egészségügy;oltások;koronavírus;COVID-19;Nemzeti Népegészségügyi Központ;

2022-09-22 06:00:00

Csak azok kaphatnak az omikron-variánsra fejlesztett vakcinából, akiknek még nincs negyedik oltásuk

Erre lehet következtetni a Nemzeti Népegészségügyi Központ lapunknak küldött válaszából.

Egyelőre nem pártolják az ötödik Covid-oltás beadását Magyarországon – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) lapunknak adott válaszából. A szakhatóság a Népszavának azt írta: az 5. oltásra jelenleg nem érhetőek el laboratóriumi, klinikai vizsgálati adatok és epidemiológiai elemzések sem, „éppen ezért a többi európai országban sem alkalmazzák széles körűen.”

Az NNK tájékoztatása szerint Magyarország 9,5 millió adag omikron-variánsra kifejlesztett Pfizer bivalens vakcinát rendelt az uniós beszerzés keretében. Idén várhatóan összesen 3 millió, 2023-ra pedig 6,5 millió adag – ebből 1,5 millió gyermeknek való – Pfizer oltóanyag érkezik Magyarországra. Ha jól következtettünk a járványügyi hivatal lapunknak küldött válaszából,

Az NNK szerint Magyarországon a járvány „mérsékelten” zajlik, ami a jelentős átoltottságnak is köszönhető. Az oltás továbbra is felvehető a kórházi oltópontokon (péntekenként időpontfoglalás nélkül is), a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál. Arra a kérdésünkre, hogy készül-e a kormányzat az őszi járványhullám előtt oltási kampányra, nyitnak-e meg további oltópontokat, azt válaszolták:

Korábban a kormányzat azt jelentette be, hogy az új vakcinából elsőként az egészségügyben dolgozók kaphatnak vagy a kijelölt oltópontokon, vagy abban a kórházban, ahol dolgoznak. Utóbbit az Országos Kórházi Főigazgatóságnak kellene megszerveznie. Több intézményt is felhívtunk, ám azok nem tudtak részletekkel szolgálni a dolgozóik oltásáról. Volt olyan intézményvezető, aki úgy tudta, hogy mindenki maga megy egy általa választott oltópontra, de volt olyan hely is, ahol egyelőre még várnak az NNK új, oltásokkal kapcsolatos eljárásrendjére. Egy szakdolgozó, aki megpróbált időpontot foglalni magának az új oltóanyagra, azt mondta:

Kemenesi Gábor virológus segítségével összegyűjtöttük az egyes országok járványügyi hatóságainak legfrissebb, 2022 őszére vonatkozó Covid-19 elleni védekezési stratégiáját. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) elsődleges célja, hogy 2022. őszén amennyire csak lehet, mérsékeljék a súlyos megbetegedések számát. Azt javasolják, hogy mindenki számára legyen elérhető az emlékeztető oltás és gondoskodjon róla, hogy naprakész legyen az oltási státusza, különösen 65 éves kor felett. Az immunszupprimáltak számára egy esetleges fertőződés esetén korai vírus ellenes kezelést is ajánlanak.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) ajánlását 2022. szeptember 6-án adta ki az omikron adaptált bivalens Covid-19 elleni emlékeztető oltásokról. Az őszi kampányokban az új vakcinával való megerősítő oltást javasolja mindazoknak, akiknél valamilyen rizikó tényező miatt nagy a kockázata annak, hogy a fertőzés súlyos kimenetelű lesz, például 60 évesnél idősebbeknek, immunszupprimáltaknak, krónikus betegeknek, várandósoknak, idősek otthonában élőknek, illetve az őket ápolóknak. Továbbá az oltandók közé sorolták az egészségügyi dolgozókat. Az ajánlásuk szerint az omikron ellen is védő vakcina beadható 3 hónappal az előző adag után, de sürgették azok oltását azok oltása javasolt hamarabb, akik 6 hónapnál régebben kapták az utolsó Covid-19 elleni vakcinájukat. A hivatal szerint megfontolandó a Covid-19 és az influenza elleni oltási kampányok összehangolása.

Az Egyesült Királyság járványügyi hivatala deklarálta, hogy céljuk a kockázati csoportba tartozók védettségének kialakítása/megerősítése. Emiatt oltást ajánljanak az idősek otthonában élőknek és az őket gondozó szakembereknek, a frontvonalban dolgozó egészségügyi és szociális munkásoknak, az 50 évesnél idősebb felnőtteknek, és az egyéb megbetegedések miatti kockázati csoportba tartozó 5-49 éveseknek és a hozzátartozóiknak. Továbbá a 16-49 éves krónikus betegeket, fogyatékosokat és a gondozóikat is oltanák.

Kanadában a Védőoltási Tanácsadó testület (NACI) javasolja a 12 évesnél idősebb, Covid-19 megbetegedés szempontjából kockázatnak kitett emberek emlékeztető oltását függetlenül attól, előtte hány adag emlékeztető oltást kaptak. Valamint ajánlja, hogy adják be az első emlékeztető oltást 5-11 éves kor közöttieknek az erre jóváhagyott vakcinával.