Nagy István;Agrárminisztérium;hatósági ár;tűzifa;program;

2022-09-18 13:28:00

Indul a hatósági áras tűzifaprogram, itt vannak a részletek

A legfeljebb 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít a május 1. óta az állami erdőgazdaságoknál vásárolt tűzifa mennyisége.

Hatósági áras tűzifaprogramot indít az Agrárminisztérium – derül ki a tárca tájékoztatásából.

Mint írják, ennek keretében az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységesen maximált áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben. Az erdőgazdaságok ezenkívül továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét.

Megjegyzik, hogy az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. Az egyes társaságok működési területéhez tartozó települések listája innen tölthető le.

A Tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint vásárolható.

A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

A tűzifa szállításának díját az ár nem tartalmazza, az átvételi pontról a felhasználási helyre, azaz a háztartásokig történő szállításról, illetve a fa feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodnia.

A program keretében magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát a lakcímkártyájuk bemutatásával. A felhasználási hely az igénylő lakcímét igazoló hatósági igazolványán (lakcímkártyán) feltüntetett, címadatokkal megjelölt hatályos tartózkodási hely, vagy ennek hiányában lakóhely.

A Tűzifaprogramban a 10 köbméteres mennyiségbe

A befizetőhelyeken történik a fa megrendelése és az egységes, maximált ár befizetése. A program keretében vásárolt tűzifát a vásárlók kizárólag az állami erőgazdaságok által meghatározott helyen és módon vehetik át.

A tárca szerint a program célja, hogy „a tűzifával még nem rendelkező magyar családok számára az idei téli energiaszükségletet biztosítsa és kiszolgálja a lakossági igényeket”. Mivel – mint írják – energiaválság alakult ki Európában, természetesen mi más, mint „az orosz-ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt”.