határvadászok;orosz-ukrán háború;

2022-07-08 19:08:00

Orbán Viktor aláírta, 2200 határvadászt képeznek ki és állítanak szolgálatba

A miniszterelnök ismét azzal riogatott, hogy több százezer illegális migráns kelhet útra Magyarország és Európa irányába a következő hetekben és hónapokban.

- A kormány úgy döntött, hogy megerősíti Magyarország déli határait és megvédi az ott élő magyarok biztonságát, határvadász egységeket állítanak fel - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videójában pénteken.

Első lépésben 2200 határvadászt képeznek ki és állítanak szolgálatba - közölte Orbán Viktor, hozzátéve: a számukat később 4000-re növelik majd. Az erről szóló rendeletet pénteken aláírta - mondta.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy csütörtökön több mint tíz órás kormányülést tartottak, ennek okaként az ukrajnai háborút jelölte meg, amely szerinte nem csak a gazdaságunkat, hanem a biztonságunkat is fenyegeti.

A kormányfő elmondta: megállapították, hogy számos afrikai ország élelmiszerellátása veszélybe került. Az élelmiszerválság miatt arra számítanak, hogy tovább nő a migrációs nyomás a déli határainkon. Több százezer illegális migráns kelhet útra Magyarország és Európa irányába a következő hetekben és hónapokban - mondta.

Orbán Viktor jelezte: "ennek előszelét már most érezzük, megnőtt az illegális határátlépők száma." Fellépésük egyre erőszakosabb, sőt brutálisabb. A szerb oldalon már fegyveres összecsapások is voltak, amelyek halálos áldozatot követeltek. Az sem ritka, hogy Magyarország területére fegyverüket felhasználva próbálnak bejutni - tette hozzá.

Mint arról már többször írtunk, a kormányfő azt mondta: szeptemberre egy, a rendőrség keretein belül működő, de nem a rendőrökből és nem a katonákból álló új testület felállítását kérte, ami kizárólag a határvédelemmel fog foglalkozni. 

A kormány néhány éve még tévútnak tartotta az önálló határt védő egységet: hat esztendeje, a 2015-ös menekültválság után a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes többsége tárgyalni sem volt hajlandó az önálló határőrség felállítását sürgető jobbikos javaslatról. 

Az is kérdés, milyen képzést kapnak majd a testülethez jelentkezők – mondta lapunknak korábban Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára. Néhány hetes vagy hónapos tanfolyammal nem lehet pótolni a megfelelő képzettséget. És még attól is tartani lehet, mivel nem lesz elég jelentkező, eltörlik az eddig kötelező érettségit a felvételinél - tette hozzá.