Silvio Berlusconi;Oroszország;Ukrajna;háború;Olaszország;Matteo Salvini;Giorgia Meloni;

Giorgia Meloni Zelenszkijnek üzent és támogatásáról biztosította Ukrajnát

Meloni inkább ukrán-, a vasárnapi olaszországi parlamenti választásokon győzelmet szerző koalíció másik két pártjának vezetője, Berlusconi és Salvini inkább tekinthető oroszpártinak.

Támogatásáról biztosította Ukrajnát Giorgia Meloni, a hétvégi olaszországi parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot szerző Olaszország Fivérei (FdI) nevű párt vezetője.

„Kedves Volodimir Zelenszkij, tudja, hogy számíthat hűséges támogatásunkra az ukrán nép szabadságának ügyében. Maradjon erős, és őrizze meg hitét!” – írta Twitter-bejegyzésében Meloni.

Az FdI vezetője az ukrán elnök gratulációjára reagált ekképpen.

„Gratulálok Giorgia Meloninak és pártjának a választásokon elért győzelemhez. Nagyra tartjuk Olaszország folyamatos támogatását Ukrajnának az orosz agresszióval szembeni harcban. Gyümölcsöző együttműködésre számítunk az új olasz kormánnyal” – fogalmazott Zelenszkij.

Mint arról a Népszava is beszámolt, a vasárnapi választásokon győzelmet arató Jobbközép Koalíció nevű olasz választási koalíció pártjai között az egyik töréspontot az ukrajnai háború jelenti: míg Meloniék a megtámadott ország mögé álltak, Matteo Salvini volt belügyminiszter Ligája továbbra is szoros kapcsolatokat ápol az oroszokkal, és bírálja a szankciókat.

Ahogyan arról is beszámoltunk korábban, Przemyśl polgármestere márciusban számon kérte Salvinin ezt a rajongást, amikor a lengyel városban tartott közös sajtótájékoztatón köszönetet mondott az ukrán menekülthullám közepette segítséget nyújtó olasz szervezeteknek. Ezután a jelenlévő olasz politikushoz fordult, és azt mondta, szeretne vele kimenni a határhoz, a menekültközponthoz, hogy „láthassa, mit tett valójában az általa barátjaként jellemzett Putyin azokkal az emberekkel, akik naponta ötvenezrével jönnek át a határon”. A polgármester ezt követően elővett egy „Oroszország hadserege” feliratú Putyin-pólót, amelyet Matteo Salvini korábban nyilvánosan is viselt.

A másik párt, a Forza Italia elnöke, Silvio Berlusconi pedig arról beszélt a múlt csütörtökön a RAI olasz köztelevíziónak nyilatkozva azt mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnököt „csak belekényszerítették” a háborúba.

„Putyinra az orosz nép, pártja és miniszterei gyakoroltak nyomást, hogy előálljon ezzel a »különleges művelettel«”

– fogalmazott Berlusconi a hivatalos orosz kifejezést használva.

Szerinte Putyin eredetileg azt tervezte, hogy

„egy hét alatt beveszi Kijevet, és »tisztességes emberekből álló kormányra« cseréli le a demokratikusan megválasztott Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, a következő héten pedig távozik is”.