önkormányzat;sikkasztás;vádemelés;Gánt;

2022-08-09 20:16:00

Megcsapolták Gánt kasszáját, vádat emeltek az önkormányzat korábbi emberei ellen

A botrány két évvel ezelőtti kirobbanása után a fideszes polgármester lemondott,  az ügyészség most személyiségi jogokra hivatkozva nem árult el neveket.

Minősített sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat három ember ellen a Bicskei Járási Ügyészség – számolt be a Fejér megyei település önkormányzatánál évek óta zajlott nyomozás eredményéről a 24.hu.

Az ügy 2019-ben kezdődött, amikor Gánton egy revizor több „sikkasztásgyanús” számlát is talált. Ahogy arról a Népszava is beszámolt, a képviselő-testületi feljelentés alapján nyomozás indult, és időközben a község addigi fideszes polgármestere, Spergelné Rádl Ibolya lemondott, a testület pedig feloszlatta magát.

A Fejér Megyei Ügyészség személyiségi okok miatt nem nyilatkozott a volt polgármester érintettségéről, csak annyit közölt, a három elkövető közül ketten a gánti önkormányzatnál dolgoztak, illetve tisztséget töltöttek be. A vád szerint egyikük 2017 és 2019 között csaknem 14 millió forintos sikkasztást követett el az önkormányzat sérelmére, további 1,7 millió forintot tulajdonított el egy egyesülettől, a másik pedig 2016 és 2019 között házastársa tudtával mintegy 69 millió forintot távolított el öncélúan az önkormányzat számlájáról. A nyomozás befejezéséig egyik tettes sem térítette meg a pénzbeli károkat.

A vád szerinti bűncselekmények elkövetési módjai között szerepelt nagyobb összegű készpénzfelvétel és kifizetés készpénzben, az önkormányzati kasszából szabálytalanul felvett, kiutalt előlegek, jutalmak, prémiumok. A vádhatóság mindhárom vádlottal szemben letöltendő börtönbüntetést kért.