Magyarország;Románia;Orbán Viktor;tusványosi beszéd;

2022-08-17 10:50:00

A magyar hatóságoknak kellene, de a románok fogják felelősségre vonni Orbán Viktort

Miközben a magyar ügyészség nem foglalkozik tusványosi beszédével, a román Országos Diszkriminációellenes Tanácstól idézést kap az ügy miatt. Heteken belül válaszolnia kell. 

Bár a magyarországi ügyészség bűncselekmény hiányában nem foglalkozik Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédével, Romániában más a helyzet. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) rövidesen elindítja az eljárást, méghozzá elindul a magyar miniszterelnök beidézésével – tudtuk meg Asztalos Csabától, a román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnökétől.

Amint arról a Népszava is beszámolt Alexandru Muraru, a Nemzeti Liberális Párt képviselője tett feljelentést múlt pénteken a magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn elhangzott „rasszista és idegengyűlölő kijelentései” miatt. Noha semmi jelentősége nincs a feljelentő személyének, hiszen a román Diszkrimináciellenes Tanács minden állampolgári megkeresést megvizsgál, Alexandru Muraru nem egy „mezei” liberális képviselő, hanem egyben Nicolae Ciucă miniszterelnök csapatának tagja, Románia kormányának az emlékezetpolitika előmozdításáért, valamint az antiszemitizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelemért felelős különleges képviselője.

Asztalos Csaba CNCD-elnök szerint még nincs kijelölve, ki lesz az a kollégiumi tag, aki végigviszi az ügyet. A leosztás menete minden esetben azonos: minden iktatott megkeresést ábécé sorrendben osztanak le a kollégiumi tagoknak. – Ilyenkor megnézzük a listán, ki kapta az utolsó panaszt, az új pedig az ábécésorrendben következő kollégiumi taghoz kerül. A kollégiumi tag dönti el, hogyan jár el, ez az ő hatásköre – magyarázta a tisztségviselő.

Vagyis nincsenek kiemelt ügyek, minden panaszt vagy hivatalból indított vizsgálatot azonos súllyal kezel a CNCD. Orbán Viktor tusványosi beszéde mégis komoly kihívás az épp e hónapban fennállása 20. évfordulóját ünneplő román hatóságnak, hiszen még sosem kellett idegen állam vezető politikusának gyűlöletbeszéde kapcsán eljárniuk.

Ezután készül egy elemzés és egy kollégiumi javaslat. Egyetértés esetén egyhangú döntés születik, ha vita van, akkor többségi szavazással hozzuk meg a döntést – ismertette az eljárás menetét a tanács elnöke.

Román közszereplő a  CNCD jogerős ítélete alól nem tud kibújni. Büntetését a tanács beküldi az adóhivatal országos rendszerébe, ha a megbírságolt – legyen az ország elnökéről vagy miniszterelnökéről szó – nem fizeti ki jószántából, automatikusan behajtja az adóhivatal. Hogy miként zajlik majd a döntés érvényesítése egy külföldi közszereplő esetében, azt megsaccolni sem tudta Asztalos. Tulajdonképpen még azt is kérdésesnek tartja, hogy végigvihető-e az ügy, mert „jogi véleménye szerint” bármely külföldi vezető politikust ilyen esetekben védi a diplomáciai mentelmi jog, így nem is lehet eljárást indítani ellenük. A feljelentő arra hivatkozott, hogy Orbán Viktor magánlátogatáson tette az inkriminált kijelentést, de Asztalos szerint ennek nincs jelentősége, a nemzetközi jog e tekintetben egyértelmű: az államfők, a miniszterelnökök immunitást élveznek az illető ország igazságszolgáltatásával és hatóságaival szemben függetlenül attól, hogy magán vagy hivatalos látogatáson vesznek részt egy másik ország területén.

A román Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke szerint Orbán Viktor esetében is valamely magyar hatóságnak kellene eljárni.