menesztés;Rátóti Zoltán;Karsai György;SZFE;

2022-08-26 15:06:00

„Nem tartozom magyarázattal” - Kirúgták az SZFE Doktori Iskolájának vezetőjét

A Népszava értesülése szerint péntek délelőtt Rátóti Zoltán rektor azonnal hatállyal menesztette Karsai Györgyöt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét.

Karsai György lapunk kérdésére elmondta, hogy Rátóti korábban jelezte neki, hogy találkozni szeretne vele. Kérdezte, mivel készüljön, mire a rektor annyit válaszolt, erre nem kell készülni. Ezek után Rátóti Zoltán egy egyoldalú, indoklás nélküli felmondást adott át neki, amit nem írt alá. Karsai kérte, a rektor indokolja a döntését, mire beszámolója szerint Rátóti úgy válaszolt: „nem tartozom magyarázattal.”

Karsai György 1996-tól tanít a Színház- és Filmművészeti  Egyetemen, hivatalosan 2014 óta vezeti a Doktori Iskolát, vagyis az intézmény doktori képzését. Karsai György jövőre lesz hetvenéves.

Rátóti Zoltán 2020 augusztusában – akkor még az SZFE frissen megválasztott kuratóriumi tagjaként – egy interjúban arról beszélt, hogy a kormány által kierőszakolt egyetemi „modellváltás” a lehetőségek bővülése, ami az intézmény autonómiáját féltők állításával szemben „nem egy fenyegető állapot sem a hallgatók, sem a tanárok felé.” Karsai György nyílt válaszlevelében többek között arra emlékeztette Rátótit, hogy Vidnyánszky és köre hívatlanul érkezett az SZFE-re.

Ezek után 2020 szeptemberében Vidnyánszky Attila az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta a klasszika-filológusról: „Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlana arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok. A gondolkodása ebben a tekintetben kizárólagos és kirekesztő”.

A Doktori Tanács akkor közleményben tiltakozott a Nemzeti Színház igazgatójának beszédmódja ellen. Gábor György filozófus szerint a Nemzeti Színház főigazgatója „olyan módon zsidózta le Karsai Györgyöt, ahogy zsidózni csak a legprimitívebb keretlegények szoktak.” Neves keresztény értelmiségiek – Karsai György barátaiként – ugyanakkor nyílt levelükben úgy fogalmaztak, az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöki tisztét is betöltő Vidnyánszky nem antiszemita megjegyzést tett, hanem „valószínűleg csak nem jutott eszébe a vita hevében, hogy nemzetietlenséggel, a kereszténység iránti ellenségességgel a harmincas években a magyarul érző és gondolkodó zsidó értelmiséget vádolták.”

Később Vidnyánszky Attila azt nyilatkozta, szándékosan félreértelmezték szavait.