Kína;USA;elnök;Tajvan;találkozó;kapcsolatok;Nancy Pelosi;

Nancy Pelosi: az Egyesült Államok nem hagyja magára Tajvant

Caj Jing-ven tajvani elnök pedig közölte, a szándékosan fokozott katonai fenyegetések ellenére Tajvan nem hátrál meg.

Az Egyesült Államok nem hagyja magára Tajvant – mondta Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke tajvani látogatása során a Bloomberg cikke szerint.

Nancy Pelosi kijelentését a Caj Jing-ven tajvani elnökkel közös, az elnök hivatalban tartott eseményen tette. „Nem adjuk fel Tajvan iránti elkötelezettségünket, és büszkék vagyunk időtálló barátságunkra” – jelentette ki az amerikai demokrata politikus . „Soha nem volt ennyire kulcsfontosságú az Egyesült Államok Tajvan iránti szolidaritása.” – fogalmazott.

„Ezt azt üzenetet hozzuk magunkkal ma ide.”

– mondta.

Caj meglátása szerint Pelosi látogatása a Tajvan iránti eltökélt nemzetközi támogatásról tanúskodik, szemben a Kína által évek óta vezetett nyomásgyakorlással szemben a nemzetközi közösségben.

„A szándékosan fokozott katonai fenyegetések ellenére Tajvan nem hátrál meg”

– jelentette ki a tajvani elnök.

A portál emlékeztet arra, Nancy Pelosi látogatása miatt Kína kereskedelmi korlátozásokat és az elmúlt évtizedek legprovokatívabbjának számító hadgyakorlatokat jelentett be. Vang Ji kínai külügyminiszter szerdán előbb „teljes bohózatnak” nevezte az amerikai tisztségviselő látogatását, majd figyelmeztetett, hogy „megbüntetik azokat, akik megsértik Kínát”.

A portál megjegyzi, az amerikai politikus asszony kijelentése szokatlannak hat annak tükrében, hogy régóta bizonytalan, Washington valóban Tajpej segítségére sietne-e egy eseteleges kínai invázió esetén. Az Ukrajna elleni orosz inváziót – amelyet lelassítani segítettek, de nem tudtak megakadályozni az amerikai fegyverszállítmányok – követően az amerikai kormányzatot olyan felhívások is érték, hogy egyértelműbben kötelezze el magát Tajvan védelme mellett.

Mégis, Andrew Gilholm, a Control Risk nevű nemzetközi kockázatelemző cég Kínával és Észak-Ázsiával foglalkozó vezetője szerint az, amit Nancy Pelosi ígért Tajvannal kapcsolatban, „szándékosan homályos és meglehetősen jelentéktelen”.

Mint arról mi is beszámoltunk, a demokrata képviselőházi elnök személyében a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő látogatott Tajvanra az elmúlt 25 évben. Kína ezt megelőzően katonai erődemonstrációba kezdett, majd éleslövészeti hadgyakorlatokat jelentett be a szigetország körül. 

A tajvani védelmi tárca később arról számolt be, hogy 21 kínai harci repülőgép megsértette Tajvan légterét.