kormány;Orbán Viktor;rezsi;nemzeti konzultáció;bejelentés;

2022-09-28 14:45:00

Orbán Viktor meghirdette az új nemzeti konzultációt, csak éppen nem mondott róla semmit

Nagyon humoros kedvében lehetett a miniszterelnök, mert bő két órával a bejelentkezése előtt nagy bejelentést harangozott be, aztán az ugrásra kész újságírók türelmesen vártak a nagy semmire. Merthogy a kérdésekről nem sok derült ki.

Az Orbán-kormány mai ülésén elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését, nemzeti konzultációt indítunk a szankciókról – jelentette be a Facebookon szerda délután megjelent videójában Orbán Viktor.

Ezt az alapvetően nem sok újdonsággal szolgáló bejelentést a miniszterelnök bő két órával előtte beharangozta.

A kormányfő a kevesebb mint egyperces videóbejegyzésben mindenkit arra kért, mondja el a véleményét, mert „csak közös fellépéssel tudunk véget vetni az energiaárak emelkedésének”. Ezt megelőzően a szokott módon brüsszelezett egy kicsit, az energiaárak emelkedéséért ismételten az Orbán-kormány által is megszavazott uniós szankciókat hibáztatta (arról nem beszélt, hogy a Pakson megtermelt áramot az állami vállalat a jelek szerint 38-szoros áron adhatja tovább az önkormányzatoknak). Szerinte ezt Brüsszel „ráerőltette” a tagállamokra és azóta szálltak el az energiaárak.

Korábban a miniszterelnök arról posztolt, hogy a kabinet energiaválságról, szankciókról és a nemzeti konzultációról tárgyalt a ma tartott ülésén. Utóbbira egyébként néhány napja a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciója kérte fel az Orbán-kormányt, annyit lehetett tudni, hogy az energiaszankciókról fog szólni, vagyis arról, támogatják-e a magyarok, hogy Oroszországot büntetőintézkedésekkel sújtsa az Európai Unió az Ukrajna ellen indított háborúért. Orbán Viktor és kabinetjének tagjai rutinszerűen védik Vlagyimir Putyin orosz elnök éedekeit az Európai Unióval szemben. Ennek ékesszóló példájaként Szijjártó Péter már többször nyíltan kimondta, Magyarország tárgyalni sem hajlandó olyan szankciókról, amelyek az orosz energiaóriást, a Gazpromot sújtanák. Az Európai Bizottság ettől függetlenül már a büntetőintézkedések nyolcadik körére készül. 

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt állítása szerint egyébként már kedden „megszerezte” a nemzeti konzultáció kérdéseit, amelyekre az igen és a Да (igen, oroszul) válaszlehetőségekkel lehet felelni.

Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszakát azzal nyitotta meg, hogy szélesíteni akarják a családtámogatási rendszert, ezen felül pedig lesz gyármentő program, ha kell, lesz új munkahelyteremtő program, és az energiaigényes vállalkozások is kapnak rezsitámogatást. Bár új beruházást az állam nem indít, 11 400 milliárd forintnyi fejlesztés megvalósul a következő években, ha pedig az Európai Bizottság nem küldi a megígért pénzt, más források után néznek. Ennek érdekében „európai partnereinkkel és másokkal” már egyeztettek is.

A családtámogatási rendszerről akkor csak annyit árult el, hogy 2022 decemberében véglegesítik a 2023-as költségvetést, hivatalosan ekkor foglalják bele az új elemeket.