népszavazás;Tata;Öreg-tó;luxushotel;

Háromigenes népszavazásra buzdítja Karácsony Gergely a tataiakat

A főpolgármester szerint a helyiek voksokkal tehetnek pontot az Öreg-tó partjára tervezett luxushotel-beruházás végére.  

A civilek által kiharcolt népszavazásnak hála a mai magyar viszonyok között egyedülálló lehetőséghez jutottatok: szavazhattok egy tervezett környezetpusztításról – szólította meg a tataiakat az Öreg-tó partjára tervezett szállodaberuházásról kiírt vasárnapi népszavazás előtt Karácsony Gergely főpolgármester. Leszögezte:

Igen a természetre, nem a betonra! (...) Hajrá tataiak, egy ország figyel rátok, ne engedjetek a környezetpusztításnak!

Ahogy azt a Népszava is megírta: az Avalon Center Kft. eredetileg egy 120 szobás luxushotelt tervezett felépíteni még csaknem két éve, 24 milliárd forintból. Civilek 2020 júliusában nagy tüntetést szerveztek, amelynek hatására az építtető kisebb beruházást ígért, és azt, hogy nem vágnak ki fákat.

Ezt követően a Stop Avalon! Tata csoport helyi népszavazást kezdeményezett, és hiába gyűlt össze a szükséges aláírás, a koronavírus-járvány miatt ősszel újra elrendelt s csak most májusban véget ért veszélyhelyzet miatt, eddig nem lehetett megtartani a referendumot. 

Karácsony Gergely szerint súlyos környezeti károkkal járna a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxushotel.

Veszélyeztetné számos érzékeny faj, például a vadlúd természeti környezetét, ráadásul műemlék- és városvédelmi szempontból is komoly sebeket okozna a tópart látképében

– fogalmazott.

A népszavazás kapcsán egy korábbi hírt is örvendetesnek nevezet, amely szerint „pénzhiány miatt a Fertő tó megússza a betonba öntést”. Hozzátette, miközben naponta lehet arról hallani, olvasni, hogy hol mi száradt ki Magyarországon, kevés fontosabb ügy van, mint a környezetünk és vizeink védelme.