roma;közgyűlés;Lungo Drom;Farkas Flórián;Országos Roma Önkormányzat;

2022-07-13 06:30:00

Farkas Flórián: a Lungo Dromnál „minden rendben” van

Az ORÖ közgyűlése előtt a különböző frakciók lázas egyeztetést folytattak, amelynek eredményeként nem teljesen tisztázott körülmények között ugyan, de az ORÖ tagjai saját maguk közül szakmai tanácsadó testületet választottak. 

„Sorozatos mulasztásai és törvénysértő tevékenysége” miatt Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke felelősségre vonását, vele szemben jogi eljárás indítását kezdeményezte ifjabb Farkas László, a testület egyik elnökhelyettese az ORÖ tegnapi közgyűlésén.

Agócs ezúttal sem engedte napirendre venni az indítványt, a méltatlankodó elnökhelyettesnek pedig azt javasolta, hogy amennyiben jogsértést észlel, forduljon a kormányhivatalhoz és a bírósághoz. Ehhez azonban – tette hozzá – a saját költségén kell ügyvédet fogadnia.

Az ORÖ közgyűlése szolid, közel két és fél órás késéssel kezdődött. Az ülés előtt a különböző frakciók lázas egyeztetést folytattak, amelynek eredményeként nem teljesen tisztázott körülmények között ugyan, de az ORÖ tagjai saját maguk közül szakmai tanácsadó testületet választottak. Ebben a kormánypárti, az országos önkormányzatban azonban ellenzékben lévő Lungo Drom több képviselője is helyet kapott, és a testület elnöke szintén a Lungo Drom egyik politikusa, Babai János lett. Úgy fest tehát, hogy a háttérben valamifajta megegyezés született. Érdekességként említjük meg, hogy Csóka Jánost, a Lungo Drom frakcióvezetőjét a procedúra során többször is „Csóka elvtársnak” szólították.

A zárszámadásról (az előző évi költségvetés végrehajtásáról) szóló előterjesztést némi vita után szavazta meg a közgyűlés. Ifjabb Farkas László azt állította,

Felszólalása közben Agócs János kilátásba helyezte, hogy fel fogja jelenteni az elnökhelyettest.

Múlt hónapban írtunk arról, hogy roma politikusok – közülük ketten a Lungo Drom képviselői az ORÖ-ben – a Farkas Flórián vezette Lungo Drom feloszlatását kezdeményezték az ügyészségen Indoklásuk szerint a Lungo Drom elnöke egy személyben hozza meg a döntéseket, a szervezet működése és gazdálkodása átláthatatlan. Farkas Flórián tevékenysége súlyosan veszélyezteti az egyesület törvényes működését, az alapszabályban rögzített célok elérését. A Lungo Drom 2017-től nem nyújtott be pénzügyi beszámolót. Pontosabban: amit legutóbb, 2021-ben benyújtott, az még a 2016-os évre vonatkozott.

Farkas Flórián – aki már nem a Fidesz parlamenti képviselője – a közelmúltban összehívta a Lungo Drom elnökségét. Lapunk több forrásból úgy értesült, hogy a szolnoki elnökségi ülésen a cikkünkben szereplő állítások is szóba kerültek:

(Kerestük Farkas Flóriánt, aki – más alkalmakhoz hasonlóan – most sem reagált kérdéseinkre.)

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségen jelenleg még tart a Lungo Drom feloszlatását kezdeményező kérelem elbírálása. Az ügyészség ugyanakkor a beadvány egy példányát – „figyelemmel arra, hogy az tartalmát tekintve részben feljelentésként volt értékelhető” – elküldte a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező nyomozó hatósághoz, a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vizsgálati Osztályához.