Politika;állásfoglalás;augusztus 20.;Országos Meteorológiai Szolgálat;

2022-08-23 10:55:00

Politikai nyomásgyakorlásról ír, független vizsgálatot és a vezetői felmentésének a visszavonását követeli az Országos Meteorológiai Szolgálat

A szervezet méltatlannak tartja a „több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű” médiamegjelenéseket

Kedd délelőtt a Facebookon tette közzé az Országos Meteorológiai Szolgálat azt a közleményt, amely szerint a szervezetet politikai nyomásgyakorlás érte, és amely követeli, hogy egy független vizsgálóbizottság által végzett szakmai értékelés lezárultáig vonják két vezetője, Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentését.

A közlemény emlékeztet, hogy mint a tragikus kimenetelű a 2006. augusztus 20. óta mindig, az OMSZ részt vesz az ünnepi előkészületekért felelős operatív törzs munkájában. Így történt ez idén is, amikor a tűzijáték időpontjáról és helyszínéről készült előrejelzéseiket a legjobb szakmai tudásuk alapján készítették, az operatív törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamatban azonban kiderült, hogy elvárásokkal és nyomásgyakorlással kellett szembesülniük augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, amely nagymértékben rányomta a bélyegét a előrejelzések kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai prognózisokban rejlő, nem mellesleg a tudomány által is elfogadott bizonytalanságot.

– hangoztatja állásfoglalásában az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

A szervezet szerint az augusztus 21-től kezdve „több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenéseket” teljes mértékben méltatlannak tartják kollégáinkkal, valamint a teljes meteorológus szakmával szemben.

Az OMSZ „az integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében” az alábbi lépéseket tartjuk elengedhetetlenül szükségesnek:

Palkovics László hétfőn azonnali hatállyal felmentette az OMSZ elnökét, Radics Kornéliát és a szakmai elnökhelyettes Horváth Gyulát. A tárcavezető nem fűzött indoklást a döntéshez, de a két elismert szakember nyilvánvalóan az augusztus 20-i időjárásról szóló előrejelzés miatt kellett mennie, amelyre hivatkozva az ünnepi tűzijátékot egy héttel elhalasztották. 

A 2022. augusztus 20-i ünnep akkor kezdett politikai színezetet ölteni, amikor Rogán Antal az egyik májusi miniszteri meghallgatásán bedobta, Magyarország Európai legnagyobb tűzijátékát fogja megtartani. Később gyors egymásutánban jött a bejelentés arról, hogy Siófoktól Székesfehérváron és Miskolcon át Hódmezővásárhelyig több magyar város is lemond róla, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár azonban jelezte, lemondani többe kerülne, mint megtartani. Ebbe csöppent bele az OMSZ a tévesnek bizonyuló előrejelzésével, amely után a kormányközeli sajtó elkezdett fejeket követelni.