Orbán Viktor;Románia;beszéd;náci fajelmélet;feljelentés;

2022-08-13 08:11:00

Rasszista kijelentések gyanúja miatt feljelentették és beidézik Romániában Orbán Viktort

A kérdés az, hogy a magyar miniszterelnököt megilleti-e a diplomáciai immunitás

Kitartó hullámokat vet Orbán Viktor július 23-i tusványosi beszéde amely miatt 2rasszista és idegengyűlölő kijelentések” gyanújával egy bukaresti parlamenti képviselő, Alexandru Muraru feljelentést is tett a magyar kormányfő ellen Romániában – derül ki a Transtelex cikkééből. 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke azt írta, Orbán Viktor beszéde  „olyan faji ideológiákból merít, amelyek több millió áldozatot követeltek a XX. században”.

Bár a magyar kormányfőt a nemzetközi jog szerint megilleti a diplomáciai immunitás, Alexandru Muraru arra hivatkozik, hogy Orbán Viktor vendégszereplése a 31. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborban nem tartozik a hatálya alá, mert nem hivatalos, hanem csak magánlátogatáson tartózkodott Romániában.

A feljelentésnek egyelőre az a következménye, hogy Orbán Viktort beidézi a román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), amelynek vezetője ÍAsztalos Csaba a Transtelex kérdésére azt mondta, a CNCD történetében példa nélkül áll egy másik ország miniszterelnökének e beidézése. Szerinte egyébként Orbán Viktort megilleti a diplomáciai immunitás, függetlenül attól, hogy magán vagy hivatalos látogatáson vesznek részt. Ez azért van így, mert ők egy másik ország szuverenitásának a képviselői. – Nem véletlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „magánlátogatásán” a román állam biztosította számára a védelmet – emlékeztetett.

Asztalos Csaba elmondta, a CNCD először a nagykövetségen keresztül elküldi az idézést Orbán Viktornak és meghallgatja a feleket. Ezután összeül a CNCD bizottsága, és ha nem születik egyhangú döntés arról, hogy Orbán Viktort védi-e a diplomáciai immunitás, akkor többségi szavazattal döntenek a kérdésről. Ha kimondják, hogy a magyar kormányfő diplomáciai immunitást élvez, az eljárásnak vége, ellenkezőleg viszont .véleményt fognak nyilvánítani és ítélni a tusványosi beszéd kifogásolt részeiről is. A CNCD döntése bírósági úton támadható lesz. Orbán Viktor beidézésével a CNCD a törvény előírásait követi.

A magyar kormányfőnek egyébként sikerült hatalmas nemzetközi felháborodást keltenie a tusványosi beszédével, amelyben „kevert fajú világról” és arról ejtett szót, a Kárpát-medencében „egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”.

A beszéd vonatkozó része egészen pontosan így hangzott: „Az internacionalista baloldalnak van egy csele, egy ideológiai cselvetése: az az állítás, az az állításuk, hogy Európában eleve kevert fajú népek élnek. Ez egy történelmi és szemantikai szemfényvesztés, mert összekever különböző dolgokat. Ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.”

Orbán Viktor később a tényleg hatalmas bel- és külföldi felháborodás ellen azzal védekezett, előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmaz.

Arról nemrég írtunk, hogy a tusványosi beszéd utóhatásait a bukaresti kormánykoalíció tagjaként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenvedheti meg.