most lapunknak megerősítette azt a korábban napvilágot látott sajtóinformációt, miszerint 13 kitöltött szavazólapról és néhány üres borítékról van szó. Az eddigi vizsgálatok nem vezettek eredményre, mivel a helyszínen nincsenek térfigyelő kamerák, a részben megégetett, tönkretett papírok rendkívül szennyezettek voltak, ujjlenyomatokat sem találtak rajtuk. A sérült maradványokat tovább küldték Bukarestbe biokriminalisztikai vizsgálatokra.

Elmondása szerint a szavazólapok és borítékok Maros és Hargita megye területéről bárhonnan származhattak. Úgy tűnik, nem érvényes szavazatokról van szó, az azonosító adatok hiányosak. Feltételezhetően postaládákból kiszedett levélcsomagokat töltöttek ki majd semmisítettek meg, üres, kidobott borítékokat gyűjtöttek össze, az egészet a sajtó számára rendezték meg.

- mondta Mircea Galina.